23.5 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
od subote na snazi

OPREZ! Slušalica na jedno uho i dvostruko veće kazne za brzine samo su neka od novih prometnih pravila, evo svih detalja
O

Ono što se mnogima neće svidjeti je podatak da se novim Zakonom povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine s 500 na 1000 kuna

Ne propustite

Za dva dana, točnije u subotu, 30. srpnja, na snagu stupa novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. U njegovoj izradi sudjelovali su struka, institucije i građani, a noviteta je nekoliko i s njima svi sudionici prometa moraju biti upoznati.

Jedna od najvažnijih promjena odnosi se na novu kategoriju vozila, odnosno na osobna prijevozna sredstva među koja spadaju električni romobili, električni monocikli, segwayi i slično. O tome smo pisali prije nekoliko dana i možete se podsjetiti OVDJE, a posebno moraju biti oprezni vozači električnih romobila kojih je u prometu sve više. Pritom treba naglasiti da će se i kod njih i kod biciklista kažnjavati slušalice u oba uha s 300 kuna. Naime, prema novom Zakonu, jedno uvijek mora biti slobodno.

Također, uvodi se obveza svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača, da sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača i kandidata za vozače, upozore vozača o privremenoj nesposobnosti, koja ne može biti duža od šest mjeseci. Liječnici su obavezni dano upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji ili im prijete sankcije.

Koridor za hitne službe, jahači u prometu i automatizirana vozila

Novi Zakon definira i koridor za prolazak vozila hitnih službi za vrijeme prometnih nesreća (odnosi se na prometnice s više od dvije trake), što je uobičajena praksa diljem Europe, a uvode se i brojni novi pojmovi. Tako se po prvi puta regulira sudjelovanja jahača u prometu na cestama, a uvodi se i novi pojam koji označava potpuno automatizirano vozilo, odnosno vozilo koje se može kretati na cesti bez prisutnosti vozača (potpuno automatizirano vozilo bez upravljača).

Ukidaju se registarske pločice s crvenim i zelenim brojkama i slovima, pravnim ili fizičkim osobama obrtnicima olakšava se obavljanje poslova kojima se bave, odnosno dopušta se korištenje prenosivih pločica i za svrhe prijevoza do mjesta obavljanja tehničkog pregleda i registracije vozila, a za što je dosad bilo propisano korištenje pokusnih pločica.

Ono što se mnogima neće svidjeti je podatak da se novim Zakonom povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine s 500 na 1000 kuna, jer u policiji tvrde da trenutna nije dovoljna, odnosno da ne priječi vozače da ponovno rade prekršaj.

Detaljnije izmjene Zakona možete pročitati na ovom linku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Usporite vožnju

OPREZ! Opasan “teret” rasut na cesti za Križevce, netko je ostao bez tlakavaca u nepreglednom zavoju

Vozite li u smjeru Križevaca ili iz Križevaca prema Koprivnici pazite kod Carevdara jer, čini se da je netko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×