13.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
VRUĆA JESEN

Piškornica podigla cijene pa Podravcima poskupljuje odvoz otpada. N. Tetec: Ne znamo razlog, Blažok: Čudi me da su iznenađeni
P

Ovih dana u Komunalcu rade kalkulacije pa još uvijek ne mogu sa sigurnošću potvrditi u kojem će postotku cijene odvoza otpada za krajnje korisnike porasti.

Ne propustite

Građani Koprivnice i okolnih općina s krajem godine plaćat će veće račune za odvoz otpada. Razlog poskupljenja ove usluge GKP Komunalca je novi cjenik koji je uvela Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., a koji će na snagu stupiti s prvim danom srpnja. Iako su i u Komunalcu iznenađeni ovom odlukom, ne znači da će s tim datumom njihovi korisnici dobiti uvećane uplatnice za odvoz smeća.

Odlaganje određene vrste otpada poskupljuje i trostruko.

Primjerice, cijena za odlaganje tone mješovitog otpada po starom iznosi 350 kuna, a po novom će stajati 460 kuna, dok će odlaganje glomaznog otpada poskupjeti s 460 na 1500 kuna što je povećanje od 326 posto.

– Maksimalno smo uspjeli da ne moramo sada na ho-ruk dizati cijene. Upravo zato ovih dana idemo s drugim odvozom glomaznog otpada da bismo ga pokupili i predali po starim cijenama. Inače smo to trebali odraditi do kraja godine, što bi još više koštalo građane – objašnjava Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca.

Ovih dana u Komunalcu rade kalkulacije pa još uvijek ne mogu sa sigurnošću potvrditi u kojem će postotku cijene odvoza otpada za krajnje korisnike porasti.

N. Tetec: Najveća nam je nepoznanica razlog zbog kojeg su digli cijene
Foto: Ivan Balija
Nataša Tetec // Foto: Ivan Balija

Nove cijene prvo će biti predstavljene Vijeću za potrošače pa koprivničkom Gradskom vijeću.

– Ne ide ništa preko noći, odluka će vjerojatno tek u rujnu biti na sjednici Gradskoga vijeća gdje ćemo ju morati dobro obrazložiti. Nove cijene vjerojatno će biti važeće s krajem godine. Nažalost, mi imamo tri nivoa kontrole, dok s druge strane Piškornica sanacijsko odlagalište može dizati cijene kad hoće. Najveća nam je nepoznanica razlog zbog kojeg su digli cijene. Tamo se još uvijek ništa ne gradi i nemaju novih troškova pa ne znamo koji je pravi razlog poskupljenju, koje ćemo svi osjetiti – rekla je N. Tetec.

Cijene odvoza otpada Komunalac je zadnji put mijenjao 2018. godine. Kako su pojasnili, građani se još uvijek teško snalaze s novim obračunima. Stoga su još jednom objasnili kako su sve kante čipirane, a odvoz se više ne naplaćuje po osobi nego po veličini kante, odnosno volumenu otpada i broju odvoza. Upravo zato može se dogoditi razlika u cijeni od mjeseca do mjeseca.

– U akontaciju je uračunat fiksni dio i jedan otkup. Jedan odvoz zakonski se mora imati jer inače znači da smeće bacaš u šumu. Nakon tri mjeseca zbroji se koliko je puta kanta odvezena i onda se vidi kolika je razlika. Ukoliko nekome nije jasno, sve može doznati ako nam se obrati da razjasnimo nejasnoće, a da stvari budu apsolutno transparentne, kamioni za odvoz otpada imaju ugrađene i kamere, pa je sve lako moguće provjeriti po datumu i satnici odvoza – pojasnila je predsjednica Uprave Komunalca.

Foto: Sanjin Bojić
Blažok se čudi kako su u Komunalcu iznenađeni novim cijenama

Marijan Blažok, direktor Piškornice sanacijskog odlagališta d.o.o., objasnio je da su cijene podignute prvenstveno iz razloga kako bi produljili vijek trajanja odlagališta do početka rada RCGO Piškornica. Prema trenutnom kapacitetu odlagališta mjesta za dovoz otpada ima do 2024. godine, a moguće je taj rok produžiti za dodatnih šest mjeseci.

– Smanjujemo količine prihvata otpada. S 35 tisuća tona nagodinu ćemo doći do 29 tisuća tona pa do do krajnjih 21 tisuću tona. Ovaj kapacitet planiramo čuvati do otvaranja RCGO Piškornica – veli Blažok.

Kako bi smanjili enormne količine otpada koji svakodnevno stižu na odlagalište, iduće godine ukinut će prihvat glomaznog otpada, potvrdio je.

– U sustavu gospodarenja otpadom stoji da su takav otpad dužni zbrinuti pružatelji javnih ustanova za gospodarenje otpadom, no ne znam zašto bi morali zbrinjavati ormare ili namještaj kojem je mjesto na reciklažnom dvorištu i koji se kao otpad može i dalje koristiti, što vidimo i na primjeru preloškog Centra za ponovnu uporabu – zaključio je Blažok te dodao kako Đurđevac na svojem odlagalištu otpada Peski tonu komunalnog otpada zbrinjava za 600 kuna, Totovec za 550 kuna, a Piškornica je dosad naplaćivala 350 kuna.

– Za razliku od spomenutih odlagališta, mi iz prihoda moramo vraćati kredit, a istovremeno skupljamo i sredstva za sanaciju odlagališta. Unaprijed nam je zadano 70 posto troškova – objašnjava Blažok.

Čudi ga da su u GKP Komunalcu iznenađeni novim cijenama jer je još lani bilo poznato da će se ove godine cijena mijenjati, samo nije bilo poznato hoće li to biti s početkom ili sredinom tekuće godine, kazao je.

Komentar o podizanu cijena odvoza komunalnog otpada zatražili smo od koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića i župana Darka Korena, ujedno predsjednika Skupštine Piškornice.

– Moraju od nekud nadoknaditi Jozinovićev bonus – kratak je bio Jakšić dok je Koren ostao suzdržan za komentar uz objašnjenje da takvo što ne spada u njegovu domenu.

Koprivnica druga u državi po odvajanju smeća, počelo probno prikupljanje metalnog otpada.

Koprivnica je prema najnovijim preliminarnim podacima o stopama odvojeno prikupljenog komunalnog otpada po jedinicama lokalne samouprave za 2020. godinu objavljenim na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) na drugom mjestu u državi s stopom odvajanja otpada 55,75 posto. Slijede nas Čakovec (48,95 %), Križevci (42,99 %), Varaždin (42,00 %), Buzet (40,31 %) i Slavonski Brod (29,30 %), a najmanje stope imaju Sisak (16,00 %), Pula (15,42 %), Velika Gorica (13,44 %), Dubrovnik (11,16 %), Karlovac (9,52 %), Šibenik (6,55 %) i Zadar (6,20 %).

Kako bi stopa odvojeno prikupljenog otpada bila još veća, u Komunalcu su odlučili krenuti s probnim odvajanjem metalnog otpada u dva gradska rajona.

– Neodgovorno bi bilo nabaviti 8000 kanti, a onda ljudi cijelu godinu neće napuniti ni jednu cijelu. Podijelili smo u dva rajona čvrste vreće, pa ćemo vidjeti kako će to ići s obzirom da je takav otpad interesantan i otkupljivačima takve vrste otpada pa bi se moglo dogoditi da netko pokupi vreće prije nego naše ekipe obiđu teren – rekla je Nataša Tetec.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Suprotnosti se privlače. Ove dvije simpa frendice uljepšale su koprivnički trg svojom pojavom

Kako se suprotnosti privlače, nije samo fizikalna činjenice, nego i ona modna. Pokazale su to ove dvije simpa frendice...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×