Otvoren sustav punionica električnih automobila

19:32h
0
Detalj s otvorenja // Foto: Koprivnica.net

Uoči sjednice Gradskog vijeća ispred koprivničkog Komunalca službeno je otvoren projekt elektromobilnosti u Koprivnici i HEP-ov ELEN sustav punionica električnih automobila. Projekt je to koji se u gradu provodi u sklopu europskog projekta Civitas Dyn@mo te označava početak elektromobilnosti, ne samo u Koprivnici, već u cijeloj Hrvatskoj.

Ciljeve ovog suvremenog prometnog rješenja predstavila je voditeljica diseminacije projekta Civitas Dyn@mo, Helena Hećimović:

– Ovaj sustav služit će zaposlenicima Gradske uprave, zatim gradskih poduzeća i ustanova. Očekujemo da će imati oko 200 korisnika. Njegovi učinci trebali bi biti u znatnom smanjenju emisija stakleničkih plinova koje proizvodi upravo gradska flota. Isto tako, ovo bi trebao biti i poticaj ostalim poduzećima da nabave slična vozila.

Najavila je i realizaciju sustava električnog javnog prijevoza koji bi u Koprivnici trebao proraditi iduće godine.

– Grad je kupio šest električnih automobila i dva hibridna vozila, dakle jedno hibridno i jedno plug-in hibridno vozilo, no ne treba zaboraviti da će se ovim sustavom služiti i električni autobusi koji nam stižu sljedeće godine.

Važnost ovog projekta istaknula je i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak:

– Grad Koprivnica s ovih pet električnih automobila prije svega štiti okoliš. Svi znamo da su direktive da se smanje emisije CO2 do 2020. godine. Grad Koprivnica brine ne samo o okolišu nego i o održivom razvoju, a isto tako da se naš promet na drugačiji način involvira u grad Koprivnicu.

A kako funkcioniraju električni automobili moći će isprobati i sami građani. Naime, dogradonačelnik Mišel Jakšić nedavno je najavio da će jedan od gradskih električnih automobila najvjerojatnije od iduće godine biti na raspolaganju i građanima.

Izvor: www.radio-drava.hr