HOĆE LI NETKO PRESTATI PUŠITI?

Od ponedjeljka poskupljuju cigarete, ministar Marić najavio koliko bi cijene trebale ići gore

Ministar financija o ovoj temi govorio je na današnjoj sjednici Vlade.

14:01h
0
mg
Ilustracija // Foto Matija Gudlin

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na današnjoj sjednici Vlade predstavio je poskupljenje duhanskih proizvoda i prerađevina koje će na snagu stupiti u ponedjeljak 1. ožujka.

– Nakon što je provedeno javno savjetovanje, predlažem da se utvrde nove visine trošarina na duhan, duhanske prerađevine i duhanske proizvode. Krenut ću od cigareta koje su najznačajnije, povećava se visina trošarina na cigarete. Specifična trošarina u iznosu od 400 kuna za 1000 komada cigareta u odnosu na postojećih 370 kuna za 1000 komada cigareta. Proporcionalna trošarina se ne bi mijenjala, ostala bi 34 posto od maloprodajne cijene. Minimalna trošarina se povećava na 888 kuna na tisuću komada, u odnosu na postojećih 824 kune – rekao je Marić, prenosi index.hr.

Dodao je kako sitno rezani i ostali duhan za pušenje idu s 800 na 860 kuna za kilogram. Za cigare i cigarilose, 860 kuna za tisuću komada s obzirom na postojećih 800 kuna. Grijane duhanske proizvode 1400 kuna u odnosu na 800 kuna te nove duhanske proizvode, s 800 na 860 kuna, nastavio je ministar.

Ono što je konačnim kupcima najvažnije jest maloprodajna cijena. Prema Marićevoj izjavi, ne bi smjelo doći do povećanja većeg od dvije kune po kutiji cigareta, piše index.hr.