12.1 C
Koprivnica
Subota, 24. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Opasno raskrižje // Razmatra se mogućnost izgradnje kružnog toka prometa u Ulici braće Radić, ali…
O

Ne propustite

Često nas građani Koprivnice upozoravaju na opasno raskrižje u blizini Osnovne škole ”Braća Radić”, koju polazi velik broj učenika. Mnogi do njih moraju na putu do škole prijeći i preko pješačkog prijelaza u Ulici braće Radić, pokraj raskrižja s Ulicom Ivana Sabolića i Ulicom Stari Brežanec.

 

Riječ je o vrlo prometnom raskrižju, na kojem su česti zastoji u Sabolićevoj i Starom Brežancu, no još veći problem od povremenih ”čepova” je sigurnost pješaka na pješačkom prijelazu.

Automobili Ulicom braće Radić često prolaze velikom brzinom, bilo da dolaze iz pravca Sajmišta, ili od mosta preko potoka Koprivnica. Mali dio njih zaustavi se ispred pješačkog prijelaza, a sreća je što dosad na tom raskrižju u posljednje vrijeme nije bilo prometnih nesreća s težim posljedicama.

Prema podacima Policijske uprave koprivničko-križevačke, tijekom 2012. godine na spomenutom raskrižju zabilježene su dvije prometne nesreće, od čega jedna s lakše ozlijeđenom osobom i jedna s materijalnom štetom. Tijekom 2013. godine nisu zabilježene prometne nesreće, u 2014. se dogodila jedna nesreća s materijalnom štetom, a od 1. siječnja do 30. srpnja 2015. godine na raskrižju je zabilježena jedna prometna nesreća s materijalnom štetom.

Lokacija opasnog raskrižja // Izvor: Google Maps

Iz Grada Koprivnice ističu kako su upoznati s problematikom koja se javlja na raskrižju spomenutih ulica.

”Nažalost, rješavanje predmetne problematike ne ovisi Gradu Koprivnici, zbog različite nadležnosti nad prometnicama koje se križaju u predmetnom raskrižju. Prometnica u Ulici Braće Radića nalazi se na državnom koridoru D41 i samim time, sukladno odredbama Zakona o cestama (NN 84/11, 22/13, 54/13, 148/13, 92/14) spada u državne (javne) ceste te ingerenciju nad tom prometnicom imaju Hrvatske ceste, dok su Ulice Ivana Sabolića i Stari Brežanec klasificirane kao nerazvrstane ceste i pod ingerencijom su Grada Koprivnice. Nadalje, prema odredbi istog zakona nadležnost nad raskrižjima javne i nerazvrstane ceste u istoj razini ima pravna osoba koja upravlja javnom cestom. Prema navedenom, nadležnost nad predmetnim raskrižjem imaju Hrvatske ceste”, navodi Gordana Biondić, glasnogovrnica Grada Koprivnice.

No, kako se predmetno raskrižje nalazi na području grada Koprivnice i potencijalno je opasno ponajviše za njegove građane, Grad Koprivnica je o problemu obavijestio nadležne Hrvatske ceste te inicirao njegovo rješavanje.

”Hrvatske ceste su suglasne s potrebom povećavanja prometne sigurnosti predmetnog raskrižja, te zajednički s Gradom Koprivnicom rade na iznalaženju kvalitetnog rješenja. Razmatra se mogućnost izgradnje kružnog toka prometovanja, no konačno će rješenje biti poznato nakon provedenih detaljnih izvida na terenu i usklađivanja rješenja s prometnim sustavom Grada Koprivnice”, navode u gradskoj upravi.

Pješački prijelaz u Ulici braće Radić tijekom školske godine prelaze brojni učenici // Foto: Koprivnica.net

Dok se problem ovog raskrižja ne riješi na neki drugi način, iz Grada apeliraju na potrebu poštivanja prometnih propisa, ”što je svakako i prije svega osnovni preduvjet za smanjenje mogućnosti prometnih nesreća i povećanje prometne sigurnosti”.

A kako policija gleda na mogućnost izgradnje rotora na raskrižju Ulice braće Radić, Sabolićeve i Starog Brežanca?

– Mi smo suglasni sa svime što je u skladu s propisima i čime će se povećati protočnost prometa i sigurnost svih sudionika u prometu na cestama – prenio je stav koprivničko-križevačke policije njen glasnogovornik Dražen Laljek.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nema joj ravne

FOTO Iva Gerić je kasno počela s hrvanjem, a danas je najbolja sportašica i reprezentativka: Bez teških trenutaka nema ni napretka

Iva Gerić, hrvačica Hrvačkog kluba Ludbreg i Hrvatske hrvačke reprezentacije, ponijela je titulu najsportašice grada Ludbrega u 2023. godini. Ova...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×