Međugeneracijski centar

Održano predavanje o vrstama ugovora o uzdržavanju starijih osoba

09:00h
0
Ludbreg // Foto: Matija Gudlin
Ludbreg // Foto: Matija Gudlin

Ove srijede u Međugeneracijskom centru održano je predavanje na temu vrsta i oblika ugovora o uzdržavanju starijih osoba.

Inicijator i organizator predavanja je Povjerenstvo za umirovljenike i osobe starije životne dobi Grada Ludbrega, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i Udrugom umirovljenika Ludbreg, a predavanje je održala Margareta Cikač, pravnica Centra za socijalnu skrb Ludbreg. Ovo predavanje ujedno je dodatna aktivnost kroz edukativno druženje u projektu Živimo zajedno starimo kvalitetno.

Pedesetak zainteresiranih je na predavanju dobilo informaciju o svojim pravima i obavezama temeljem različitih ugovora o uzdržavanju, a kroz predavanje su naznačene razlike između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, nasljeđivanju prava i obveza iz tih ugovora, načinima i mogućnostima raskida ugovora.

Poseban naglasak je stavljen na rizike nestručnog i aljkavog sklapanja ovakvih ugovora koje često dovode do gubitka imovine ili drugih pravnih gubitaka, posebno u slučajevima namjerne zloporabe.

– Ugovorom je potrebno definirati sve detalje odnosa uzdržavane osobe i osobe koja postaje uzdržavatelj. Preciznim uređenjem opsega i načina uzdržavanja smanjuje se mogućnost nesporazuma i eventualnih zahtjeva za raskid ugovora zbog neispunjenja ugovornih obveza – naglasila je M. Cikač.

Sažetak glavnih naglasaka i pravnih formulacija ove zanimljive teme predavanja zainteresiranima je u tiskanom obliku dostupan u Udruzi umirovljenika.

čitam...