svi sveti

Općina Peteranec obnovila spomenik Tome Blažeka i tako iskazala sjećanje na znamenitog Peterančana

Delegaciji se pridružilo i izaslanstvo Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici.

10:23h
0
viber image
Foto: Općina Peteranec

Uoči blagdana Svih svetih na Varaždinskom groblju u ime Općine Peteranec položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće na obnovljeno grobno mjesto hrvatskog pjesnika, Ilirca Tome Blažeka (Peteranec, 7.3.1807. – 21.2.1846., Varaždin).

Obnova grobnog mjesta napravljena je po mišljenju i naputcima Ministarstva kulture Republike Hrvatske Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Varaždinu i Varaždinskog gradskog groblja, a financijski je troškove podmirila Općina Peteranec. Tim činom dokazala je koliko drži do vlastitog identiteta, baštine i sjećanja na znamenite Peterančane. Delegaciji se pridružilo i izaslanstvo Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici.

Tomo Blažek završio je njemačku školu u rodnom selu, gimnaziju u Varaždinu te je studirao teologiju u Zagrebu koju je napustio zbog bolesti, a 1837.godine završio je pravo u Zagrebu. Bio je učitelj djece Karla Erdödya, a potom prisjednik Sudbenog stola Varaždinske i Križevačke županije. Prvu pjesmu na hrvatskom jeziku Domorodac objavio je 1835. godine u znamenitoj Gajevoj Danici čime se uvrstio u krug poznatih Iliraca Ljudevita Gaja, Antuna Mihanovića, D. Demetera, Antun Nemčića Gostovinskog koji su svojim domoljubnim djelovanjem do sredine 19. stoljeća postavljali temelje za uvođenje hrvatskog jezika kao javnog i službenog u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji.

Pisao je i refleksivne, misaone pjesme s notom ironije. Umro je od tuberkuloze.

Foto: Općina Peteranec
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW