25.7 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
transparentnost proračuna

Odvede li Jakšić nekog na poslovni ručak, to će morati javno obznaniti: Ne bojim se visokih kazni, ali suludo je da se Zakon ne odnosi na ministarstva i državne firme
O

Svi lokalni čelnici morat će ubuduće detaljno navesti na što su trošili proračunski novac te objaviti svaki račun, kome su što platili, datum računa, naziv tvrtke, OIB. U suprotnom prijeti im kazna od 10.000 pa sve do 50.000 kuna, koju će morati platiti iz svojeg novčanika

Ne propustite

Izmjenama Zakona o proračunu, a na inicijativu bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, u Saboru je sredinom prosinca usvojen amandman kluba HSLS, koji je iznimno važan za cjelokupnu javnost i građane, jer se izravno tiče transparentnosti proračuna.

Prema istome, jedinice lokalne i regionalne samouprave, odnosno gradonačelnici, načelnici i župani, dužni su javno objavljivati informacije o trošenju sredstava na svojim mrežnim stranicama tako da te informacije budu lako dostupne, pretražive i strojno čitljive. Objava tih informacija podrazumijeva objavu isplata iz proračuna, odnosno financijskog plana tijekom proračunske godine, objavu podataka o isplatitelju i vrsti rashoda, odnosno izdatka te objavu podataka o primatelju sredstava, uključujući i njegov osobni identifikacijski broj (OIB), naziv pravne osobe, odnosno ime i prezime fizičke osobe.

Moć kontrole proračuna u rukama građana i medija

Jednostavnijim rječnikom, svi lokalni čelnici morat će ubuduće detaljno navesti na što su trošili proračunski novac te objaviti svaki račun, kome su što platili, datum računa, naziv tvrtke, OIB. Odvede li, primjerice, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić nekoga na ručak i plati ono što su ručali javnim novcem, to će automatski morati objaviti i prikazati na službenoj stranici tako da će građani moći vidjeti koliko ih je taj obrok koštao. Ne bude li se toga držao, a ovo je samo jedan od primjera, Jakšiću prijeti kazna od 10.000, pa sve do 50.000 kuna, koju će morati platiti iz svojeg novčanika, a ne gradskog proračuna.

Zato mnogi tvrde da se moć kontrole proračuna ovim Zakonom prebacuje u ruke građana i medija, što je ustvari i bit demokracije. S time se u načelu slaže i Jakšić, koji tvrdi da su apsolutno spremni za ovaj iskorak. Također, naglasio je da se ne boji rigoroznih kazni.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Mi smo spremni već pola godine, ali smo čekali da vidimo kakav bude zakonski okvir. Međutim, iako je Zakon već na snazi, još uvijek nismo dobili sve preporuke i smjernice, ali čim dobijemo, prebacujemo se skroz na to i nema tu nikakvih problema. Što se tiče kazni, straha nema, jer svake godine dolazi nam državna revizija, a zadnji nalaz je bio bezuvjetan. To se traži već duže vrijeme i spremni smo na sve što će od nas tražiti – poručio je.

Jakšić: Za društvo bi više značilo kada bi se stvari sredile u javnoj nabavi

Hrebak, koji je najzaslužniji za ove promjene u Zakonu, ali i još neki političari, jasno su naznačili da je ovo najsnažniji korak u prevenciji korupcije do sada, no Jakšić se s time baš i ne slaže.

– Mislim da bi najsnažniji korak u toj prevenciji bio da se naprave promjene u DORH-u, sudstvu i nekim drugim institucijama. Jer imali smo dosad nekih velikih slučajeva gdje su padali političari, gradonačelnici, župani, pa su neki od njih i danas na funkcijama, neki su oslobođeni, a neki se sude već 10 godina. Sve to djeluje dosta neozbiljno i tu su promjene potrebnije, ako se već pozivamo na prevenciju korupcije – naglasio je Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Isti Zakon odnosi se na sve lokalne čelnike, ali ne i Vladu // Foto: Ivan Balija

Ipak, dodaje kako je transparentnost proračuna dobra stvar, jer su brojni oni koji sumnjaju u namjere gradskih ili općinskih čelnika.

– Možda i s pravom sumnjaju, iako ja ne mogu nikome suditi. Međutim, kada čitamo o stvarima koje je radio pokojni Milan Bandić i o nekim istragama koje se vode protiv političara, očito je da su pojedinci dosta fleksibilno shvaćali hrvatsko zakonodavstvo i svoje funkcije. Mi u Koprivnici svakako nismo, jer smo, recimo, jedan od rijetkih gradova koji ima online javnu nabavu. I mislim da bi puno više za društvo značilo kada bi se neke stvari posložile na nacionalnoj razini upravo u javnoj nabavi, jer te podatke koji se traže kroz transparentnost proračuna vi novinari možete ionako dobiti po Zakonu o pravu na pristup informacija – mišljenja je Jakšić.

SDP bio suzdržan zbog jednog razloga, u paketu nisu oni koji vrte najveću lovu

Iako je osobno bio za to da se amandman usvoji, kaže da je SDP u Saboru bio suzdržan prilikom glasanja i to zbog jednog razloga.

– Ovaj Zakon je definitivno potreban, ali nije dovoljan i tu se radi tek nešto kako bi se zadovoljila javnost, a u ovom slučaju i Hrebak, koji je koalicijski partner HDZ-a. Međutim, ostalo je jako puno stvari nedorečeno i jako me zanima zašto to važi za općine, gradove i županije, a ne važi za ministarstvo, Vladu i državne firme, gdje se okreće najveći novac. Eto, na to bi ja, ali i svi ostali u stranci, voljeli dobiti odgovore. To je svakako trebalo ići u paketu s ovim Zakonom i zato smo bili suzdržani – zaključio je Jakšić.

Kao što smo već naveli, promijenjeni Zakon o transparentnosti proračuna već je na snazi, ali nekih većih promjena na službenoj stranici Grada još uvijek nema. Kaže gradonačelnik, bit će, čim dobiju pravilnik i smjernice kako to sve treba raditi i izgledati.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pun stadion

FOTO Užareno je na Apašu! Igra se utakmica Slavena i Dinama, evo tko je sve došao

Na koprivničkom Apašu Slavenaši upravo igraju protiv Dinama. Danas je na rasporedu utakmica 35. kola SuperSport HNL-a. Tribine su u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×