17.6 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PREOKRET

Peterančani tri puta brojali glasove i mijenjali ime pobjednika, načelničku funkciju preuzeo kandidat grupe birača Ivan Derdić
P

Razlika među njima na kraju je bila svega 25 glasova, no oni su bili presudni da prevagne iznad 50 posto.

Ne propustite

Iako prema službenim podacima Županijskog izbornog povjerenstva nepravilnosti na izborni dan nije bilo, informacije s terena potvrđuju nešto drugačiju priču.

Kako smo doznali od strane Derdićevih ljudi, u Peterancu, gdje su se za funkciju načelnika borili Ivan Derdić, kandidat grupe birača i dosadašnji načelnik Krešimir Matijašić ispred Mreže i HDZ-a, situacija se preokrenula nekoliko puta tijekom večeri. Radost i ushićenje pa žalost i razočaranje nekoliko su se puta izmjenjivali u protivničkim taborima, kao i pobjednički i gubitnički govori.

Događalo se svašta te večeri u Peterancu, no zahvaljujući kvalitetno postavljenom timu promatrača i njihovoj koordinaciji, listići su na kraju pravilno prebrojeni i proglašen je pravi pobjednik.

U općini Peteranec na tri biračka mjesta glasalo je 1.165 osoba što je 57,81 posto glasova. Broj važećih listića bio je 1.153, a nevažećih je na kraju ispalo 12.

Kako su nam ispričali, prilikom prebrojavanja glasova, dva promatrača koja su bila prijavljena od strane kandidata Derdića uočila su da su neki članovi biračkog odbora sa zaokruženim imenima nezavisnog kandidata stavljaju na hrpu i pribrajaju ih Matijašićevim glasovima.

U tom je trenu sve zaustavljeno i krenulo se s novim krugom zbrajanja, no brojanju su željeli prisustvovati samo neki članovi biračkog odbora pa je procedura opet vraćena na početak.

– Tijekom izborne večeri informacije s terena dale su naslutiti kako postoji pritisak na rad biračkog odbora i općinskog izbornog povjerenstva te promatrače u Općini Peteranec zbog čega je odlučeno da se urgira na višoj razini kako bi cijeli izborni proces u potpunosti bio u skladu sa zakonskim odredbama. Došlo je do obraćanja Županijskom izbornom povjerenstvu Koprivničko-križevačke županije, u skladu s njegovom nadležnošću prema članku 51. Zakona o lokalnim izborima te je konačnom prebrojavanju glasova na biračkom mjestu Peteranec u Općini Peteranec prisustvovalo i Županijsko izborno povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije – pojasnio je Derdić.

Nakon trećeg prebrojavanja postalo je jasno da će funkcija načelnika iduće četiri godine pripasti novom kandidatu Ivanu Derdiću s 589 glasova, a da Krešimir Matijašić s njih 564 nije dobio povjerenje glasača u dovoljnoj mjeri da bi vodio općinu u novom mandatu.

Razlika među njima na kraju je bila svega 25 glasova, no oni su bili presudni da prevagne iznad 50 posto.

Na koncu je najzadovoljniji bio novoizabrani načelnik koji je tijekom večeri već održao govor gubitnika i zahvalio se svojem timu na podršci, no onda mu se sreća ipak osmjehnula.

Dosadašnji načelnik Krešimir Matijašić telefonski nam je kratko prokomentirao situaciju.

– Izborno povjerenstvo i birački odbor su odradili svoje kao i narod koji je glasao. Kolega je pobijedio i na tome mu čestitam, a listiće nije nitko namjerno nekamo stavljao, nego su se slučajno pomiješali tijekom brojenja – poručio je.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×