4 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Oprez, krpelji vrebaju // Nakon odlaska u prirodu obavezno se pregledajte i istuširajte!
O

Ne propustite

Vrućine koje nas prate od početka lipnja tjeraju nas da osvježenje i hlad potražimo u parkovima, šumama te drugim izletištima van gradova. Iako je pravi užitak pobjeći u prirodu, ne treba zaboraviti ni na opasnosti koje tom prilikom vrebaju, a riječ je o krpeljima.

Važno je napomenuti i da u Koprivničko-križevačkoj županiji, odmah poslije Zagorja i Međimurja, ima najveći broj oboljelih od Lyme borrelioze u Hrvatskoj, a riječ je o bakterijskoj bolesti za koju je karakteristična pojava crvenila na koži prstenastog oblika koje se širi, s bljedilom u sredini. tportal.hr je objavio i kako je tijekom 2013. godine u našoj županiji bio zabilježen najveći broj oboljelih od krpeljnog meningoencefalitisa, stoga valja biti posebno oprezan.

Naime, krpelji su sitne, nekoliko milimetara dugačke životinjice koje za svoj razvoj i razmnožavanje trebaju krv, te na taj način prenose bolesti, ukoliko su zaraženi. Da bi se u što većoj mjeri zaštitili od njihovog ugriza, trebalo bi se pridržavati nekoliko pravila.

Jedno od njih je svakako da se treba prikladno obući za boravak u prirodi, što znači duge nogavice i rukave te zatvorene cipele. Potom bi trebalo hodati obilježenim stazama, izbjegavati provlačenje kroz grmlje, kao i ležanje na tlu, a svakako se preporučuje i korištenje sredstava koja odbijaju krpelje. Nakon boravka u prirodi treba se dobro pregledati te istuširati što prije po povratku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×