13. PO REDU

Ovogodišnji Međunarodni festival Iz Bakine škrinje prezentirat će bogatstvo nošnji, plesa i običaja Podravine i Prigorja

Cilj festivala je prezentirati bogatstvo nošnji, glazbe, plesa i običaja naše županije, ali i inozemnih gostiju i stvoriti temelje za buduću suradnju.

11:22h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Povodom 13. Međunarodnog festivala Iz bakine škrinje danas je u prostorijama Županijske uprave održana konferencija za medije.

Prisustvovali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić i član organizacijskog odbora i folklornog ansambla Koprivnica Kristijan Rihtarić.

Cilj festivala je prezentirati bogatstvo nošnji, glazbe, plesa i običaja naše županije, ali i inozemnih gostiju i stvoriti temelje za buduću suradnju.

– Kao i prošle godine ovaj festival je proširen s programom koprivnički Dani kulturne baštine gdje će biti prezentirana zaštićena i kulturna baština Podravine, a i u izlozima Gradske knjižnice je prezentirana naša kulturna baština – rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Festival će i ove godine, uz domaće predstavnike, ugostiti folklorne ansamble iz nekoliko europskih zemalja, a za posjetitelje je pripremljen bogat i sadržajan program u kojem će tradicijsku pjesmu i ples prikazati više od 240 sudionika.

– Ove godine iz Hrvatske nastupaju FA Matija Gubec iz Karlovca, KUD Donji Vidovec, KUD Zrin iz Legrada i FA Koprivnica. Imamo goste iz Češke, Italije, Austrije i Slovenije – istaknuo je zamjenik župana.

Predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić naglasila je da je Iz bakine škrinje jedini Međunarodni festival folklora u čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Prva festivalska večer bit će u Općini Legrad u Evangeličkoj crkvi s početkom u 20 sati. Druga festivalska večer bit će u Koprivnici u Domu mladih, početak je također u 20 sati. Prije festivala u Koprivnici imamo još jednu poslasticu za naše posjetitelje jer će kao i svake godine biti i jedna mala gastronomska ponuda nekih delicija iz zemalja iz kojih dolaze naši gosti. Taj dio smo nazvali Okusi zavičaja. Treći dan festival približavamo onima koji nisu u mogućnosti doći u koncertne dvorane, starijima i bolesnima. U nedjelju će biti program u Domu za starije u Koprivnici i u Domu za starije i teško bolesne osobe Senior care u Križevcima. Naravno svaki dan će se na Zrinskom trgu živjeti s festivalom, naši će gosti imati kratke prezentacije svojih programa od 10.30 do 11.30. sati – rekla je Nada Šešić.

Pokrovitelj festivala je Koprivničko-križevačka županija, a financijski ga još podupiru Savez Alpe Jadran i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Festival se održava od 11. do 14. srpnja.

čitam...
Loading...