23.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nova direktiva

Oprezno s prometnim prekršajima počinjenim u Europskoj uniji
O

Ne propustite

Sukladno direktivi 2015/413 Republika Hrvatska razmjenjuje podatke o vlasnicima vozila s drugim državama Europske unije od travnja 2015. godine.

Ovom direktivom, koja je donesena od strane Europskog parlamenta, formalno je detektiran problem neizvršavanja sankcija u obliku novčanih kazni za određene prometne prekršaje ako su ti prekršaji počinjeni vozilom koje je registrirano u nekoj drugoj državi članici. Na ovaj način omogućena je učinkovita istraga prometnih prekršaja prekograničnom razmjenom informacija za određene utvrđene prometne prekršaje protiv sigurnosti prometa na cestama. Državi u kojoj je prekršaj učinjen dozvoljen je direktan pristup podacima iz registra vozila države u kojoj je vozilo registrirano.

Ne klasificiraju sve članice prometne prekršaje jednako pa tako neke određeni prekršaj svrstavaju u prometni dok je isti u nekim drugim moguće tretiran kao kazneno djelo. Direktiva bi se trebala primjenjivati bez obzira na način na koji se određeni prekršaji klasificiraju u nacionalnom pravu neke države članice. Prekršaji koji su obuhvaćeni direktivom su: prekoračenje ograničenja brzine, vožnja bez korištenja sigurnosnog pojasa, prolazak kroz crveno svjetlo, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, vožnja bez zaštitne kacige, vožnja kolničkim trakom kojim je zabranjena vožnja, nezakonita uporaba mobilnih uređaja ili drugih komunikacijskog sredstava u vožnji.

Ministarstvo unutarnjih poslova i prije uvođenja ove direktive razmjenjivalo je ovakve informacije no isključivo putem pismenih zahtjeva pojedinih država i njihovih tijela. Taj proces bio je znatno sporiji od trenutnog koji koristi CBE aplikaciju unutar EUCARIS informatičkog sustava.

Država u kojoj je prekršaj učinjen odlučuje hoće li pokrenuti daljnje postupanje zbog počinjenja djela vozilom koje je registrirano u drugoj državi. Ako se odluči na takav postupak država u kojoj je počinjen prometni prekršaj obavještava vlasnika ili korisnika vozila sukladno svom nacionalnom pravu. Osoba dobiva pismenu obavijest koja sadrži sve informacije vezane uz prekršaj i njegovu sankciju.

Ako obavijest o prekršaju nije pisana na jeziku dokumenta registracije vozila ili na jednom od službenih jezika te države imate pravo zatražiti prijevod. Na ovaj način rokovi za plaćanje eventualne kazne pomiču se na datum primitka prevedene obavijesti.

Potpunu direktivu možete pročitati ovdje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prva pričest

[FOTO/VIDEO] Svečanost u Župi Blaženog Alojzija Stepinca, novi pričesnici primili sakrament

U Župi Blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici danas je proslavljen sakrament Prve pričesti. Okupio se velik broj obitelji, prijatelja i...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×