20.7 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Velik pad interesa // Samo 9 maturanata zainteresirano za studij ekonomije
V

Ne propustite

Pravo i medicina najpoželjniji su studiji među županijskim maturantima, pokazala je anketa među gotovo 1400 maturanata koju su proveli njihovi razrednici te psiholozi i pedagozi krajem prošle godine, a rezultate je objedinio te analizirao Odsjek za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na zbirnoj ljestvici prioriteta potom slijede studiji dentalne medicine, engleskog jezika i književnosti, elektrotehnike, farmacije te informatike. Tradicionalno među najpoželjnijim studijima, ekonomija, drži skromno 11.mjesto sa svega devet zainteresiranih, što u HZZ-u tumače velikim brojem nezaposlenih ekonomista.

Prema anketi, u Koprivnici bi studij prava te medicine odabralo 15 odnosno 13 učenika, a slijedi dentalna medicina te engleski jezik i književnost koje želi studirati po 9 učenika.

U Križevcima je pak pravo odabralo 7 učenika, farmaciju 5, a medicinu i strojarstvo upisalo bi po četvero učenika.

Zanimljivo, dok je među koprivničkim i križevačkim maturantima pravo prvi izbor, u Đurđevcu nitko od učenika nije izrazio interes za tim studijem, kao ni za studijem ekonomije. Ondje učenici preferiraju elektrotehniku i učiteljski studij, koje je odabralo po 4 učenika, a slijedi medicina, biologija te naftno rudarstvo s po troje učenika.

Ipak, više od polovice anketiranih učenika nije bilo sigurno u svoj izbor, većina se dvoumila između jednako primamljivih studija.

Među studijima koji iz godine u godinu bilježe sve veći interes učenika iz naše županije su i fizioterapija, logopedija te sestrinstvo, a pad pak agronomija, kineziologija, prehrambena tehnologija, kriminalistika i promet, poručuju iz HZZ-a.
Anketa je pokazala i kako je svake godine, pa i ove, sve manje učenika koji se nakon srednjoškolskog obrazovanja namjeravaju zaposliti, a ove ih je godine bilo svega 5,3 posto od ukupnog broja.

Kada je pak riječ o učenicima osmih razreda osnovnih škola, gimnazije su i dalje prvi izbor. U strukovnim školama prednjači interes za tehničare za računalstvo, medicinske sestre, komercijaliste, te fizioterapeutske tehničare.

Unutar trogodišnjih programa i dalje se najviše učenika želi školovati za kuhara, vozača motornog vozila te automehaničara, a učenici uglavnom biraju programe dostupne u mjestima gdje žive.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

FOTO / Nakon premijere u Zagrebu, Koprivnicu oduševio “Mali princ” – pogledajte kako je bilo

U dvorani Domoljuba održana je predstava "Mali princ ili budi svoja!". Ova je uspješna premijera odigrana u Zagrebu, a...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×