4.9 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PROBLEMI S CJEPIVOM

Održan hitan sastanak zbog smrti muškarca (33) koji je umro 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom
O

Prva dva do tri dana nakon cijepljenja imao je temperaturu, no nakon toga se osjećao dobro. Problemi su nastali devet dana nakon što je primio cjepivo. Tada je osjetio jake bolove u abdomenu. 

Ne propustite

Predstavnici HALMED-a, šef HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar zdravstva Vili Beroš održali su jučer navečer hitan izvanredni sastanak na kojem se razgovaralo o istrazi smrti muškarca (33) iz Siska koji je umro 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom.

Kako je doznao Index, muškarac je cijepljen 5. ožujka u Sisku, prvom dozom AstraZenece. Umro je jučer u KBC-u Rebro.

Prva dva do tri dana nakon cijepljenja imao je temperaturu, no nakon toga se osjećao dobro. Problemi su nastali devet dana nakon što je primio cjepivo. Tada je osjetio jake bolove u abdomenu.

Hospitaliziran je u KBC-u Zagreb, gdje su mu napravili magnetsku rezonancu. Na njoj je, prema prvim informacijama do kojih je došao Index, utvrđeno krvarenje u nadbubrežnoj žlijezdi.

Zašto je sazvan hitni sastanak?

Hitni je sastanak jučer navečer sazvan jer se javila bojazan da bi ovaj slučaj mogao biti sličan nekima od slučajeva koji su prijavljivani u Europi, vezano uz poremećaje krvi. U ovom se slučaju, međutim, ne sumnja na stvaranje krvnih ugrušaka, nego na manjak trombocita, krvnih stanica koje sudjeluju u zgrušavanju krvi. Smanjenje broja trombocita se također spominjalo u Europi kao moguća posljedica cijepljenja AstraZenecom.

Na sastanku je usuglašeno da će se za ocjenu slučaja smrti 33-godišnjaka iz Siska pričekati obdukcija koja će biti završena sutra tijekom dana. Nakon nje bi trebao biti jasniji uzrok smrti muškarca.

Kako doznaje Index, muškarac je u vrijeme prije smrti  imao i bolove u crijevima i druge probavne smetnje te sinusitis. Sada se, osim točnoga uzroka smrti, utvrđuje i jesu li ta stanja povezana s njim ili nisu.

Također je, kako smo rekli, utvrđeno da je prije smrti 33-godišnjak imao krvarenje u nadbubrežnoj žlijezdi.

Sumnja se i na trombocitopeniju, rijedak poremećaj

Posebnu pozornost ljudi iz Hrvatske agencije za lijekove u ovom slučaju izazvala je prijava kako je kod preminulog muškarca zabilježena trombocitopenija, kako se naziva jako smanjena razina već spomenutih trombocita u krvi. Za razliku od tromboembolije, koja se češće spominjala kod sumnji na probleme s AstraZenecinim cjepivom i koja je relativno učestala, trombocitopenija je dosta rijetka. U Hrvatskoj se, primjera radi, u normalnim okolnostima bilježi nekoliko slučajeva trombocitopenije godišnje.

No ako se nakon primanja doze cjepiva i među stotinama tisuća pa i milijunima cijepljenja javi trombocitopenija, to se tumači kao signal koji se mora istražiti.

Teoretski, trombocitopeniju može izazvati jaka imunosna reakcija, ali zasad još uvijek nema dokaza da se to dogodilo u slučaju preminulog 33-godišnjaka iz Siska.

Slučaj je prijavljen i EMA-i

Podsjetimo, HALMED je danas dobio prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom. Agencija je trenutno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti.

“U prijavi su navedeni trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda, naveli su poslijepodne iz HALMED-a. Većina dokumentacije je u međuvremenu stigla, no čeka se ključan nalaz obdukcije.

“HALMED i HZJZ su danas započeli s ocjenom te će se ova ocjena žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, slijedom čega ćemo izvijestiti o ishodu istrage”, navode iz HALMED-a.

Ova prijava bit će danas upućena i EMA-i kako bi se uključila u ocjenu koja je trenutno u tijeku, naveo je HALMED.

Hrvatska jedna od zemalja koje nisu prekinule cijepljenje AstraZenecom

Podsjetimo, Hrvatska je jedna od zemalja koje nisu zaustavile cijepljenje AstraZenecom. To je učinilo otprilike pola zemalja Europske unije zbog sumnji na to da bi pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja mogle biti povezane s cjepivom AstraZenece.

Premijer Andrej Plenković jučer je izjavio kako nema dokaza koji bi Hrvatsku naveli na prekid cijepljenja AstraZenecom.

Iz HALMED-a su poručili kako do sada nisu zaprimili ni jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

“Zaprimljeno je devet prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga za šest prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava, što uključuje prijavu zaprimljenu danas tijekom dana”, poručio je HALMED.

WHO večeras rekao da zasad treba nastaviti cijepljenje AstraZenecom, EMA sutra objavljuje svoje zaključke

Svjetska zdravstvena organizacija jučer je popodne preporučila da se “za sada nastavi cijepljenje” AstraZenecinim cjepivom protiv covida-19, koje je više zemalja obustavilo zbog nekoliko slučajeva ozbiljnih nuspojava.

“Za sada WHO smatra da omjer rizika i koristi naginje u prilog AstraZenecinom cjepivu i preporučuje da se nastavi cijepljenje”, priopćio je WHO dodajući da njegovi stručnjaci, čije se mišljenje željno očekuje, još analiziraju podatke o primijećenim zdravstvenim problemima. WHO ne navodi kada će njegovi stručnjaci objaviti svoje zaključke.

Danas će se održati izvanredni sastanak EMA-e nakon koje bi trebali biti poznati njezini zaključci, kojima će se europske zemlje rukovoditi u dopuštanju ili blokiranju AstraZenecinog cjepiva.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×