28.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Održana koordinacija političkih stranaka – Koren napustio dvoranu, HDZ i A-HSP „bojkotirali“
O

Ne propustite

Kao što se proteklih dana i najavljivalo, u zgradi Županije u ponedjeljak je održan sastanak kojeg je nova predsjednica Županijske skupštine Milica Fuček zakazala za predsjednike svih političkih stranaka čiji vijećnici participiraju u radu skupštine.  Iako je Fuček već ranije najavljivala kako nije riječ o radnom sastanku, već o upoznavanju i zajedničkom razgovoru za dobrobit županije, koordinaciji se nisu odazvali predstavnici HDZ-a i A-HSP-a, dok je župan Darko Koren (HSS) napustio sastanak nakon 15-ak minuta.

– Danas nisam ovdje kao predstavnik svoje stranke, već kao predstavnik izvršne vlasti i kao domaćin ove zgrade. Moje je mišljenje da je do ovog sastanka došlo prebrzo, no vama kao predsjednici Županijske skupštine nitko ne može zabraniti da sazivate ovakve neformalne sastanke političkih stranaka u smislu razgovora o budućem radu. Međutim, kao predstavnik HSS-a, ja nemam ovlasti svoje stranke da nazočim sastanku – objasnio je Koren te upozorio novu predsjednicu da se ne zaletava sa izjavama o raznim smjenama koje se posljednjih dana navodno mogu pročitati u pojedinim medijima.

– Želim vas podsjetiti da po postojećem zakonu sustav županijske vlasti funkcionira kroz izvršnu i predstavničku vlast i molim vas da o tome vodite računa i da ne uđete na put iz kojeg će onda teško biti izaći – rekao je Koren i napustio sastanak.

Njegovo napuštanje sjednice nije se svidjelo ostalim predstavnicima stranaka koji su zaključili kako su župan i županijska skupština tijela koja trebaju i moraju surađivati. HNS-ov Danimir Kolman pokušao je nagovoriti župana da ostane na sjednici, no nakon što je ovaj otišao, Kolman je zaključio sljedeće.

– Evidentno je da HDZ i HSS ne žele sudjelovati u boljitku županije i mi tu ne možemo ništa napraviti.

Koordinaciji političkih stranaka nazočio je i prvi čovjek SDP-a na županijskoj razini Darko Ledinski, koji je naglasio kako njihov cilj nije rušenje nikoga, pa tako ni župana Korena.

– Kao opozicija smo bili krajnje konstruktivni, nismo išli sa politiziranjem i nismo na nikakav način rušili Županijsku skupštinu kao predstavničko tijelo, a ni župana i njegove suradnike kao izvršnu vlast. Naš stav je jasan, ničin ne dovodimo u pitanje funkcioniranje, legitimitet i legitimnost izabrane vlasti, ali cijela struktura županije mora reflektirati izbornu volju građana koja se pak reflektira kroz Županijsku skupštinu – objasnio je Ledinski.

Kao jedan od prvih koraka nove vlasti predsjednica Fuček najavila je promjenu sastava Upravnih vijeća, a prisutnima je predstavljen i „Sporazum za postizanje konsenzusa“ – ciljevi koji bi trebali voditi uspješnijem razvoju naše Županije i kvalitetnijem životu svih njenih žitelja.

Osim Milice Fuček, Darka Ledinskog, Danimira Kolmana i župana Korena, sastanku su nazočili Vlado Miklobušec (HDSS), Slavko Konfic (HSU), Damir Betlehem (HSLS), predsjednik kluba SDP-a i HNS-a Marinko Bagarić te nezavisni vijećnici Slavko Kuzmić i Josip Vincek.

Svi oni podržali su današnju inicijativu i točke navedene u „Sporazumu“.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Novost

TO SE TRAŽI Dobra vijest za vozače, od sutra pojeftinjuje gorivo

Kako donosi poslovni.hr, od utorka nam stižu nove, niže cijene goriva. Najviše će pojeftiniti benzin, za četiri centa, te će...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×