6.8 C
Koprivnica
Utorak, 27. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Sakupljači i ostavštine

Ovaj četvrtak dođite u Galeriju skulptura Ivan Sabolić u Peterancu, otvara se izložba privatne zbirke slika i skulptura
O

Među brojnim privatnim zbirkama, donacijama i ostavštinama Muzeju grada Koprivnice, nevelika privatna zbirka umjetnina i uporabnih predmeta akademskog kipara Ivana Sabolića posebno je vrijedna, a nakon četiri desetljeća predstavlja otkriće i na nacionalnoj razini

Ne propustite

Muzej grada Koprivnice u četvrtak, 29. rujna u 19 sati u Galeriji skulptura Ivan Sabolić u  Peterancu otvara izložbu privatne zbirke slika, skulptura i predmeta primijenjene umjetnosti koja je u muzej došla kao autorova ostavština 1986. godine.

Predmeti zbirke Ivana Sabolića zbroj su svoje fizičke stvarnosti i stanja, ali i niza podataka sadržanih u odnosu na kontekst prostora, vremena i razloga sabiranja. Očuvanost cjeline posjeduje nematerijalnu vrijednost i vrijednost memorije sadržane u pojmu kulturne baštine, dok sami predmeti odražavaju estetske, društvene, političke i etičke sustave vrijednosti Ivana Sabolića.

Koristimo li se komparativnom analizom, analogijom i asocijacijom, Saboliću su, čini se, materijal, oblik i umijeće izrade bili važniji od determinacije, vremenskog razdoblja i provenijencije. U tom kontekstu posebno je zanimljiva sklonost prikupljanja predmeta kulturne baštine čija jednostavnost i napeta forma posjeduju nešto od kiparskog sažimanja i čistoće znaka prisutne u skulpturi Ivana Sabolića.

Zbirka Ivana Sabolića sastoji se od umjetnina i predmeta primijenjene, sakralne i izvaneuropske umjetnosti, arheološke i tradicijske keramike te drvenog i metalnog posuđa koje je u Sabolićevo vrijeme dio interijera u zagrebačkom stanu na adresi Voćarsko naselje 102. Osim slika i skulptura, keramike i uporabnih predmeta, zbirka Ivana Sabolića izdvaja se estetskim pristupom sakupljača. Sabolić kao umjetnik i likovni pedagog naglasak stavlja na estetiku minimalizma, čistu i napetu formu blisku vlastitoj kiparskoj poetici stilizacije.

Među brojnim privatnim zbirkama, donacijama i ostavštinama Muzeju grada Koprivnice, nevelika privatna zbirka umjetnina i uporabnih predmeta akademskog kipara Ivana Sabolića posebno je vrijedna, a nakon četiri desetljeća predstavlja otkriće i na nacionalnoj razini.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna, a projekt je realiziran sredstvima Grada Koprivnice.

Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na svu sreću

Učenik koji je danas skočio s prvog kata škole nalazi se izvan životne opasnosti

Izvijestili smo danas o učeniku koji je stradao u padu s prvog kata Osnovne škole u Ludbregu. Kako doznaje Dnevnik.hr,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×