3.5 C
Koprivnica
Četvrtak, 21. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Znanstvena istraživanja

Ovo je hrana koju bismo trebali jesti ako želimo doživjeti stotu
O

Baš kao što protuupalna hrana može produljiti vaš život za godine, hrana koja uzrokuje upalu može ga skratiti. Zato je vrlo važno smanjiti unos ultraprerađene hrane

Ne propustite

Broja znanstvena istraživanja pokazala su kako je prehrana povezana s dugovječnošću. Tako su istraživanja dokazala da protuupalne namirnice igraju važnu ulogu u povećanju šansi za dug i zdrav život.

Protuupalna hrana je hrana koja sadrži spojeve koji smanjuju upalu u tijelu. Iako su sve protuupalne namirnice korisne, postoji jedna koju dijetetičari preporučuju jesti svaki dan, ako želimo doživjeti stotu.

Povrće, voće, cjelovite žitarice, grah, mahunarke, riba i maslinovo ulje djeluju protuupalno. Međutim, dijetetičarka Susan Bowerman izdvaja lisnato povrće te preporučuje ljudima da ga jedu svaki dan.

– Lisnato zeleno povrće poput špinata, kelja, raštike, gorušice i tamnozelene salate na vrhu je moje liste. Mnogi ljudi ne jedu dovoljno takve hrane, a ona je izuzetno bogata hranjivim tvarima. Izvor je fitonutrijenata, kao i beta-karotena, koji tijelo prema potrebi pretvara u vitamin A. Sadrži i minerale poput kalcija, magnezija, kalija i vlakana te je izvor vode – pojasnila je za The Parade.

Marija Horvat proizvodi domaće povrće na pola jutra zemlje
Povrće, voće, cjelovite žitarice, grah, mahunarke, riba i maslinovo ulje djeluju protuupalno//FOTO: Arhiva

Također, znanstvene studije podupiru vezu između redovitog konzumiranja lisnatog povrća i dugovječnosti. Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi koji jedu jednu do dvije porcije zelja dnevno, bili 11 godina mlađi od ljudi koji ga ne jedu redovito.

Bowerman napominje da je lisnato povrće nevjerojatno lako uklopiti u obroke jer se može jesti kao salata, dodavati u juhe, variva i pržena jela. Može biti i dio omleta i jela od jaja, ili se umiješati s voćem, nemasnim mlijekom i proteinskim prahom u zdrav smoothie.

Uz svakodnevnu konzumaciju lisnatog povrća, dijetetičarka Lina Begdache preporučuje da ekstra djevičansko maslinovo ulje bude primarno ulje za kuhanje. Savjetuje i masnu ribu iz divljeg ulova dva puta tjedno.

– Čvrsto vjerujem u mediteransku prehranu koja je prepuna protuupalnih i antioksidativnih namirnica, što uključuje maslinovo ulje i ribu. Mediteranska prehrana povezana je s manjim rizikom od kroničnih bolesti, boljim mentalnim zdravljem i otpornošću na stres, što je važno za poboljšanje kvalitete života – napomenula je Begdache.

Baš kao što protuupalna hrana može produljiti vaš život za godine, hrana koja uzrokuje upalu može ga skratiti. Zato je vrlo važno smanjiti unos ultraprerađene hrane, piše Index.hr.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Jedna od najvećih investicija u povijesti

FOTO/VIDEO Svečano otvoren logističko-distributivni centar, Dalić: Otvaramo novu razvojnu fazu Podravke

Logističko-distributivni centar Podravke, vrijedan 48 milijuna eura, danas je svečano otvoren u koprivničkoj industrijskoj zoni Danica. Riječ je o najvećoj...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×