Pihvaćen 152 milijuna kuna «težak» proračun županije za 2010. godinu

15:47h
0
Snimio: Marijan Sušenj

Vladajući u Županijskoj skupštini su prihvatili, a opozicija očekivano odbila, plan proračuna za 2010. godinu, po kojem će Koprivničko-križevačka županija raspolagati sa 152 milijuna kuna.

Župan Darko Koren je pojasnio planirane prihode i rashode, naglasivši da je u spomenuti iznos ubrojeno i 15 milijuna kuna kredita koji će Županija uzeti kako bi mogla dovršiti već pokrenute projekte.

– Kredit je nužan, jer nam država ove godine nije dala ni kunu za plaćanje osam milijuna kuna najma za Gimnaziju Fran Galović pa smo veći dio svojeg novca za razvoj školstva morali potrošiti na tu stavku. Zaduženjem ćemo to izbjeći u 2010. i financirati izgradnju Područne škole Gregurevec, ući u drugu fazu izgradnje školske sportske dvorane đurđevačke Osnovne škole Grgura Karlovčana i sufinancirati izgradnju dvorane u Osnovnoj školi Gola te nove škole i sportske dvorane u Kalinovcu – nabrojao je Koren te kreditno zaduženje opravdao i obavezom Županije da sufinancira prijevoz srednjoškolaca te plaćanjem drugih obaveza.

Izdvojio je i nastavak preuređenja zgrade u kojoj je nekada bila Interna u sklopu koprivničke Opće bolnice, kako bi se u nju mogao do kraja preseliti županijski Zavod za javno zdravstvo.

– Proračun razvojan i socijalan, izbalansiran i prilagođen okolnostima u kojima se teško funkcionira, ali novca će biti za sve važne projekte i ustanove o kojima Županija skrbi. Nismo željeli «bildati» proračun, odnosno u njega unositi prihode iz državnog proračuna za koje nismo sigurni da će biti realizirani, jer znamo da je i na toj razini situacija teška, nego smo se radije uzdali u sebe – rekao je Koren.Župan Darko Koren. Snimio: Marijan Sušenj

Očekivano, oporbeni županijski skupštinari iz redova SDP-a i HNS-a najviše su prigovarali zbog raspodjele novca. Najviše je prigovarao Marinko Bagarić:

– Sjećam se predizbornih plakata, obećanja da ćemo dobiti autocestu, da će svako kućanstvo dobiti vodu a učenici besplatan prijevoz, da će biti izgrađena Obrtnička škola i tako dalje, ali ništa se od toga nije realiziralo. Naprotiv, Županija nema korist nego samo štetu od središnje vlasti, jer vladajući u Podravini i Prigorju podržavaju korumpiranu vlast u Zagrebu.

Župan je na njegove optužbe reagirao burno te mu poručio da njegov rad može okarakterizirati kako god želi, ali ne i poštenje:

– Možete mi reći da sam nesposoban, glup, ružan i slično, ali nemojte dovoditi u pitanje moje poštenje i govoriti da vladajući u Županiji podržavaju korupciju, nezakonitosti i slično. To nije korektno i molim vas da to više ne činite.

Marinko Bagarić. Snimio: Marijan SušenjOstali prigovori oporbenih vijećnika većinom su se odnosili na loš rad ŽUC-a, mačehinski odnos države prema županiji kad je riječ o povratu novca njezinih građana iz Zagreba u Podravinu i Prigorje, a duheve je po n-ti put probudio i model Javno-privatnog partnerstva pri izgradnji Gimnazije Fran Galović.