Održane Prve kosirske igre

10:54h
0
Potezanje užeta kuzminečkim stilom

U organizaciji Udruge „Eko-selo Kuzminec“ na terenima rekreacijskog centra „Stari farof“ u Kuzmincu, održane su Prve kosirske igre, koje je otvorio načelnik općine Rasinja g. Danimir Kolman.


Agilni članovi udruge zamjenili su dio dotrajale stolarije na zgradi starog farofa i okolo njega uredili ribnjak, izgradili teren za odbojku na pijesku, teren od umjetne trave za razne sportske namjene i prije svega pokrenuli život u ovom malom podravskom selu. Pokrenuli su i ove igre čiji naziv seže u daleku prošlost. Naime žitelji Kuzminca radili su na imanju grofa Baćanija u čijem je posjedu Kuzminec bio, pa su između ostalog kosili grofovo imanje. Zato su im po „kosiru“ dali i nadimak po kojem su bili poznati u ovom kraju. U spomen na te dane udruga je pokrenula prve kosirske igre, kojima je nazočio i predstavnik TZ KKŽ g. Krešimir Blažek.

Štafetno prenošenje jajeta u žliciNiti loše vrijeme nije moglo pokvariti dobro raspoloženje natjecatelja i publike. Ekipe i pojedinci natjecali su se u spretnosti štafetnog prenošenja jajeta na žlici, potezanju užeta, skakanju u vrećama, košnji trave i drugim zabavno-sportskim disciplinama koje su zabavile sve okupljene goste i mještane. Najbolji kosac nadmoćno je bio član ekipe LU „ZEC“ Kuzminec Mladen Međimurec, a njegova ekipa imala je i „ceker“ pun zdrave domaće hrane (špek, luk, kobasice, prge, žganica, vinčeko).

čitam...