Presuda

POBJEDA NAD BANKAMA Vrhovni sud presudio, korisnici kredita u švicarcima mogu tražiti povrat novca

14:32h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Vrhovni sud danas je donio presudu u kojoj je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača, piše 24sata.

U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

– Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno – piše na stranicama suda.

Saborski zastupnik i aktivist Udruge Franak komentirao je presudu na svom Facebook profilu.

– Proglašavamo konačnu pobjedu! Vrhovni sud RH konačno je objavio dugoočekivanu odluku o revizijama banaka. Potvrđena je presuda suca Radovana Dobronića! Udruga Franak proglašava pobjedu nad bankama u osmoj godini sudske bitke! Sada su u potpunosti otvorena vrata za sudsko obeštećenje svih 125.000 dužnika iz CHF kredita – napisao je Aleksić.

čitam...