12.9 C
Koprivnica
Srijeda, 28. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Pet godina nakon prodaje dvorac Inkey i dalje propada
P

Ne propustite

Više od pet godina prošlo je od prodaje dvorca Inkey u Rasinji, no vrijedno zdanje sagrađeno oko 1880. godine i dalje propada. Početkom 2006. tadašnja općinska vlast tek na trećem natječaju uspjela je pronaći kupca, virovsku tvrtku Gratit, koja je taj vrijedan spomenik kulture kupila za 1,5 milijuna kuna. Odmah su krenule priče, a navodno i naručeni projekti preuređenja dvorca u elitni hotel s kompleksom ribnjaka i mnoštvom drugih sadržaja, no na tim najavama sve je i ostalo. Sadašnji pak načelnik Rasinje Danimir Kolman kaže da su Gratit više puta podsjećali na kupnjom preuzete obaveze.

– Na žalost, za sad se još ništa ne uređuje. Mi smo kao Općina čak i upozoravali vlasnika dvorca da je u obavezi da ga renovira, jer će dvorac na ovakav način propasti. Ipak je to jedno kulturno blago Rasinje, a u konačnici – povijest nešto znači, rekao je D. Kolman.

 

U svjetlu novih mogućnosti za koje su doznali prekograničnom suradnjom i koje se pružaju skorim pridruživanjem Europskoj uniji, Kolman žali što je do prodaje uopće došlo.

– Meni je žao što je taj dvorac prodan fizičkoj osobi, odnosno privatnoj tvrtki, jer smo u kontaktu s našim mađarskim prijateljima iz Iharos Berenyja doznali da su iz fondova EU uspjeli povući značajna sredstava za rekontrukciju dvorca Čiča. Nas zapravo povezuje upravo grof Inkey, jer tamo je također jedan njegov dvorac, objasnio je rasinjski načelnik Kolman. No ta je mogućnost Rasinji nedostižna, budući da eurofondovi novac daju isključivo ako je dvorac u vlasništvu lokalne samouprave, a ne pojedinaca ili tvrtki. Isto tako o iznosima kojim bi nekretninu vratili u svoje vlasništvo u Rasinji mogu samo sanjati, pa je krug zatvoren, a budućnost Inkeyevog dvorca neizvjesna.

Izvor: Radio Koprivnica

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U MUZEJU GRADA ĐURĐEVCA

Kroz izložbu fotografija predstavljena tradicijska baština Hrvatske

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba fotografija poznatog fotografa i putopisca Saše Pjanića s temama hrvatske tradicijske baštine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×