Obljetnički koncert zbora “Chorus angelicus” i Komornog orkestra

07:55h
0

Obljetnički koncert u prigodi 15 godina postojanja zbora varaždinske katedrale “Chorus angelicus” i 20 godina postojanja Varaždinskog komornog orkestra održat će se u nedjelju 27. travnja u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu s početkom u 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

Nastupaju spomenuti zbor i orkestar pod ravnanjem dirigenta Anđelka Igreca. Na programu su djela Mozarta, Bacha, Vivaldija i Händela, a bit će praizvedena i dva djela Anđelka Igreca, “Agnus Dei” i “Molitva”.

U prvom dijelu koncerta bit će izvedena jedna od Mozartovih najpoznatijih simfonija, ona u g-molu. Drugi dio koncerta započet će dvjema praizvedbama Igrecovih skladbi. “Agnus Dei” je kompozicija za muški zbor i orkestar posvećena 100. obljetnici početka 1. svjetskog rata, u kojoj zbor muškaraca zaziva Jaganjca da svijetu daruje mir. Skladba “Molitva” za zbor i orkestar uglazbljeni je 139. psalam (Proničeš me, Bože, svega i poznaješ…). Ovog uglazbljenog psalma autor je posvetio svom zboru o njegovoj 15. obljetnici.

Na kraju slijedi izbor skladbi veoma virtuoznog karaktera baroknih majstora Bacha, Vivaldija i Händela, koje je zbor proteklih godina izvodio na Varaždinskim baroknim večerima.

Zbor varaždinske katedrale “Chorus angelicus” osnovao je 1999. godine njegov zborovođa i katedralni orguljaš Anđelko Igrec. Zbor predvodi liturgijsko pjevanje u varaždinskoj katedrali, posebno svečano obilježavajući velike blagdane, obljetnice, ređenja i druga događanja. Zbor njeguje blago crkvene glazbe svih stilova. Redovito nastupa na Varaždinskim baroknim večerima i organizira koncerte duhovne glazbe. Dobitnik je plakete Grada Varaždina, te je snimio nekoliko nosača zvuka.