30.1 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
i više nego dobre brojke

Pevec se iz ružnog pačeta preobrazio u zlatnu koku, poslovali s dobiti od 1,6 milijuna kuna, Jakšić: Kredit otplaćujemo bez problema, a dobre brojke možda privuku i kupca
P

Rok otplate je rujan 2027. godine. Preostalo je za platiti oko 16-17 milijuna glavnice, a kamata iznosi 1,9 posto. Na godišnjoj razini banci vraćaju 1,8 milijuna kuna, odnosno 150 tisuća kuna mjesečno

Ne propustite

Kada je 2012. godine Trg. d.o.o., inače tvrtka koja je tada upravljala gradskim bazenima, za 27 milijuna kuna kupio zgradu Peveca, objekt na Radničkoj cesti postao je tema broj jedan u Koprivnici. Nema onoga tko se nije uključio u raspravu, od tada čelnih ljudi grada, preko oporbe pa sve do građana. Svi su imali nešto za reći u vezi te investicije, a sve to uglavnom je bilo negativne konotacije.

Prije svega, nije bilo jasno zašto je objekt kupljen za 27 milijuna kuna, ako je početna cijena na dražbi bila 14 milijuna kuna, a nije bilo ponude više od 17-18 milijuna kuna. Također, nije bilo ni jasno zašto se tvrtka poput Trga, iza koje je stajao Grad, upustila u ovakvu investiciju. Međutim, tadašnja direktorica Trga, Martina Golčić, nije vidjela problem. Štoviše, pričala je o tome kako je investicija isplativa i kako bi se uskoro u Koprivnici mogla pojaviti čak i Ikea, svjetski poznati lanac namještaja.

Naravno, uskoro se pokazalo kako je to sve bio pucanj u prazno i krenulo se po Pevecu pucati iz svih oružja, odnosno udarati drvljem i kamenjem, kako se to u narodu kaže. I bilo je razloga za to, jer je Pevec generirao minuse, prostor je zjapio prazan i postavljalo se pitanje kako i kuda dalje. Dizali su se dodatni krediti, prolongirale otplate, prešao je u vlasništvo Komunalca, čak je pušten u prodaju pa nas ne mora čuditi da je Pevec bio glavna tema gotovo svakog Gradskog vijeća.

U godinu dana dobit porasla za 1,5 milijuna kuna

Nekoliko godina kasnije, taj isti Pevec iz ružnog se pačeta preobrazio u zlatno koku. Bilježi nesvakidašnje pluseve, prostor je 95 posto popunjen i iz mjesečnih se prihoda bez većih problema otplaćuju kamate, a sukladno tome smanjuje se i glavnica preostalog kredita.

Preciznije rečeno, 2020. godinu Pevec je završio s dobiti većom od 1,6 milijuna kuna. Ukupni prihodi iznosili su 3,7 milijuna kuna, a rashodi su bili nešto manji od 2,1 milijuna kuna. Dobit je u godinu dana narasla za 1,5 milijuna kuna, jer je 2019. iznosila 117 tisuća kuna.

Foto: Ivan Balija
Bjelovarski Pevex i Prima zauzimaju najveći dio prostora // Foto: Ivan Balija

– Jako sam ponosan i sretan što nakon godina rasprava o Pevecu drugu godinu zaredom tamo imamo i više nego solidan plus. Koliko god to nekada bilo teško braniti i tumačiti nekome, drago mi je da smo znali u kojem smjeru idemo i koji rezultat želimo postići – osvrnuo se gradonačelnik Mišel Jakšić prije na ove brojke.

Prostor 95 posto popunjen, a dobiti na ruku išla i kamatna politika banaka

Njegov ponos ne treba nas čuditi, jer Pevec je danas uistinu pun k’o šipak. Zakupljene prostore tamo imaju Pevex, Prima, skladište namještaja Mima, Stanić d.o.o., Obrt Mežnarić, Medico home, Podravka i još nekoliko manjih firmi. Također, prodajni prostor u kojem se nalazi kafić i dva malonogometna igrališta, drži i Komunalac. Ukratko, popunjenost iznosi 95 posto i ta činjenica uvelike doprinosi ovako dobrom rezultatu.

Međutim, kako nam je rekao Jakšić, više je tu faktora, a kao osnovni, uz popunjenost prostora, naveo je zaokret u ekonomskim trendovima.

– To je primarno što nam je išlo na ruku. Promijenila se ekonomska situacija, a sukladno tome i kamatna politika banaka. Poznato je da je prostor dugo vremena bio gotovo prazan i jednostavno se nije mogao financirati. Stavili smo ga i u prodaju, neki su se čak i javili, pokušali loviti u mutnom, jer ono što su ponudili bilo je daleko od realne procjene. Sad se pokazuje da je ispalo dobro, pogotovo nakon što smo išli u refinanciranje. Zadnji kreditni aranžmani koje imamo super su povoljni za razliku od onoga što smo imali nekada – naglasio je Jakšić.

Preostala glavnica u visini je 16-17 milijuna kuna, a kamata iznosi 1,9 posto

Kaže da je preostalo za platiti oko 16-17 milijuna glavnice, a kamata iznosi 1,9 posto. Rok otplate je još šest godina, točnije, sve bi se trebalo riješiti do 31. rujna 2027. godine. Iako se nekada rata plaćala tromjesečno, prema zadnjem ugovoru s Podravskom bankom plaća se mjesečno, i to otprilike 150 tisuća kuna mjesečno.

Jakšić i čelnici Komunalca zadovoljno mogu trljati ruke // Foto: Ivan Balija

– Pevec danas generira solidnu dobit, od mjesečnog najma još nešto i ostane pa se možda složi priča tako da se taj kredit otplati i ranije. No, sve ćemo vidjeti. Godišnje banki vratimo 1,8 milijuna kuna i na kraju će nam ostati oko šest milijuna za platiti u jednoj rati ili ćemo opet razbiti taj kredit. Zato kažem da ne treba trčati pred rudo, sve će se vidjeti s vremenom, no brojke su dobre i to nas veseli – ističe prvi čovjek Koprivnice.

Dodaje kako ga ne bi čudilo da ovi dobri pokazatelji na kraju urode i nekom dobrom ponudom, nakon koje bi prodali Pevec. Drugim riječima, zgrada je konstantno u prodaji, neovisno o dobitku, odnosno gubitku.

Imali ponudu za prodaju od 27 milijuna kuna pa odbili

– Ako se ne varam prodaje se za pet milijuna eura i to je sad realna cijena. Ispod toga nema smisla prodavati sad kada sve funkcionira praktički besprijekorno. Prije otprilike dvije godine imali smo jednu ponudu u visini 27 milijuna kuna, to je najviše što je netko ponudio, ali odbili smo. Cijena je postavljena i nećemo ići ispod – zaključio je Jakšić, ujedno i predsjednik Skupštine Komunalca, gradske tvrtke koja upravlja objektom.

Gledajući sektore Komunalca, zgrada Peveca spada pod Sektor marketing i upravljanje objektima, koji je inače ostvario gubitak od 800 tisuća kuna. Taj minus bio bi znatno deblji da nema Peveca, koji je, kako smo već rekli, izrastao u zlatnu koku Komunalca. Tko bi to rekao prije samo nekoliko godina…

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

OČUVANJE BIORAZNOLIKOSTI

FOTO Koprivnički Komunalac dobio priznanje za uspješan rad i doprinos na području održavanja zelenih površina

Koprivnički Komunalac primio je Priznanje za uspješan rad i doprinos na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×