23.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Sastanak

Petorica župana sjeverne Hrvatske u Čakovcu razgovarali o brojnim projektima i prijedlozima koje će dati Vladi
P

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo održanim zajedničkim sastankom na kojem su se otvorile mnoge teme, od obrazovanja i zdravstva.

Ne propustite

U Čakovcu je u ponedjeljak održan sastanak župana pet županija sjeverne Hrvatske, kojemu je domaćin bio međimurski župan Matija Posavec, a prisustvovali su koprivničko-križevački župan Darko Koren, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te varaždinski župan Radimir Čačić.

Teme sastanka bile su osnivanje centara kompetencije, prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, izazovi s kojima se županije susreću u sufinanciranju projekata iz EU fondova i realizaciji većih infrastrukturnih projekata te stanje u gospodarstvu.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo održanim zajedničkim sastankom na kojem su se otvorile mnoge teme, od obrazovanja i zdravstva.

– Ponovno smo pokazali zajedništvo i snagu naših pet županija i uspjeli smo se dogovoriti o nizu zajedničkih tema, poput centara kompetencija ili funkcionalnog povezivanja u turizmu, zdravstvu ili gospodarstvu, a takvu ćemo suradnju nastaviti i dalje u cilju bržeg razvoja hrvatskog sjevera, ali i ravnomjernog razvoja cijele Hrvatske – rekao je Koren.

– Dogovorili smo da svatko od nas župana na sastanku s Vladom istakne jedan problem i ponudi rješenje, a koji je specifičan za cijelu regiju. Tako ću ispred Međimurske županije apelirati na ministra financija o novoj poreznoj reformi koja bi u značajnoj mjeri obuhvatila snižavanje troškova rada u Hrvatskoj – istaknuo je župan Posavec, pojasnivši kako je to prva gospodarska, demografska i svaka druga reforma da se u Hrvatskoj kvalitetnije živi, a posebno je važna za sjever Hrvatske.

Župan Čačić osvrnuo se na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, posebno na eventualne promjene u sustavu primarne zdravstvene zaštite i ljekarničke djelatnosti, naglasivši kako „taj Zakon ne smije proći jer je primarna zdravstvena zaštita segment zdravstva koji se gradio godinama te je nedopustiv je bilo kakav oblik uvođenja privatizacije na mala vrata“.

– Ako treba ja ću biti prvi koji taj Zakon, ukoliko prođe proceduru, neću provoditi – poručio je župan Čačić na sastanku.

Župan Bajs govorio je o izazovima s kojima se susreću županije u osiguravanju financijskih sredstava za sufinanciranje projekata iz EU fondova, istaknuvši kako se kroz projekte u državni proračun kroz PDV slijeva 25% ugovorenih investicija.

– Taj novac nikad ne bi došao u proračun da nije došlo do realizacije projekta te apeliramo na donošenje odluke da se do razine iznosa PDV-a kojim županije pune proračun kroz realizaciju EU projekata od strane države odobri sufinanciranje domicilne komponente – kazao je župan Bajs.

Župan Željko Kolar izrazio je nezadovoljstvo što nije održan sastanak u Vladi, a „kako bi se proveli temeljni projekti  pet županija i dala veća potpora države infrastrukturnim projektima na njihovom području“ te je poručio da traže hitan sastanak prije zajedničke sjednice župana i Vlade RH.

O navedenim će se temama raspravljati i na predstojećem sastanku svih župana s Vladom Republike Hrvatske koji će se održati 4. srpnja u Varaždinu.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

opg sretni breg

FOTO/VIDEO Jadranka i Slavko Lakuš udahnuli su staroj kleti novi život i pretvorili ju u mjesto iz snova u kojem svaka stvar ima svoju...

Odlazak u mirovinu za njih je bila mogućnost da se bave obiteljskom tradicijom. Nastavili su živjeti još bržim tempom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×