-5.6 C
Koprivnica
Srijeda, 8. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Održana promocija knjige Zableni zvoni autorice Marine Njerš
O

Ne propustite

U Općinskoj vijećnici u Peterancu održana je promocija knjige Zableni zvoni – Djelići baštine Peteranca autorice Marine Njerš.

- Oglas -

– Iako je profesorica matematike u koprivničkoj Gimnaziji „Fran Galović”, Marina Njerš napisala je knjigu iz područja etnologije. Kao aktivni plesač, glumac i recitator proteklih 15 godina u KUD-u „Fran Galović” Peteranec te kao voditelj folklornih grupa sakupljala je običaje, posebnosti mjesta, stare fotografije, razgovarala sa starijim mještanima te tako sakupila bogatu građu koju je objavila u knjizi – objasnila je Katica Erdec, predsjednica Udruge žena Peteranec.

Dodala je i kako je stručni suradnik Marini bila Vesna Peršić-Kovač koja je knjigu i predstavila na promociji.

Knjiga opisuje događaje kroz godinu u mjestu Peteranec – što se kada radilo, u što se vjerovalo, koje su bile izreke, kakva se hrana pripremala. U knjizi su opisani poslovi na polju, u dvorištu, u kući, u nezaobilaznim Galovićevim peteranskim goricama. Opisani su interijeri kuće u Peterancu početkom 20. stoljeća te kakvi su bili običaji tijekom zaruka, svatova i krštenja se također može pročitati u knjizi. Zapisani su neki peteranski recepti, čestitke, pjesme, plesovi, igre. Nije izostavljena ni veza Peterančana i crkve.

- Oglas -

Promocija je izazvala veliko zanimanje– Autorica najviše ističe važnost poglavlja o peteranskoj nošnji i bijelom vezu iz Peteranca. Šlinganje kao metoda bijelog veza vrlo je poznata na širem prostoru, ali file je vrsta bijelog veza kojim se Peterančani najviše ponose, jer se izrađivao samo u Peterancu. Marina Njerš smatra da su ovakve knjige vrlo važne jer se polako zatire izvornost, kulturna baština, pripadnost lokalnoj sredini te vrlo važna ljubav prema tradiciji – istaknula je Erdec.

Na promociji su govorili autoričina nastavnica hrvatskog jezika u osnovnoj školi Nevenka Petrić, predsjednica Udruge žena Peteranec Katica Erdec, načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić, zamjenik Župana Ivan Pal, dok su za glazbeni dio programa bili zaduženi Tea i Bruno Petak te školski zbor Gimnazije „Fran Galović” Koprivnica pod vodstvom profesorice Darije Kivač.

Nakladnik knjige je Udruga žena Peteranec, sunakladnik Baltazar d.o.o., a tiskanje su omogućili Koprivničko-križevačka županija, Općina Peteranec, Udruga žena Peteranec i Komunalac d.o.o.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

šokantne slike

[FOTO] UZNEMIRUJUĆE Nepoznati monstrum psu u nozi probušio rupu i kroz nju provukao lanac

Uznemirujuće i krajnje šokantne fotografije stižu iz varaždinske Udruge za zaštitu životinja Spas, čiji su djelatnici prije nekoliko dana...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti