20.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Pisanica od srca u Pečuhu
P

Ne propustite

Koprivničko-križevačka županija i županijska Turistička zajednica u suradnji sa Generalnim konzulatom RH u Pečuhu, jučer su poklonili Pisanicu od srca žiteljima i posjetiteljima grada Pečuha u Republici Mađarskoj.

Ispred gradske vijećnice upriličen je prigodni program u kojem su sudjelovali tamburaški orkestar i pjevački zbor Hrvatskog školskog centra Miroslav Krleža iz Pečuha. Nazočne je pozdravila generalna konzulica RH u Pečuhu mr.sc. Vesna Haluga, a zamjenik župana KKŽ Ivan Pal prof. i gradonačelnik Pečuha dr. Zsolt Pava zajedno su predstavili Pisanicu od srca koju su oslikali Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček. Svečanosti su nazočili i direktor predstavništva HTZ-a u Budimpešti Marin Skenderović, te Mišo Hepp, glasnogovornik Hrvata u Mađarskom parlamentu.

Brojni posjetitelji na trgu Széchenyi sa zanimanjem su razgledali Pisanicu na koju su naši slikari ukomponirali i prepoznatljive simbole grada Pečuha. Projekt je realiziran uz financijsku podršku Hrvatske turističke zajednice. Prije ove svečanosti, održan je radni sastanak u prostorijama konzulata RH. Uz konzulicu Vesnu Haluga, u razgovorima su sudjelovali i predstavnici Hrvata u Mađarskoj : Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave, Branka Blažetin glavna i odgovorna urednica Hrvatskog glasnika i Mark Gervary, predsjednik Mađarsko-hrvatske trgovačko industrijske komore.

Uz zamjenika župana Ivana Pala Koprivničko-križevačku županiju predstavljali su Zdravko Mihevc, Vesna Peršić Kovač, Vladimir Šadek i Krešimir Blažek. Nakon što su ih domaćini upoznali s životom i aktivnostima članova hrvatske manjine u Mađarskoj, s posebnim osvrtom na Pečuh, razgovaralo se i o mogućnostima buduće suradnje. Želja konzulice i predstavnika hrvatske manjine je da budu predstavljeni žiteljima Koprivničko-križevačke županije, kako bi se upoznali s njihovim radom na očuvanju tradicije, običaja, hrvatskog jezika i pisma u vremenu sveopće globalizacije.

Neke od ideja ostvarit će se već ove godine (sudjelovanje jednog KUD-a na Bakinoj škrinji; Martinje u Mađarskoj), a generalna konzulica je izrazila želju da 2016. godine Koprivničko-križevačka županija kao gostujuća županija obilježi Dan državnosti RH u Pečuhu. Osim zajedničkih turističkih, kulturnih i športskih projekata otvaraju se mogućnosti stvaranja dobrih gospodarskih odnosa.

Izvor: www.kckzz.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rifovi revolucije

U Kino Velebit dolazi film koji je osvojio publiku diljem svijeta, stiže i autor na projekciju

Glazbeno-akcijska komedija Rifovi revolucije stiže u Koprivnicu. Film je nastao u Varaždinu, u kooprodukciji udruge Trash i udruge Rebl...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×