TRAŽE UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI

Oporba: Postali smo županija slučaj, nitko ne govori o pokretanju istrage zbog oboljelih, a sada i preminulih

Traže veći angažman predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara te očekuju da izvijesti javnost o mjerama i aktivnostima koje je poduzeo glede utvrđivanja odgovornosti ravnateljice Doma Vesne Križan i ravnatelja bolnice dr. Mate Devčića. Usto ističu odgovornost župana Darka Korena.

14:19h
0
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Klub vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista koprivničko-križevačke Županijske skupštine oglasio se u vezi situacije s koronavirusom u Podravini i Prigorju. Oporba u priopćenju podsjeća kako su u proteklih 48 sati na našem području evidentirana tri nova slučaja zaraze, dok su dvije osobe preminule. Ukupno je, dakle, sedam preminulih. U Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek, nastavljaju, hospitalizirano je 30 oboljelih, od čega je 28 štićenika Doma za starije i nemoćne u Koprivnici.

– Ova činjenica nažalost upućuje na to da će, vjerojatno, biti još umrlih, čime ćemo samo potvrditi svoju čelnu poziciju u RH. Jedino je u našoj županiji broj preminulih u odnosu na broj zaraženih oko deset posto (sedam preminulih od 74 zaražena), a po broju preminulih na 100.000 stanovnika u rangu smo sa Splitsko-dalmatinskom županijom – kaže oporba.

Prema njima, ignorirane su propisane mjere zaštite poput, navode, odlaska u trgovinu, raznošenja hrane po sobama ili vraćanja neizliječenih osoba u dom.

– Pitanje je koliko se i sada pridržavaju propisanih pravila, obzirom da gotovo svaki dan u toj sredini imamo novozaražene osobe. Kao županijski vijećnici već smo tražili utvrđivanje odgovornosti za situaciju nastalu u Domu, ali je na to izostala bilo kakva reakcija. Postali smo Županija slučaj koja puni stupce novina i udarna je vijest u medijima, a nitko ne govori o pokretanju istrage zbog tolikog broja oboljelih, a sada i preminulih, ili recimo o smjeni ravnateljice i odgovornosti Upravnog vijeća Doma – govore iz Kluba vijećnika SDP-a i HL-a.

Drugi razlog ove situacije, prema njima, jest prodor infekcije u koprivničku bolnicu.

– Nije najjasnije jesu li liječnici i medicinsko osoblje imali svu potrebnu zaštitnu opremu, ali je nisu koristili ili zaštitnu opremu uopće nemaju. Također je nejasno je li kod osobe s bakterijskom upalom pluća došlo do pogreške u postupanju ili je kriva loša komunikacija između ravnatelja i liječnice. Tko je odgovoran za dvoje zaraženih iz Pitomače? Sustav je preopterećen i pogreške se događaju, kažu! Kad su u pitanju ljudski životi, greške treba svesti na minimum, a ne ih objašnjavati kao nešto što je normalno. Tražimo da se utvrdi odgovornost za učinjene propuste i nećemo se zadovoljiti odgovorom da je za sve kriv virus sam – napominju.

Traže veći angažman predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara te očekuju da izvijesti javnost o mjerama i aktivnostima koje je poduzeo glede utvrđivanja odgovornosti ravnateljice Doma Vesne Križan i ravnatelja bolnice dr. Mate Devčića. Usto ističu odgovornost župana Darka Korena.

– Kao vijećnici dužni smo brinuti o kvaliteti pružanja usluga našim građanima i upozoravati na loše ili sumnjivo funkcioniranju županijskih institucija, stoga još jednom pozivamo da se utvrdi odgovornost mjerodavnih i nećemo prihvatiti da se i ovdje primjenjuje pravilo da politički podobne osobe ne mogu biti ni za što odgovorne – zaključuje županijska oporba.

čitam...