16.5 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Okrugli stol “Europske mogućnosti za ruralna područja – rodna perspektiva
O

Ne propustite

U Gradskoj vijećnici u Koprivnici održan je Okrugli stol „Europske mogućnosti za ruralna područja: rodna perspektiva”. Cilj okruglog stola je bio promicanje rodno osviještenih lokalnih politika u svrhu unaprjeđenja statusa žena i ženskog poduzetništva u ruralnim područjima te uključivanje rodne perspektive u regionalne i lokalne razvojne strategije. Okrugli stol organiziran je u suradnji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Udruge HERA Križevci.

Na okruglom stolu su sudjelovali: načelnica sektora za programiranje, pračenje i vrednovanje programa i projekta EU Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, gradonačelnica grada Koprivnice Vesna Želježnjak, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, voditeljica programa u CESI-u Sanja Cesar, projekt menadžer za ruralni razvoj PORE Franjo Babić i voditeljica LAG-a Podravine Mihaela Lončar. Okrugli stol je moderirala Marina Švagelj Jažić, koordinatorica HERE.

Na samom početku predstavljen je projekt Europske mogučnosti za ruralne žene u sklopu kojeg je i organiziran okrugli stol. Sudionici/ce okruglog stola posebno su se osvrnuli na proces izrade strategije Koprivničko-križevačke županije za naredno razdoblje, zamjenik župana Ivan Pal istaknuo je kako lokalne i regionalne uprave još uvijek nisu operativno spremne za EU projekte te kako postoječa županijska strategija nema uključenu rodno perspektivu. Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak osvrnula se na podršku projektima od strane Grada. Aktualne natječaje i buduće mogućnosti u okviru Europskog socijalnog fonda predstavila je Katarina Ivanković Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova županije Verica Rupčić predstavila je rad povjerenstva te sve prisutne sudionice pozvala da se uključe u manifestaciju Festival žena iz ruralnih područja. Franjo Babić iz PORE predstavio je rad agencije i mogučnosti utjecaja na razvoj regionalne zajednice, a aktivnosti i mogučnosti Lag-a predstavila je Mihaela Lončar.

Posebno je istaknuto kako je u razvojne planove i strateške dokumente potrebno ugraditi rodnu perspektivu odnosno potrebe i interese žena, ne samo za potrebe promicanja jednakosti muškaraca i žena nego i za ekonomski razvoj i održivost ruralnog područja. Rodna osviještenost ruralnog sektora je ključna strategija EU stoga lokalne i regionalne strategije predstavljaju osnovu za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Projekt „Europske mogućnosti za ruralne žene” provodi Cesi s Udrugom K-zona, Radijem Kaj i Udrugom HERA u Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, projekt financira Europska unija u okviru programa IPA INFO 2012, a sufinancira Vladin ured za udruge.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×