11.7 C
Koprivnica
Srijeda, 12. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Znanstvena fantastika

Od srpnja ogromne promjene za vozače, ako vaše vozilo to nema – nećete ga moći voziti i registrirati!
O

Dakle, od 7. srpnja ovi sustavi morat će biti obavezni za sva novoregistrirana vozila...

Ne propustite

Mnogi ne znaju, no ima onih vlasnika vozila koji u svojim novijim automobilima imaju integrirani “Intelligent Speed Assistance (ISA)”, pametan sustav pomoći koji prati brzinu u automobilima. Ono što je bitno za Hrvatsku s obzirom da smo u EU, na snazi je za obvezujuća Uredba za nove tipove vozila još od 6. srpnja 2022.

Kako piše portal fenix magazin, sada stupa na snagu sljedeća razina.

– Novoregistrirani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. srpnja 2024. Pomoćnik koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine – navode na portalu i dodaju kako on može automatski otpuštati gas, no i dalje vozač može sam odlučiti hoće li brzati ili ne – upozoravat će ga na to zvuk.

duster mgpromjene za vozače
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Što sve novi auti moraju imati…

Podaci su to koji ne bi posebno trebali brinuti vozače, osim što će se morati priviknuti na nov način vožnje. Prije svega odnosi se to na proizvođače vozila. Novi propisi predviđaju i dodatne obvezne sustave pomoći, poput crne kutije koja bi trebala dati podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol. Dakle, ako ste pili – auto se neće upaliti. To već, recimo imaju ugrađena vozila u pojedinim kompanijama.

Naravno, ISA-u nećete moći trajno isključiti. Dakle, od 7. srpnja ovi sustavi morat će biti obavezni za sva novoregistrirana vozila: crna kutija, pomoć pri kočenju u nuždi, svjetlo za automatsko kočenje u nuždi, upozorenje na pospanost, asistent za vožnju unatrag, upozorenje o napuštanju prometne trake u nuždi, alcolock u pripremi.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vizualni identitet

FOTO Ova skulptura Picoka krasit će novi trg u Đurđevcu, pogledajte između čega je žiri birao

Skulptura Picok autora Damira Mataušića krasit će novouređeni Trg sv. Jurja u Đurđevcu. Ona je odabrana na natječaju kojemu je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×