17 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

„Pisanica od srca“ svečano postavljena ispred župne crkve u Međugorju

Ne propustite

MEĐUGORJE – U nazočnosti brojnih svećenika, župljana Međugorja, međugorskih hodočasnika te brojnih gostiju i uzvanika, danas je ispred župne crkve sv. Jakova Apostola u Međugorju na svečan način postavljena najveća hrvatska pisanica, „Pisanica od srca“ – oslikano uskrsno jaje visine 2,05 m, širine 1,50 m, s postoljem teškim 120 kg.

Pisanicu su otkrili međugorski župnik fra Petar Vlašić, čitlučki načelnik Ivo Jerkić i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, a uz ostale, toj su svečanosti nazočili i Darko Sobot, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Branko Hrg, gradonačelnik prijateljskog grada Križevaca, Zdravko Mihevc, direktor TZ te hrvatske županije, gospodin Velimir Pleša, konzul RH u Mostaru i drugi gosti.

Motivi iz Međugorja i Podravine

Pisanica od srca„Pisanica od srca“ dar je Koprivničko–križevačke županije općini Čitluk i  međugorskom svetištu Kraljice mira, gdje će u ozračju molitve i mira hodočasnicima naviještati radosne trenutke uz najveći katolički blagdan Uskrs. Pisanicu su oslikali i s motivima iz Međugorja i Podravine životnost joj  udahnuli umjetnici naive iz sela Molve: Đuro Jaković, Josip Tot, Drago Žufika i Drago Kovačić.

Idejni začetnik i organizator tog projekta je TZ Koprivničko-križevačke županije čija je osnovna ideja bila spojiti Uskrsne običaje oslikavanja jaja i naivnu umjetnost, što je podržala i Hrvatska turistička zajednica. Projekt „Pisanica od srca“ pokrenut je  2007. godine sa željom da veliko uskrsno jaje, taj simbol prijateljstva, ljubavi i radosti Uskrsa, pronese diljem hrvatskih,  europskih i svjetskih gradova. Prošlog tjedna jedna velika „Pisanica od srca“ na svečan je način darovana Svetom ocu Benediktu XVI. u Vatikanu.

Načelnik Jerkić: Neka pisanica preko Međugorja pošalje poruku mira cijelom svijetu!

http://epodravina.hr/wp-content/uploads/2010/03/pisanica.medjugorje5.jpgNakon što je poimence pozdravio nazočne i predstavnicima Koprivničko-križevačke županije zahvalio na dragocjenom daru, čitlučki načelnik Ivo Jerkić uz ostalo je kazao:

– Ova „Pisanica od srca“ predstavlja ljubav i prijateljstvo, prije svega mislim na prijateljstvo između dva prostora jednog hrvatskog naroda, na prijateljstvo i ljubav između Koprivničko-križevačke županije i općine Čitluk. Ovo prijateljstvo traje dosta dugo, a prije tri godine potvrđeno je i potpisom Povelje o prijateljstvu i suradnji između grada Križevaca i općine Čitluk. Neka ova „Pisanica od srca“ bude znak prijateljstva i mira ne samo između navedenih prostora, nego neka preko Međugorja pošalje poruku mira cijelom svijetu – rekao je načelnik Jerkić

Župan Darko Koren: Projekt “Pisanica od srca” pronio se cijelim svijetom

pisanica od srcaObraćajući se nazočnima, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, uz ostalo je istaknuo kako Koprivničko-križevačka županija dugi niz godina gaji prijateljske veze s prostorom Hercegovine, a posebno s općinom Čitluk i Međugorjem.

– Već dugi niz godina dolazimo ovdje kao prijatelji i mislim da je ovaj projekt „Pisanica od srca došao u pravi trenutak da to naše prijateljstvo ovjekovječi i bude njegova kruna. Ovaj je projekt izišao iz okvira Lijepe naše i pronio se po cijelom  svijetu… Prošle srijede jedna takva pisanica poklonjena je Svetom ocu papi Benediktu XVI. Kao i taj,  i današnji događaj za nas je izuzetno važan jer mislimo da smo tako ispunili svoj temeljni cilj. Stoga će ovaj tjedan ostati zapisan kao najvažniji događaj u povijesti naše županije – rekao je župan Koren.

Fra Petar Vlašić: Pisanica je svjedočanstvo bogatstva hrvatskoga vjerskog izričaja

Nakon što je pozdravio nazočne i biranim se riječima gostima iz hrvatske zahvalio na prekrasnom daru, međugorski župnik fra Petar Vlašić, uz ostalo je kazao :

http://www.brotnjo-online.com/images/vijesti2010/pisanica.medjugorje7.jpg– Ovo slavlje i predstavljanje velike uskrsne pisanice pada upravo u vrijeme kad Bjelovar i Križevci postaju još više duhovno povezani uspostavom nove Bjelovarsko-križevačke biskupije, a mi, koji smo godinama ovdje u Međugorju, možemo samo svjedočiti da su toliki hodočasnici iz vaših županija dolazili i stalno dolaze upravo ovamo, u Međugorje. Međugorje je postalo duhovnim žarištem i hrvatskoga naroda koji je svojim većim dijelom pripadnik velike, sveopće Katoličke crkve. O tome je suvišno govoriti u vremenu kad i sami Vatikan priznaje kako je međugorski fenomen odavna nadrastao mjesne granice.

http://epodravina.hr/wp-content/uploads/2010/03/pisanica.medjugorje9.jpgOva velika obojena pisanica svjedočanstvo je bogatstva hrvatskog vjerskoga izričaja jer je hrvatski narod tijekom stoljeća urastao u stvarnost naše vjere u Isusa Krista – raspetoga i uskrsloga. Poglavito, pak, je cijeli vaš kraj poznat u svijetu preko naivne umjetnosti. Naivci su postali prepoznatljiv znak i nešto kao hrvatski „brend“ u cijelom svijetu. Vjerujem da će svi koji ovih preduskrsnih i uskrsnih dana budu navraćali u Međugorje, biti obogaćeni ovim krasnim prizorom ispred međugorske crkve.

http://www.brotnjo-online.com/images/vijesti2010/pisanica.medjugorje4.jpgHvala svima u kojima se ovakva ideja rodila, hvala svima koji su doprinijeli da se ovo ovdje danas ostvari, i vjerujem da ćemo biti još snažnije povezani i kao vjernici i kao Hrvati, vi u svojoj domovini, a mi kao dio hrvatskoga katoličkog bića na stoljetnim prostorima svoje Herceg-Bosne – rekao je međugorski župnik fra Petar Vlašić.

Kažimo i to da su današnju svečanost ispred međugorske crkve sv. Jakova svojim nastupom u glazbenom dijelu uljepšali članovi HKUD-a iz
Koprivnice i Dječji zbor „Golubići mira „ iz Međugorja.

Tekst: Mile PAVLOVIĆ
Foto: Mile PAVLOVIĆBrotnjo.info
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

DOBAR HONORAR Članovima izbornih povjerenstava do 1390 eura naknade, a biračkim odborima 20 puta manje!

Kao i svaki izbori dosad, tako ni ovi ne mogu proći bez članova izbornih povjerenstava. DIP je objavio, prenosi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×