Održana kulturna manifestacija Crveni makovi – Spomenek z Miškinom i Viriusom

15:43h
0

U spomen na Mihovila Pavleka Miškinu i Mirka Viriusa, ljude koji su svojim djelima zadužili Đelekovec, KPD „Seljačka sloga“ Đelekovec i ove je godine, po trinaesti put, organiziralo kulturnu manifestaciju Crveni makovi – Spomenek z Miškinom i Viriusom.

Ova se manifestacija s jednogodišnjim prekidom, tradicionalno održava svake jeseni od 1998. godine. Organizator je KPD „Seljačka sloga“ Đelekovec, a osim od strane Općine Đelekovec ove je godine, kao i prošle, manifestacija sufinancirana i od strane Koprivničko-križevačke županije.

Ovogodišnja se manifestacija održavala proteklog vikenda, 23. i 24. rujna u prostorima Doma kulture u Đelekovcu. Prvog dana manifestacije mještanima Đelekovca i ostalim gostima svojim su se predstavama predstavile gostujuće glumačke družine iz Rasinje i Svetog Đurđa. Domaćini su upotpunili program čitajući Miškinine tekstove, recitirajući stihove i pjevajući podravske pjesme.

 

Drugog je dana manifestacije održana smotra folklora na kojoj su se predstavila društva iz Otoka (Vukovarsko-srijemska županija), Daruvara i Sirača (Bjelovarsko-bilogorska županija), Svete Klare (Zagrebačka županija), Pribislavca (Međimurska županija) i Koprivničkih Bregi (Koprivničko-križevačka županija). Gosti su razveselili mještane mimohodom od Škole do Doma kulture, a program je započeo nastupom domaćina. Osim već tradicionalnom izvedbom pjesme „Crveni makovi“, domaćini su se, po prvi puta u povijesti održavanja ove manifestacije, predstavili plesnom koreografijom, kao i njihovi gosti. Program prepun pjesme i plesa publika je pratila sa velikim zanimanjem.

Osim programa koji se odvijao na pozornici, posjetitelji su u prostorima Doma kulture mogli pogledati i zanimljive izložbe. U petak je otvorena izložba Mladena Palića, slikara iz Sv. Martina na Muri.

Ovogodišnja je manifestacija bila prilika i da se još jednom svojim krasnim radovima izrađenima od prirodnih materijala, a s motivom crvenih makova predstavi Đelekovčica Anita Sabol. Isto tako, za sve goste na katu Doma kulture bila je otvorena i Zavičajna zbirka.

Bogat kulturno-zabavni program te uvijek odlično raspoložena publika i ove su godine pokazali kako je ova manifestacija nešto što vrijedi pogledati.