7.4 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NOVA VLADA?

Plenković: Smanjit ćemo broj općina, lokalnih dužnosnika bit će upola manje
P

Premijer Andrej Plenković progovorio je u intervjuu za Novi list o planovima za svoju novu vladu. Pritom je komentirao smanjenje broja ministarstava, a dodao je i kako planira prepoloviti broj lokalnih dužnosnika.

Ne propustite

Premijer Andrej Plenković progovorio je u intervjuu za Novi list o planovima za svoju novu vladu. Pritom je komentirao smanjenje broja ministarstava, a dodao je i kako planira prepoloviti broj lokalnih dužnosnika.

Kaže da će broj dužnosnika u vladi biti znatno manji.

– Smanjenje broja ministarstava najavili smo već u našem predizbornom programu, a pri racionalizaciji postojećeg ustroja, vodili smo računa o učinkovitosti i funkcionalnosti rada tijela državne uprave. Nova vlada će imati četiri potpredsjednika. Dva nova potpredsjednika su Tomo Medved i Boris Milošević. Prema novom ustrojstvu, bit će ukupno 16 ministarstava, što je smanjenje za četiri ministarstva. U novoj vladi spojit će se ministarstva pravosuđa i uprave, graditeljstva i državne imovine. Ministarstvu rada i mirovinskog sustava dodat će se i sektor socijalne politike. Usto, imat ćemo i novo Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u koje će ući sektor energetike i klimatskih promjena. Područje demografije i mladih bit će stavljeno u nadležnost zasebnog Središnjeg državnog ureda koji će horizontalno pratiti politike vlade u ova dva važna segmenta. U prvom koraku ovo smanjenje broja ministarstava znači manji broj ministara, što će i meni kao predsjedniku vlade olakšati upravljanje vladom i komunikaciju s pojedinim ministrima te ću se moći više posvetiti svakom od resora. Podsjećam, mi smo ukinuli pomoćnike ministara i uveli ravnatelje tako da će broj dužnosnika u ovom mandatu biti znatno manji – rekao je.

Potom je rekao kako planira u ovom, novom mandatu, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika.

– U idućem mandatu prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te ćemo smanjiti za petinu broj članova lokalnih predstavničkih tijela. To će donijeti godišnju uštedu od najmanje 100 milijuna kuna. Provodimo analizu i omogućit ćemo funkcionalno spajanje općina, pri čemu će naglasak biti na učinkovitosti, održivosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave. Smanjili smo i broj agencija i zavoda i nastavit ćemo još odlučnije s digitalizacijom javne uprave kako bi bila što djelotvornija i dostupnija građanima – dodao je.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kao vjetar

NEVJEROJATNO Divljaci jurili kroz našu općinu, jedan nagazio 169 na sat, ni drugi nije puno zaostajao!

Velika jurnjava kroz Pitomaču zadala je glavobolju policiji tijekom jučerašnjeg dana. Kako navode, pet minuta iza ponoći radar je "uhvatio"...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×