23.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -

CRNI VIKEND Dvoje ozlijeđenih, motociklist sletio s ceste, traktor se zabio u auto

Dvije prometne nesreće, u kojima su ozlijeđene osobe, dogodile su se u protekla dva dana. Kako javljaju iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke, jedna se dogodila u Ferdinandovcu, a druga u Bočkovcu.

U petak, 22. svibnja oko 11.05 sati, u Ferdinandovcu je u Dravskoj ulici 50–godišnji vozač vozio traktor Case koprivničke registarske oznake, a na njemu je bila prikopčana neregistrirana prikolica Kassbohrer.

– Dolaskom do raskrižja te uslijed skretanja u lijevo došlo je do udara prednjeg kotača u prednju stranu osobnog automobila VW koprivničke registarske oznake kojim je u istom smjeru upravljala 20–godišnja vozačica u punoj fazi pretjecanja skupa vozila. Tom prilikom je lakše ozlijeđena 53–godišnja putnica osobnog automobila – stoji  u policijskom priopćenju.

Protiv oboje vozača bit će pokrenut prekršajni postupak u domeni njihove prekršajne odgovornosti.

Također, u subotu 23. svibnja, oko 10.55 sati u Bočkovcu je 22–godišnji vozač upravljao je motociklom Honda bez registarske oznake, bez odgovarajuće kategorije upravljanja motociklom.

Zbog neprilagođene brzine vozač motocikla je pao na kolnik, kližući po kolniku zaustavio se u lijevom putnom jarku, dok se motocikl kližući po kolniku zaustavio na lijevoj prometnoj traci.

– Vozač motocikla je ozlijeđen, kvalifikacija ozljeda će biti poznata po zaprimanju liječničke dokumentacije i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak – priopćili su.

[VIC DANA] Mali Crnogorac progovori nakon pet godina i kaže…

0

Crnogorac dobio sina, ali mali nije ništa govorio. Kad je imao pet godina najednom za doručkom progovori:

– Dodaj mi soli!

Svi se iznenadiše i zapitaše ga zašto nije prije govorio.

– Dosad nijesam imao primjedbi.

Odvažan komad traperica, nema kaj! Ovaj Koprivničanac zna što radi

0

Stil mladog muškarca mnogima je zapeo za oko, a kako i ne bi!?

Sve češće viđamo poderane traperice i na dečkima, a ovaj mladić obukao je svakako jedan odvažan komad traperica, kako po boji tako i po količini podrapanih područja!

Bijele tenisice i traper košulja dobro su usklađene uz hlače pa zaključujemo da ovaj Koprivničanac zna što radi, a sviđa nam se i odabir stopalica za ovaj outfit.

Kosu je uredio, možda je i on jedva čekao otvaranje frizerskog salona! Ne znamo je li tako, ali znamo da ima super frizuru!

Bravo za sve!

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

FOTO/VIDEO Bicikl u Koprivnici preplavile pčele, ova snimka ledi krv u žilama

Nesvakidašnji prizor danas su mogli vidjeti stanovnici na Trgu Zlate Bartl, a pogotovo vlasnik bicikla koji je privremeno postao nastamba roju pčela.

Vlasniku bicikla sigurno nije bilo svejedno kad se vratio po svoj bicikl i na njemu ugledao – roj pčela.

Naime, kako nam je dojavio čitatelj, htio on to točno u tom trenutku ili ne htio, do bicikla nije mogao doći jer su ga pčele opkolile i nisu se tako lako dale smesti.

– Vjerojatno je  matica sletjela pa su se pčele počele rojiti oko bicikla – dojavio nam je čitatelj i kao dokaz poslao nam kratku snimku.

Ustupio: čitatelj
Ustupio: čitatelj

FOTO Niste probali sir dok ga ne probate u Kozarevcu, iz cijele regije dolazi se kod Imbrišića po prefine mliječne delicije

Na koji kilometar od Kloštra Podravskog smjestilo se naselje Kozarevac. Lagani obronci Bilogore skrivaju mnoge fine vinograde, a u gotovo samom centru naselja nalazi se nešto čega nema tako blizu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Imbrišić prije nekoliko godina pokrenulo je siranu.

Nije trebalo mnogo da se za njih pročuje. Zašto? Pa kvaliteta proizvoda. U posao s trgovačkim lancima ne ulaze, a da im je to prava odluka govori činjenica da 90 posto proizvoda prodaju na kućnom pragu. Ljudi im dolaze iz cijele regije, a baš kad smo mi tamo bili stigao je muškarac koji je s mobitela čitao narudžbe svojih prijatelja iz Koprivnice. Otišao je s pet punih vrećica ispunjenih prefinim sirevima.

Sve je krenulo još davne 1996. godine. Tata Ivan bavio se tovom, a onda su ostavili pet junica čije su mlijeko prodavali. 2002. godine imali su već 30 krava, od čega su praktično dobivali 600 litara mlijeka na dan, što je za tadašnje vrijeme bilo puno, a bila je i dobra cijena mlijeka. Sirana je došla kasnije.

– Prvo smo krenuli samo sir i vrhnje, prerađivano u kuhinji. 2016. godine počeli smo obilaziti sirane s papirima, a godinu dana kasnije, u studenom 2017. godine smo realizirali svoju siranu. Što je trebalo za siranu, a da nismo imali? Sve. Trebamo posebno imati objekt za preradu sira, za prodaju sira, pretprostor. Prostor za skladištenje i prostor za prodaju su isto obavezni – govori nam Franjo Imbrišić, jedan od trojice braće Imbrišić. Uz njega tu su i Mihael i Antun.

U sirani Imbrišić prave škripavce, prge, kuhani s vlascem, čilijem, paprikom i obični, te svježi sir. Nema pravila koji se najviše prodaje. U Koprivnici dosta idu svježi sirevi. Petkom voze u Đurđevac pa si ljudi naručuju svježi, a preko tjedna kuhani.

Franjo i Antonija // Foto: Ivan Brkić

– Nama doma je najbolji svježi sir, svaki dan je na stolu, toga se doma ne možemo najesti – pričaju nam Mihael i Franjo. Zamislite da vam je svaki dan na raspolaganju nekoliko vrsta sireva, prefino. Usporedno s onih 600 litara dnevno, danas OPG Imbrišić dnevno proizvede 1200 litara mlijeka. I to kakvog.

– Spadamo u sami vrh proizvodnje u Hrvatskoj. Po izvještaju Hrvatske poljoprivredne agencije deseti smo po proizvodnji mlijeka simentalca u Hrvatskoj. Mislim da ćemo kroz par godina biti u prvih pet. Cilj je biti prvi! – govori Franjo s osmijehom. A da bi kravice davale tako kvalitetno mlijeko moraju i one jesti kvalitetno. Obitelj Imbrišić obrađuje nevjerojatnih 130 hektara zemlje na kojima proizvode razne kulture.

PROCES PROIZVODNJE SIRA

– Kod kuhanog sira ostavljamo svježe mlijeko, koje se ne ohladi, njega odmah prepumpavamo u laktofriz i prepumpamo u kotao od 300 litara gdje se dodatno zagrijava. Dok se zagrije do određene temperature stavljamo ocat unutra da se uhvati grušt. Onda se jedan dio sirutke spusti, zasoli, a grušt se reže i spušta se u posudu odakle se grabi u kalupe. Mi ne prešamo sir kao većina, već ga stavljamo jednog na drugog u kalupima i par puta ga okrenemo. Tako smo probali, pokazalo se dobro i ostali smo pri tome – otkriva Franjo.

Foto: Ivan Brkić

U izradi sira važna je i kvaliteta mlijeka koja je na imanju obitelji Imbrišić zaista velika, jer ne bi bili samo tako u vrhu hrvatskog mljekarstva. Ovisno o godišnjem dobu, količina mlijeka potrebnog za kilogram sira varira. Dodatke, papriku, vlasac i čili, stavljaju kad se grušt spusti u posudu i tada to zamiješaju. Godišnje potroše 30 kilograma paprike koju kupuju u Slavoniji kod Marića. Sve se radi po preciznim mjerama.

– Svaki dan radimo nešto. Svježi sir radimo svaki, svaki drugi dan, da ga ima u opticaju. On već nakon tri, četiri dana više nije svjež. Nikad nije kod nas više od dva dana. Prgice se pak mogu napraviti da budu tjedan dana kod nas, ali ne možemo ih toliko napraviti jer ih prije prodamo. Što se tiče kuhanog, njima je rok trajanja mjesec dana od trena izlaska iz frižidera – govore nam Imbrišići.

Kad sireve izvade iz frižidera oni ne idu prema trgovačkim lancima. S njima ne posluju jer je njihova preferenca odgoda plaćanja, što im se ne sviđa. I logično, zašto i bi, kad gotovo sve što imaju prodaju doma. Kak’ su nam rekli, ne postoji ni pravilo kad ljudi najviše dolaze kupiti sir, oko podneva, poslije posla, navečer, nema. Jedino su sigurni da će netko doći kad si svi sjednu za stol kako bi ručali. Tad obavezno netko pozvoni.

Prošle godine su njihovi sirevi, s vlascem i ljuti, na županijskom (regionalnom) natjecanju osvojili tri zlata, čime su automatski kvalificirani na državno natjecanje. A tamo su također bili zlatni i dobili su još bolje ocjene nego na županijskom.

Foto: Ivan Brkić

Tjedno u Koprivnicu kod njihovih suradnika u mesnicu MeseCo odlazi 80 kila svježeg sira. Ljudi znaju doći iz Zagreba pa uzmu 30 sireva za susjede. Takva je priča i kad netko dođe s virovitičke strane, dogovore se sa susjedima i onda jedan dođe kupiti za sve. Od pjevačice Vanne mama redovito kupuje za nju naše sireve.

Novi sir? Sve ovisi od kulture. Od kolega smo nabavili nove kulture sira koji su mi se svidjeli pa ćemo s tim probati. To je nešto poput gaude. Treba mu mjesec i pol, dva zrenja, da bi ga mogli otvoriti i probati.

– Sad je sezona rada na polju, brat i ja smo većinom na polju, mama i supruga su u sirani i jednostavno fizički ne možemo stići proizvoditi više. Ne želimo si slagati posao da nas ima deset zaposlenih, no uvijek ima dovoljno – kaže Franjo.

Općina Kloštar Podravski od njih također uzima sireve, odnosno načelnik kad ide u goste nosi domaće, prave reprezentativne proizvode svoga kraja. Turistička zajednica područja Dravski peski također im puno pomaže. U sirani Imbrišić spremna je kušaona gdje ima mjesta za 50 ljudi. Grupama turista bit će ponuđen dolazak na OPG Imbrišić gdje bi mogli isprobati njihove sireve.

Foto: Ivan Brkić

Nisu povlačili sredstva iz EU fondova jer traje borba s papirima i pitanje je bi li danas još otvorili siranu. Sadašnji objekt sirane su renovirali i dovršili za tri mjeseca, a još toliko su čekali i papire. Danas se ništa ne brinu, ne boje se inspekcija jer sve rade kako treba.

Na našem kraju nemamo konkurenciju – mirno govori Franjo Imbrišić. On, braća Mihael i Antun, mama Đurđica i tata Ivan, ujak, supruga Antonija i bratova zaručnica Lorena, sve njih smo zatekli kako s osmijehom predano rade posao koji vole. Imaju i radnike koji im pomažu. Njihova priča funkcionira sjajno. Svježe, uskusne, autohtone sireve naći ćete u Kozarevcu, u sirani obitelji Imbrišić.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

Preminuo mladić koji je upucan u krvavom obračunu u Međimurju

Početkom svibnja, točnije u subotu, 2. svibnja došlo je do krvavog obračuna u Vulariji u kojem su sudjelovale tri osobe. Do svađe je navodno došlo zbog krađe kosilice.

Došlo je do pucnjave u kojoj su ranjene dvije osobe, Ratimir Benčić, pukovnik Hrvatske vojske te 28-godišnji Martin Pilić iz Vularije. Obojica su s teškim ozljedama prevezeni tada u čakovečku bolnicu, s tim da su ozljede mladića bile opasne po život jer je pogođen u glavu.

Dvadesetak dana borio se za život u bolnici, a danas je stigla tužna vijest da je izgubio borbu za život. Tu informaciju, portalu eMeđimurje, potvrdili su i u PU međimurskoj. Za pokušaj ubojstva osumnjičen je 61-godišnjak, a ostaje za vidjeti kako će se ovo kazneno djelo sada prekvalificirati.

Iza Martina ostaju supruga Arijana te dvije kćeri u dobi od 2 i 3 godine.

ZABRINJAVAJUĆI TRENDOVI Hrvatska djeca ne vole školu, voće i povrće, a nećete vjerovati koliko puše i piju

Hrvatska je 2014. zauzela pretposljednje, a 2018. godine posljednje mjesto pogleda li se udio 13-godišnjih učenika koji vole školu. Dakle, ne vole je, što je iznimno zabrinjavajuć podatak.

Dio je to rezultata Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika, međunarodnog istraživanja koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u zemljama i regijama Europe Sjeverne Amerike, među kojima je i Hrvatska. Provodi se svake četiri godine od 1982., dok se naša zemlja uključila 20 godina kasnije.

Posljednji put provedeno je 2018. u 45 zemalja kada je anketirano 227 441 učenika u dobi od 11, 13 i 15 godina, od čega je njih 5169 hrvatskih. Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim je stranicama objavio rezultate.

Djeca ne jedu voće i povrće

Uzmemo li u obzir slanje zlobnih poruka, objave, e-poštu ili tekstualne poruke 13-godišnjaka u posljednjih nekoliko mjeseci, Hrvatska je na osmome mjestu. Glede problematične upotrebe društvenih medija, Hrvatska je 13. kod učenika u dobi od 11 godina, 15. kod učenika u dobi od 13 godina te 11. kod učenika u dobi od 15 godina.

Pogledaju li se brojke učestalosti doručka, Hrvatska je deveta zemlja s najmanjim udjelom učenika koji doručkuju svaki radni dan. Hrvatski 15-godišnjaci konzumiraju vrlo malo voća, a još je gora situacija s povrćem, i to kod svih triju dobnih skupina, a posebno najstarije koja je najgora na ljestvici. Uzmemo li u obzir konzumaciju obroka s obitelji, ponovno smo na niskim mjestima. A ono o čemu se često govori, prekomjerna tjelesna masa i debljina, Hrvatsku, odnosno učenike od 13 godine, smješta na osmu poziciju. Dodajmo i kako smo pri dnu ljestvice u kontekstu korištenja kondoma i kontracepcijskih pilula. 

Foto: ingimage
Nije sve negativno!

Da nije sve negativno, pokazuju sljedeći podaci. Hrvatska je, tako, peta zemlja s najvećim udjelom učenika koji žive s oba roditelja. Godine 2014. držali smo se sredine ljestvice pogleda li se zadovoljstvo životom. Podaci od četiri godine kasnije govore kako je Hrvatska deseta zemlja kod 11-godišnjaka, deveta kod 13-godišnjaka te osam kod 15-godišnjaka.

Dobra su i dva sedma te jedno šesto mjesto razmatra li se procjena odličnog zdravlja. Nadovežemo li se na prethodno, odlično stojimo i u pogledu tjelesne mase. Preciznije, malo je zemalja s nižim udjelom učenika s premalom tjelesnom masom.

Spomenimo kako je istraživanje otprije dvije godine pokazalo da je u svega devet zemalja, u odnosu na Hrvatsku, bilo manje učenika koji su odgovorili da su imale spolne odnose.

Razni poroci poput alkohola i cigareta nažalost nisu strani ni maloljetnicima koji ih često konzumiraju prilikom noćnih izlazaka // Ilustracija
Foto: Arhiva ePodravina.hr
Alkohol i pušenje i dalje su veliki problem

Iako i dalje zabrinjavajuća, piše HZJZ, situacija sa sljedećim brojkama bolja je od one iz 2014. godine. I dalje smo iznad prosjeka u konzumiranju alkohola, ali ne i u samome vrhu. Učenici, 13-godišnjaci, 11. su po konzumiranju alkohola tijekom života, a 12. pogleda li se isto u periodu od proteklih 30 dana. Odgovori svih skupina na pitanja jesu li bili pijani dva ili više puta u životu postavljaju Hrvatsku na 13., odnosno 14. mjesto.

Kao i u ranije navedenom dijelu istraživanja, naša zemlja više nije pri vrhu govorimo li o pušenju. No, ono je među učenicima i dalje vrlo često. Podaci o pušenju cigareta tijekom posljednjih 30 dana hrvatski 13-godišnjaci su na devetom mjestu, dok su 15-godišnjaci na iznimno visokom četvrtom mjestu. Pričamo li o pušenju tijekom života, Hrvatska je 12. kod 11-godišnjaka, deveta kod 13-godišnjaka te sedma kod 15-godišnjaka.

FOTO Vatrogasci DVD-a Ludbreg gasili požar na ilegalnom odlagalištu otpada

Danas je oko 11 sati  izbio požar na otvorenom u mjestu Poljanec, a o tome je na društvenoj mreži Facebook izvijestio DVD Ludbreg. Gorjelo je na cesti od Poljanca prema Luki Ludbreškoj.

Na mjesto intervencije izašla su tri vatrogasna vozila i 10 vatrogasaca dok su u vatrogasnom domu ostala u pripremi još tri vatrogasca i jedno vozilo.

– Dolaskom na mjesto intervencije uviđamo da se radi o požaru šikare, divljeg deponija i nagomilanog biljnog otpada. Pristupamo gašenju požara s dva brzonavalna vitla te s jednim C-mlazom. Vršimo raskopavanje i kompletnu sanaciju opožarene površine – obavijestili su iz DVD-a Ludbreg.

Na mjestu intervencije s njima su bili i djelatnici PP-a Ludbreg, a  trebalo im je ukupno jedan sat i 40 minuta da saniraju požar i završe s intervencijom.

– Ovim putem pozivamo nadležne službe i gradske vlasti da se posvete problemu s ilegalnim odlagalištima otpada na području grada Ludbrega, zbog sve učestalijih intervencija na spomenutim lokacijama, prilikom kojih dolazi do oštećivanja vatrogasne opreme – poručili su.

Nacionalni stožer: Nema novih zaraženih osoba, nitko nije ni preminuo

Stigle su nove informacije o koronavirusu, točnije o broju zaraženih i oporavljenih u Hrvatskoj u protekla 24 sata, a objavio ih je Nacionalni stožer na svojim službenim stranicama.

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je nula, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243. Do sada je testirano 60864 osoba, od toga 953 u posljednja 24 sata.

Na respiratoru je šest pacijenata. Ukupan broj preminulih je 99.

– Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručili su iz Nacionalnog stožera.

FOTO Koprivnička špica ispunjena smijehom, šarenilom, kavicom i druženjem

Pomalo oblačno jutro ipak nije zaustavilo Koprivničanke i Koprivničance da izađu iz svojih domova i prošeću lijepom Koprivnicom.

Bilo je tu onih koji su se izveli u šetnju, a neki su zastali i popili kavu s dragim ljudima. Mnogi Koprivničanci su ovu subotnje prijepodne iskoristili i za odlazak na tržnicu, a zaustavili su se i kod Podravskog cekera koji budi interes kod naših sugrađana.

Jedno je sigurno, dobro su razmislili što će danas obući prije nego su izašli is svojih domova! Vidljivo je to iz onoga što smo uslikali.

Pogledajte našu galeriju!

CRNI VIKEND Dvoje ozlijeđenih, motociklist sletio s ceste, traktor se zabio u auto

0
Ilustracija // Foto: ePodravina
Ilustracija // Foto: ePodravina

Dvije prometne nesreće, u kojima su ozlijeđene osobe, dogodile su se u protekla dva dana. Kako javljaju iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke, jedna se dogodila u Ferdinandovcu, a druga u Bočkovcu.

U petak, 22. svibnja oko 11.05 sati, u Ferdinandovcu je u Dravskoj ulici 50–godišnji vozač vozio traktor Case koprivničke registarske oznake, a na njemu je bila prikopčana neregistrirana prikolica Kassbohrer.

– Dolaskom do raskrižja te uslijed skretanja u lijevo došlo je do udara prednjeg kotača u prednju stranu osobnog automobila VW koprivničke registarske oznake kojim je u istom smjeru upravljala 20–godišnja vozačica u punoj fazi pretjecanja skupa vozila. Tom prilikom je lakše ozlijeđena 53–godišnja putnica osobnog automobila – stoji  u policijskom priopćenju.

Protiv oboje vozača bit će pokrenut prekršajni postupak u domeni njihove prekršajne odgovornosti.

Također, u subotu 23. svibnja, oko 10.55 sati u Bočkovcu je 22–godišnji vozač upravljao je motociklom Honda bez registarske oznake, bez odgovarajuće kategorije upravljanja motociklom.

Zbog neprilagođene brzine vozač motocikla je pao na kolnik, kližući po kolniku zaustavio se u lijevom putnom jarku, dok se motocikl kližući po kolniku zaustavio na lijevoj prometnoj traci.

– Vozač motocikla je ozlijeđen, kvalifikacija ozljeda će biti poznata po zaprimanju liječničke dokumentacije i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak – priopćili su.

- Oglas -

[VIC DANA] Mali Crnogorac progovori nakon pet godina i kaže…

0
Illustracija // ingimage
Illustracija // ingimage

Crnogorac dobio sina, ali mali nije ništa govorio. Kad je imao pet godina najednom za doručkom progovori:

– Dodaj mi soli!

Svi se iznenadiše i zapitaše ga zašto nije prije govorio.

– Dosad nijesam imao primjedbi.

- Oglas -

Odvažan komad traperica, nema kaj! Ovaj Koprivničanac zna što radi

0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Stil mladog muškarca mnogima je zapeo za oko, a kako i ne bi!?

Sve češće viđamo poderane traperice i na dečkima, a ovaj mladić obukao je svakako jedan odvažan komad traperica, kako po boji tako i po količini podrapanih područja!

Bijele tenisice i traper košulja dobro su usklađene uz hlače pa zaključujemo da ovaj Koprivničanac zna što radi, a sviđa nam se i odabir stopalica za ovaj outfit.

Kosu je uredio, možda je i on jedva čekao otvaranje frizerskog salona! Ne znamo je li tako, ali znamo da ima super frizuru!

Bravo za sve!

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
- Oglas -

FOTO/VIDEO Bicikl u Koprivnici preplavile pčele, ova snimka ledi krv u žilama

0
IMG   scaled

Nesvakidašnji prizor danas su mogli vidjeti stanovnici na Trgu Zlate Bartl, a pogotovo vlasnik bicikla koji je privremeno postao nastamba roju pčela.

Vlasniku bicikla sigurno nije bilo svejedno kad se vratio po svoj bicikl i na njemu ugledao – roj pčela.

Naime, kako nam je dojavio čitatelj, htio on to točno u tom trenutku ili ne htio, do bicikla nije mogao doći jer su ga pčele opkolile i nisu se tako lako dale smesti.

– Vjerojatno je  matica sletjela pa su se pčele počele rojiti oko bicikla – dojavio nam je čitatelj i kao dokaz poslao nam kratku snimku.

Ustupio: čitatelj
Ustupio: čitatelj
- Oglas -

FOTO Niste probali sir dok ga ne probate u Kozarevcu, iz cijele regije dolazi se kod Imbrišića po prefine mliječne delicije

0
QA
Foto: Ivan Brkić

Na koji kilometar od Kloštra Podravskog smjestilo se naselje Kozarevac. Lagani obronci Bilogore skrivaju mnoge fine vinograde, a u gotovo samom centru naselja nalazi se nešto čega nema tako blizu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Imbrišić prije nekoliko godina pokrenulo je siranu.

Nije trebalo mnogo da se za njih pročuje. Zašto? Pa kvaliteta proizvoda. U posao s trgovačkim lancima ne ulaze, a da im je to prava odluka govori činjenica da 90 posto proizvoda prodaju na kućnom pragu. Ljudi im dolaze iz cijele regije, a baš kad smo mi tamo bili stigao je muškarac koji je s mobitela čitao narudžbe svojih prijatelja iz Koprivnice. Otišao je s pet punih vrećica ispunjenih prefinim sirevima.

Sve je krenulo još davne 1996. godine. Tata Ivan bavio se tovom, a onda su ostavili pet junica čije su mlijeko prodavali. 2002. godine imali su već 30 krava, od čega su praktično dobivali 600 litara mlijeka na dan, što je za tadašnje vrijeme bilo puno, a bila je i dobra cijena mlijeka. Sirana je došla kasnije.

– Prvo smo krenuli samo sir i vrhnje, prerađivano u kuhinji. 2016. godine počeli smo obilaziti sirane s papirima, a godinu dana kasnije, u studenom 2017. godine smo realizirali svoju siranu. Što je trebalo za siranu, a da nismo imali? Sve. Trebamo posebno imati objekt za preradu sira, za prodaju sira, pretprostor. Prostor za skladištenje i prostor za prodaju su isto obavezni – govori nam Franjo Imbrišić, jedan od trojice braće Imbrišić. Uz njega tu su i Mihael i Antun.

U sirani Imbrišić prave škripavce, prge, kuhani s vlascem, čilijem, paprikom i obični, te svježi sir. Nema pravila koji se najviše prodaje. U Koprivnici dosta idu svježi sirevi. Petkom voze u Đurđevac pa si ljudi naručuju svježi, a preko tjedna kuhani.

Franjo i Antonija // Foto: Ivan Brkić

– Nama doma je najbolji svježi sir, svaki dan je na stolu, toga se doma ne možemo najesti – pričaju nam Mihael i Franjo. Zamislite da vam je svaki dan na raspolaganju nekoliko vrsta sireva, prefino. Usporedno s onih 600 litara dnevno, danas OPG Imbrišić dnevno proizvede 1200 litara mlijeka. I to kakvog.

– Spadamo u sami vrh proizvodnje u Hrvatskoj. Po izvještaju Hrvatske poljoprivredne agencije deseti smo po proizvodnji mlijeka simentalca u Hrvatskoj. Mislim da ćemo kroz par godina biti u prvih pet. Cilj je biti prvi! – govori Franjo s osmijehom. A da bi kravice davale tako kvalitetno mlijeko moraju i one jesti kvalitetno. Obitelj Imbrišić obrađuje nevjerojatnih 130 hektara zemlje na kojima proizvode razne kulture.

PROCES PROIZVODNJE SIRA

– Kod kuhanog sira ostavljamo svježe mlijeko, koje se ne ohladi, njega odmah prepumpavamo u laktofriz i prepumpamo u kotao od 300 litara gdje se dodatno zagrijava. Dok se zagrije do određene temperature stavljamo ocat unutra da se uhvati grušt. Onda se jedan dio sirutke spusti, zasoli, a grušt se reže i spušta se u posudu odakle se grabi u kalupe. Mi ne prešamo sir kao većina, već ga stavljamo jednog na drugog u kalupima i par puta ga okrenemo. Tako smo probali, pokazalo se dobro i ostali smo pri tome – otkriva Franjo.

Foto: Ivan Brkić

U izradi sira važna je i kvaliteta mlijeka koja je na imanju obitelji Imbrišić zaista velika, jer ne bi bili samo tako u vrhu hrvatskog mljekarstva. Ovisno o godišnjem dobu, količina mlijeka potrebnog za kilogram sira varira. Dodatke, papriku, vlasac i čili, stavljaju kad se grušt spusti u posudu i tada to zamiješaju. Godišnje potroše 30 kilograma paprike koju kupuju u Slavoniji kod Marića. Sve se radi po preciznim mjerama.

– Svaki dan radimo nešto. Svježi sir radimo svaki, svaki drugi dan, da ga ima u opticaju. On već nakon tri, četiri dana više nije svjež. Nikad nije kod nas više od dva dana. Prgice se pak mogu napraviti da budu tjedan dana kod nas, ali ne možemo ih toliko napraviti jer ih prije prodamo. Što se tiče kuhanog, njima je rok trajanja mjesec dana od trena izlaska iz frižidera – govore nam Imbrišići.

Kad sireve izvade iz frižidera oni ne idu prema trgovačkim lancima. S njima ne posluju jer je njihova preferenca odgoda plaćanja, što im se ne sviđa. I logično, zašto i bi, kad gotovo sve što imaju prodaju doma. Kak’ su nam rekli, ne postoji ni pravilo kad ljudi najviše dolaze kupiti sir, oko podneva, poslije posla, navečer, nema. Jedino su sigurni da će netko doći kad si svi sjednu za stol kako bi ručali. Tad obavezno netko pozvoni.

Prošle godine su njihovi sirevi, s vlascem i ljuti, na županijskom (regionalnom) natjecanju osvojili tri zlata, čime su automatski kvalificirani na državno natjecanje. A tamo su također bili zlatni i dobili su još bolje ocjene nego na županijskom.

Foto: Ivan Brkić

Tjedno u Koprivnicu kod njihovih suradnika u mesnicu MeseCo odlazi 80 kila svježeg sira. Ljudi znaju doći iz Zagreba pa uzmu 30 sireva za susjede. Takva je priča i kad netko dođe s virovitičke strane, dogovore se sa susjedima i onda jedan dođe kupiti za sve. Od pjevačice Vanne mama redovito kupuje za nju naše sireve.

Novi sir? Sve ovisi od kulture. Od kolega smo nabavili nove kulture sira koji su mi se svidjeli pa ćemo s tim probati. To je nešto poput gaude. Treba mu mjesec i pol, dva zrenja, da bi ga mogli otvoriti i probati.

– Sad je sezona rada na polju, brat i ja smo većinom na polju, mama i supruga su u sirani i jednostavno fizički ne možemo stići proizvoditi više. Ne želimo si slagati posao da nas ima deset zaposlenih, no uvijek ima dovoljno – kaže Franjo.

Općina Kloštar Podravski od njih također uzima sireve, odnosno načelnik kad ide u goste nosi domaće, prave reprezentativne proizvode svoga kraja. Turistička zajednica područja Dravski peski također im puno pomaže. U sirani Imbrišić spremna je kušaona gdje ima mjesta za 50 ljudi. Grupama turista bit će ponuđen dolazak na OPG Imbrišić gdje bi mogli isprobati njihove sireve.

Foto: Ivan Brkić

Nisu povlačili sredstva iz EU fondova jer traje borba s papirima i pitanje je bi li danas još otvorili siranu. Sadašnji objekt sirane su renovirali i dovršili za tri mjeseca, a još toliko su čekali i papire. Danas se ništa ne brinu, ne boje se inspekcija jer sve rade kako treba.

Na našem kraju nemamo konkurenciju – mirno govori Franjo Imbrišić. On, braća Mihael i Antun, mama Đurđica i tata Ivan, ujak, supruga Antonija i bratova zaručnica Lorena, sve njih smo zatekli kako s osmijehom predano rade posao koji vole. Imaju i radnike koji im pomažu. Njihova priča funkcionira sjajno. Svježe, uskusne, autohtone sireve naći ćete u Kozarevcu, u sirani obitelji Imbrišić.

Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić
- Oglas -

Preminuo mladić koji je upucan u krvavom obračunu u Međimurju

0
martin pilic adfabdcecbba view article new
Foto: eMeđimurje/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Facebook

Početkom svibnja, točnije u subotu, 2. svibnja došlo je do krvavog obračuna u Vulariji u kojem su sudjelovale tri osobe. Do svađe je navodno došlo zbog krađe kosilice.

Došlo je do pucnjave u kojoj su ranjene dvije osobe, Ratimir Benčić, pukovnik Hrvatske vojske te 28-godišnji Martin Pilić iz Vularije. Obojica su s teškim ozljedama prevezeni tada u čakovečku bolnicu, s tim da su ozljede mladića bile opasne po život jer je pogođen u glavu.

Dvadesetak dana borio se za život u bolnici, a danas je stigla tužna vijest da je izgubio borbu za život. Tu informaciju, portalu eMeđimurje, potvrdili su i u PU međimurskoj. Za pokušaj ubojstva osumnjičen je 61-godišnjak, a ostaje za vidjeti kako će se ovo kazneno djelo sada prekvalificirati.

Iza Martina ostaju supruga Arijana te dvije kćeri u dobi od 2 i 3 godine.

- Oglas -

ZABRINJAVAJUĆI TRENDOVI Hrvatska djeca ne vole školu, voće i povrće, a nećete vjerovati koliko puše i piju

0
MG
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Hrvatska je 2014. zauzela pretposljednje, a 2018. godine posljednje mjesto pogleda li se udio 13-godišnjih učenika koji vole školu. Dakle, ne vole je, što je iznimno zabrinjavajuć podatak.

Dio je to rezultata Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika, međunarodnog istraživanja koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u zemljama i regijama Europe Sjeverne Amerike, među kojima je i Hrvatska. Provodi se svake četiri godine od 1982., dok se naša zemlja uključila 20 godina kasnije.

Posljednji put provedeno je 2018. u 45 zemalja kada je anketirano 227 441 učenika u dobi od 11, 13 i 15 godina, od čega je njih 5169 hrvatskih. Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim je stranicama objavio rezultate.

Djeca ne jedu voće i povrće

Uzmemo li u obzir slanje zlobnih poruka, objave, e-poštu ili tekstualne poruke 13-godišnjaka u posljednjih nekoliko mjeseci, Hrvatska je na osmome mjestu. Glede problematične upotrebe društvenih medija, Hrvatska je 13. kod učenika u dobi od 11 godina, 15. kod učenika u dobi od 13 godina te 11. kod učenika u dobi od 15 godina.

Pogledaju li se brojke učestalosti doručka, Hrvatska je deveta zemlja s najmanjim udjelom učenika koji doručkuju svaki radni dan. Hrvatski 15-godišnjaci konzumiraju vrlo malo voća, a još je gora situacija s povrćem, i to kod svih triju dobnih skupina, a posebno najstarije koja je najgora na ljestvici. Uzmemo li u obzir konzumaciju obroka s obitelji, ponovno smo na niskim mjestima. A ono o čemu se često govori, prekomjerna tjelesna masa i debljina, Hrvatsku, odnosno učenike od 13 godine, smješta na osmu poziciju. Dodajmo i kako smo pri dnu ljestvice u kontekstu korištenja kondoma i kontracepcijskih pilula. 

Foto: ingimage
Nije sve negativno!

Da nije sve negativno, pokazuju sljedeći podaci. Hrvatska je, tako, peta zemlja s najvećim udjelom učenika koji žive s oba roditelja. Godine 2014. držali smo se sredine ljestvice pogleda li se zadovoljstvo životom. Podaci od četiri godine kasnije govore kako je Hrvatska deseta zemlja kod 11-godišnjaka, deveta kod 13-godišnjaka te osam kod 15-godišnjaka.

Dobra su i dva sedma te jedno šesto mjesto razmatra li se procjena odličnog zdravlja. Nadovežemo li se na prethodno, odlično stojimo i u pogledu tjelesne mase. Preciznije, malo je zemalja s nižim udjelom učenika s premalom tjelesnom masom.

Spomenimo kako je istraživanje otprije dvije godine pokazalo da je u svega devet zemalja, u odnosu na Hrvatsku, bilo manje učenika koji su odgovorili da su imale spolne odnose.

Razni poroci poput alkohola i cigareta nažalost nisu strani ni maloljetnicima koji ih često konzumiraju prilikom noćnih izlazaka // Ilustracija
Foto: Arhiva ePodravina.hr
Alkohol i pušenje i dalje su veliki problem

Iako i dalje zabrinjavajuća, piše HZJZ, situacija sa sljedećim brojkama bolja je od one iz 2014. godine. I dalje smo iznad prosjeka u konzumiranju alkohola, ali ne i u samome vrhu. Učenici, 13-godišnjaci, 11. su po konzumiranju alkohola tijekom života, a 12. pogleda li se isto u periodu od proteklih 30 dana. Odgovori svih skupina na pitanja jesu li bili pijani dva ili više puta u životu postavljaju Hrvatsku na 13., odnosno 14. mjesto.

Kao i u ranije navedenom dijelu istraživanja, naša zemlja više nije pri vrhu govorimo li o pušenju. No, ono je među učenicima i dalje vrlo često. Podaci o pušenju cigareta tijekom posljednjih 30 dana hrvatski 13-godišnjaci su na devetom mjestu, dok su 15-godišnjaci na iznimno visokom četvrtom mjestu. Pričamo li o pušenju tijekom života, Hrvatska je 12. kod 11-godišnjaka, deveta kod 13-godišnjaka te sedma kod 15-godišnjaka.

- Oglas -

FOTO Vatrogasci DVD-a Ludbreg gasili požar na ilegalnom odlagalištu otpada

0
n
Foto: DVD Ludbreg

Danas je oko 11 sati  izbio požar na otvorenom u mjestu Poljanec, a o tome je na društvenoj mreži Facebook izvijestio DVD Ludbreg. Gorjelo je na cesti od Poljanca prema Luki Ludbreškoj.

Na mjesto intervencije izašla su tri vatrogasna vozila i 10 vatrogasaca dok su u vatrogasnom domu ostala u pripremi još tri vatrogasca i jedno vozilo.

– Dolaskom na mjesto intervencije uviđamo da se radi o požaru šikare, divljeg deponija i nagomilanog biljnog otpada. Pristupamo gašenju požara s dva brzonavalna vitla te s jednim C-mlazom. Vršimo raskopavanje i kompletnu sanaciju opožarene površine – obavijestili su iz DVD-a Ludbreg.

Na mjestu intervencije s njima su bili i djelatnici PP-a Ludbreg, a  trebalo im je ukupno jedan sat i 40 minuta da saniraju požar i završe s intervencijom.

– Ovim putem pozivamo nadležne službe i gradske vlasti da se posvete problemu s ilegalnim odlagalištima otpada na području grada Ludbrega, zbog sve učestalijih intervencija na spomenutim lokacijama, prilikom kojih dolazi do oštećivanja vatrogasne opreme – poručili su.

- Oglas -

Nacionalni stožer: Nema novih zaraženih osoba, nitko nije ni preminuo

0
Pressica Beroš
Vili Beroš // Foto: vlada.gov.hr

Stigle su nove informacije o koronavirusu, točnije o broju zaraženih i oporavljenih u Hrvatskoj u protekla 24 sata, a objavio ih je Nacionalni stožer na svojim službenim stranicama.

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je nula, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243. Do sada je testirano 60864 osoba, od toga 953 u posljednja 24 sata.

Na respiratoru je šest pacijenata. Ukupan broj preminulih je 99.

– Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručili su iz Nacionalnog stožera.

- Oglas -

FOTO Koprivnička špica ispunjena smijehom, šarenilom, kavicom i druženjem

0
Špica  kolaž

Pomalo oblačno jutro ipak nije zaustavilo Koprivničanke i Koprivničance da izađu iz svojih domova i prošeću lijepom Koprivnicom.

Bilo je tu onih koji su se izveli u šetnju, a neki su zastali i popili kavu s dragim ljudima. Mnogi Koprivničanci su ovu subotnje prijepodne iskoristili i za odlazak na tržnicu, a zaustavili su se i kod Podravskog cekera koji budi interes kod naših sugrađana.

Jedno je sigurno, dobro su razmislili što će danas obući prije nego su izašli is svojih domova! Vidljivo je to iz onoga što smo uslikali.

Pogledajte našu galeriju!

- Oglas -
×