4.6 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Predstavljanje denzitometra

Pacijenti koprivničke bolnice više ne moraju u druge gradove na spasonosno mjerenje gustoće kostiju
P

Ne propustite

Ta bolest nema simptome, razvija se polako, zbog čega se i zove tiha epidemija. Ona se danas može spriječiti i liječiti, ali važno ju je dijagnosticirati i pratiti terapiju, za što služi ovaj aparat, rekla je dr. Sanja Švarc-Janjanin.

Danas je u Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek u Koprivnici svečano predstavljen denzitometar, uređaj za mjerenje gustoće kostiju. On će nebrojenim pacijentima olakšati dijagnozu i praćenje bolesti, prvenstveno osteoporoze, a do njega je bolnica došla uz veliku pomoć udruge Nada.

Naime, Udruga žena s bolestima dojke Nada nekoliko mjeseci prikupljala je dobrovoljne priloge za denzitometar te tako postala neizostavan čimbenik u ovoj vrijednoj akviziciji. Veliko zadovoljstvo novim uređajem danas je izrazio i ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

Predstavljanje denzitometra // Foto: Matija Gudlin
Predstavljanje denzitometra // Foto: Matija Gudlin

– Zahvaljujem udruzi Nada koja je i ovom prilikom pokazala nevjerojatan značaj udruga u promicanju zdravlja. Zdravstvene ustanove bez ovakvih udruga ne bi mogle ni funkcionirati u punom opsegu. Nadam se da ćemo s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje uskoro ugovoriti i ambulantu za osteoporozu kao novi segment u pružanju zdravstvene usluge u bolnici, pretpostavljam da ćemo to realizirati početkom 2017. – najavio je ravnatelj.

Pregled na denzitometru prilično je jednostavan. Nije potrebno niti skidati odjeću, dovoljno je samo leći na uređaj u propisanom položaju i pustiti ga da odradi svoje. Pacijenti će na pregled dolaziti prema rasporedu, odnosno s uputnicom, a sam pregled traje nekoliko minuta. Nalaz se zatim interpretira od strane radiologa, a kasnije i od fizijatara, te se koristi u propisivanju optimalne terapije.

Dr. Devčić osvrnuo se i na još jednu novost koju nudi koprivnička bolnica, i to prva u Hrvatskoj – nalaze na internetu.

– Nalazi na webu samo su korak u razvoju sustava dostupnosti informacija koji se razvija. Ulaganje u informatičku insfrastrukturu u razdoblju od iduće dvije godine bit će jedan od prioriteta koji će nam omogućiti i bolji razvoj drugih segmenata – naglasio je Mato Devčić.

Dr. Sanja Švarc-Janjanin // Foto: Matija Gudlin
Dr. Sanja Švarc-Janjanin // Foto: Matija Gudlin

Ono što prema njegovom mišljenju najviše muči bolnicu je zastarjela oprema, no to je problem koji je prisutan u cijeloj državi. Ravnatelj je najavio intenzivna ulaganja u nove uređaje koji će pružiti kvalitetniju i sigurniju uslugu.

Na predstavljanju denzitometra bili su i oni koji će se njime najviše koristiti, dr. Ivica Jakupić s odjela za radiologiju i dr. Sanja Švarc-Janjanin s fizijatrije, koji su naglasili važnost ovog uređaja za dijagnostiku bolesti koja se često ignorira.

– Osteoporoza je dominantno ženska bolest, to moramo naglasiti. Ta bolest nema simptome, razvija se polako, zbog čega se i zove tiha epidemija. Ona se danas može spriječiti i liječiti, ali važno ju je dijagnosticirati i pratiti terapiju, za što služi ovaj aparat. Nadam se da više nećemo imati situaciju kao što je sada na traumatologiji na kojoj leže starice s frakturama kukova i kralježnice gdje se vidi da smo, nažalost, zakasnili – rekla je dr. Švarc-Janjanin.

Novi denzitometar došli su pogledati i župan Darko Koren te Božica Šnajdar, predsjednica Udruge Nada, koji se također nadaju da je ovo najava novih trendova u koprivničkoj bolnici koji će ići u smjeru moderniziranja opreme u svrhu boljitka pacijenata.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Užas

FOTO Čitateljici netko udario automobil i pobjegao: “Voziš dijete u školu i nađeš razbijen auto”

Neugodno iskustvo imala je naša čitateljica jučer pokraj koprivničkog Domoljuba, a ishod svega je šteta na automobilu. Kako nam je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×