NOVA VLADA?

Plenković: Smanjit ćemo broj općina, lokalnih dužnosnika bit će upola manje

Premijer Andrej Plenković progovorio je u intervjuu za Novi list o planovima za svoju novu vladu. Pritom je komentirao smanjenje broja ministarstava, a dodao je i kako planira prepoloviti broj lokalnih dužnosnika.

21:11h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković progovorio je u intervjuu za Novi list o planovima za svoju novu vladu. Pritom je komentirao smanjenje broja ministarstava, a dodao je i kako planira prepoloviti broj lokalnih dužnosnika.

Kaže da će broj dužnosnika u vladi biti znatno manji.

– Smanjenje broja ministarstava najavili smo već u našem predizbornom programu, a pri racionalizaciji postojećeg ustroja, vodili smo računa o učinkovitosti i funkcionalnosti rada tijela državne uprave. Nova vlada će imati četiri potpredsjednika. Dva nova potpredsjednika su Tomo Medved i Boris Milošević. Prema novom ustrojstvu, bit će ukupno 16 ministarstava, što je smanjenje za četiri ministarstva. U novoj vladi spojit će se ministarstva pravosuđa i uprave, graditeljstva i državne imovine. Ministarstvu rada i mirovinskog sustava dodat će se i sektor socijalne politike. Usto, imat ćemo i novo Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u koje će ući sektor energetike i klimatskih promjena. Područje demografije i mladih bit će stavljeno u nadležnost zasebnog Središnjeg državnog ureda koji će horizontalno pratiti politike vlade u ova dva važna segmenta. U prvom koraku ovo smanjenje broja ministarstava znači manji broj ministara, što će i meni kao predsjedniku vlade olakšati upravljanje vladom i komunikaciju s pojedinim ministrima te ću se moći više posvetiti svakom od resora. Podsjećam, mi smo ukinuli pomoćnike ministara i uveli ravnatelje tako da će broj dužnosnika u ovom mandatu biti znatno manji – rekao je.

Potom je rekao kako planira u ovom, novom mandatu, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika.

– U idućem mandatu prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te ćemo smanjiti za petinu broj članova lokalnih predstavničkih tijela. To će donijeti godišnju uštedu od najmanje 100 milijuna kuna. Provodimo analizu i omogućit ćemo funkcionalno spajanje općina, pri čemu će naglasak biti na učinkovitosti, održivosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave. Smanjili smo i broj agencija i zavoda i nastavit ćemo još odlučnije s digitalizacijom javne uprave kako bi bila što djelotvornija i dostupnija građanima – dodao je.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!