17.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dugoročni planovi

Piškornica kupuje MBO postrojenje u Brezju na kojem se planiraju obrađivati varaždinske bale i koprivnički otpad, Jozinović: Nije meni cilj dobiti bale pa ih dovesti u Ivanec, nego ih preraditi
P

Jozinović kaće da im je cilj da i koprivnički otpad, te i dio kupljen od Prizme ide u Varaždin na obradu, što bi bila međufaza do izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

Ne propustite

Mladen Jozinović, direktor Piškornice, danas nam je potvrdio da je Piškornica u fazi preuzimanja MBO postrojenja za obrađivanje mehaničkog i biološkog otpada u Brezju.

Jozinovićev je plan da ovaj centar bude međufaza obrade otpada, sve do izgradnje Regonalnog centra za gospodarenje otpadom.

– Pokrenuli smo financijski i pravni due diligence, odnosno dubinsko snimanje za preuzimanje tog pogona, s našom poslovnom bankom dogovorili financiranje, odradili sastanke sa prodavateljem i gradom i potpisali promemorije. Na temelju njih su izrađeni prvi nacrti tripartirnog sporazuma u kojem je Grad Varaždin, CIOS grupa i mi kao potencijalni kupac. Time bi grad riješio svoje sudske sporove s prodavateljima, tako da u transakciju uđemo čisto, da bi mogli raditi neopterećeni sudskim sporovima, to je bio moj uvjet – rekao nam je Jozinović.

Plan je da se u navedenom pogonu obrađuju varaždinske bale, a Jozinović kaže da je potrebno doći u posjed tog baliranog otpada.

Na naš upit, Jozinović kaže da Bale ne dolaze na Piškornicu.

Varaždinske bale // Foto: varazdinski.hr

Kupujemo pogon, na kraju krajeva, da bi ih preradili. Bale su u vlasništvu grada, mi kupujemo pogon da bi otpad koji sad deponiramo na Piškornicu, obrađivali u Varaždinu do izgradnje centra, a ako bi dobili bale, jer mi to gledamo kroz gospodarstvo, kroz posao, normalno da bi njih obradili u pogonu, ne bi ih sigurno deponirali – kazuje Jozinović.

Dodaje da se u postrojenju može obraditi 60 do 70 posto otpada iz bala, a ostali otpad, koji je biorazgradiv, ide u Koprivnički Ivanec.

Nije meni cilj bale dobiti, pa ih dovesti u Ivanec. Ne bi zato kupovali tvornicu od 15 milijuna eura – kazuje nam Jozinović.

Napominje da rade po svim zakonima, a kaže da im je cilj da i koprivnički otpad, te i dio kupljen od Prizme ide u Varaždin na obradu.

– Trenutno vozimo na odlagalište sve, nesortirano, neobrađeno, no onda bi to bila druga priča, a MBO centar može obraditi gotovo 1000 tisuću tona otpada godišnje – kazuje Jozinović.

Piškornica // Foto: Matija Gudlin

Prema njegoviom riječima, MBO centar ima okolišnu te dozvolu za gospodarenje otpadom, a u njemu bi se obrađivao otpad, sve dok ne proradi RCGO.

Obrađivao bi se otpad dok se lagano gradi centar i onda mi ne bi platili penale, dok će ih drugi platiti. Do izgradnje centra bi koristili taj pogon, a kasnije, kad bi dobili uporabnu dozvolu za RCGO, onda bi količine iz četiri županije morale biti u RCGO, a ja bi kapacitete MBO pogona prodavao ostalim županijama iz Hrvatske dok ne otplatim kredit, a nakon toga bi ga zatvorio – Jozinovićev je dugoročni plan.

Kazuje da je Vlada tek u siječnju ove godine usvojila Plan gospodarenja otpadom pa je tako kasnilo i povlačenje sredstava iz EU fondova.

– Svi će plaćati penale za svaku tonu neobrađenog otpada Fondu za zaštitu okoliša, cijela Hrvatska kasni, a mi ćemo to na ovaj način izbjeći – zaključuje Jozinović.

Poslovanje Piškornice bit će tema i na Županijskoj skupštini, koja će se održati sljedećeg utorka.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

DOBAR HONORAR Članovima izbornih povjerenstava do 1390 eura naknade, a biračkim odborima 20 puta manje!

Kao i svaki izbori dosad, tako ni ovi ne mogu proći bez članova izbornih povjerenstava. DIP je objavio, prenosi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×