Po 700 kuna potpore ‘stanodavcima’ roda

13:56h
0
ilustracija

Nastavlja se pred dvije godine započet projekt zaštite i očuvanje bijele rode, koji Koprivničko-križevačka županija preko svoje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima zajednički provodi s Fondom za zaštitu okoliša. Kao i prošle godine vlasnici kuća i drugih zgrada na kojima se rode gnijezde mogu zatražiti novčanu potporu od 700 kuna.

– Taj iznos je namijenjen za sanaciju gnijezda rode, da se ono očuva i omogući opstanak vrste, koja je inače zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, kaže ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar.

Poziv za dodjelu potpora razaslan je diljem Podravine i Prigorja, pa se ravnateljica Kolar nada da će ove godine biti više prijavljenih nego lani.

 

– Prošle godine na našoj županiji smo dodijelili osam potpora za osam gnijezda. Naravno, bilo je i nešto više gnijezda, ali dokumentacija za ostvarivanje potpore mora biti valjana, kako je točno to propisano, veli Ž. Kolar.

Među potrebnim papirima su preslika osobne iskaznice i tekućeg računa vlasnika objekta na čijem se krovu gnijezdo nalazi, te dokaz vlasništva i potpisana izjava da su dostavljeni podaci istiniti. Ako imate fotografiju gnijezda dobro je priložiti i nju, a sve zajedno najkasnije do 30. kolovoza.

tekst: Radio Koprivnica

čitam...