13.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
GKP KOMUNALAC

Počela izgradnja dviju hala za buduću Kompostanu u Herešinu kojom će se smanjiti količine otpada na odlagalištu
P

Kompostana Herešin modernizacijom i proširenjem dobit će najmoderniji sustav kompostiranja u Hrvatskoj.

Ne propustite

Gradsko komunalno poduzeće Komunalac krajem siječnja počelo je s radovima na izgradnji Kompostane u Herešinu koja je planirana u sklopu projekta Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada.

Komunalac samostalno radi na ovom projektu od 4. studenoga 2019. godine i planira ga završiti do 14. studenoga 2022. godine.

Građani Koprivnice, ali i okolnih općina, sve više brinu o okolišu, a Komunalac je tu da im pruži potrebnu bazu za zajedničke napore u očuvanje okoliša. Građani sve više odvajaju otpad, sve je manje otpada odloženog na odlagalište, a sve se više radi na oporabi korisnog otpada kao i biorazgradivog otpada.

Svrha i opravdanost projekta

Svrha i opravdanost prijave dogradnje kompostane su doprinos smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište za što je potrebno unaprijediti proces obrade biootpada, kako bi od korisnika mogle biti zaprimljene i obrađene što veće količine, kao i doprinos razvoju društveno-gospodarskog okruženja.

Cilj projekta je povećati kapacitete Republike Hrvatske za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada i unaprijediti sustav gospodarenja komunalnim otpadom, posebice sustav odvojenog sakupljanja biootpada te smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Što će se sve izgraditi?

U središnjem dijelu postojeće parcele planira se izgradnja postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog bio otpada, a koje se sastoji od sljedećih građevina: dvije hale  odnosno natkrivenog prostora za pripremu materijala i obradu biorazgradivog otpada i natkrivenog prostora za naknadno postupanje i dozrijevanje/skladištenje, postrojenja za automatsko pranje podvozja vozila sa separatorom za recirkulaciju vode, tipskog kontejnera te tipsko laboratorijsko-skladišnog kontejnera.

Projekt predviđa i nabavu opreme potrebne za rad, kao što su stroj za prevrtanje hrpa, mobilno sito za prosijavanje komposta, sustav transportera za doziranje i pakiranje komposta.

Koristi projekta

Građani će imati izravne koristi od ovog projekta zbog pozitivnog utjecaja na okoliš, odnosno smanjenja onečišćenja. Proizvodnja komposta odvijat će se u kontroliranim uvjetima bez utjecaja atmosferskih prilika čime će se u određenoj mjeri povisiti kvaliteta života. Udruživanjem više jedinica lokalne samouprave u cilju stvaranja uvjeta za učinkovitije gospodarenje otpadom postiže se, između ostalog i učinkovito upravljanje potrebnim resursima. Osigurat će se bolji uvjeti zbrinjavanja biootpada što pozitivno utječe na kvalitetu života i zdravlje stanovništva kao posljedica kontroliranog procesa obrade odvojeno prikupljenog biootpada. Neizravno će se projektnim aktivnostima usmjeriti pažnja građana na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odlaganje otpada te njegovu ponovnu uporabu.

U svrhu povećanja stope odvojeno sakupljenog biootpada te informiranja javnosti o novom postrojenju, predviđen je i niz promotivnih aktivnosti projekta.

Kompostana Herešin modernizacijom i proširenjem dobit će najmoderniji sustav kompostiranja u Hrvatskoj. Bit će to prva takva tehnologija koja će se koristiti u jednoj kompostani, a koju je osmislila i patentirala tvrtka Tehnix u suradnji s nizom stručnjaka iz akademske zajednice, poput predstavnika zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i Akademije tehničkih znanosti.

Nova tehnologija omogućava znatno kraće trajanje kompostiranja biorazgradivog komunalnog otpada. Do sada se kompost uobičajeno proizvodio u roku od 10 do 12 tjedana, dok će se u ovakvom pogonu kvalitetan eko kompost proizvesti u gotovo upola kraćem vremenu, odnosno za 6 do 8 tjedana. Novi način kompostiranja, osim što smanjuje vrijeme potrebno za dobivanje kvalitetnog komposta, neizostavan je dio modernih svjetskih pogona za kompostiranje jer omogućuje bolju kontrolu koja se odnosi na zaštitu okoliša kao što je nastajanje mirisa, plinova, prašine i izgleda okoliša.

Dodatno, projekt je u skladu s Planom gospodarenja otpadom RH 2017.-2022., sukladno ciljevima za gospodarenje otpadom koje je potrebno postići do 2022. godine u odnosu na 2015. godinu. Pridonosi ukupno cijelom Cilju 1. Unaprijediti sustav gospodarenja komunalnim otpadom i podciljevima: 1.3. Odvojeno prikupiti 40 posto mase proizvedenog biootpada koji je sastavni dio komunalnog otpada, kao i Mjeri 1.3.3. „Izgradnja postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada”.

U kojoj su fazi radovi? 

Kako pojašnjavaju iz Komunalca, izvođač je uveden u posao 28. siječnja 2021. godine.Trenutno se obavlja montaža konstrukcije prve hale te se priprema podloga za konstrukciju druge hale.

Projekt Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu sufinancira se iz sredstava Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Prioritet mu je zaštita okoliša i održivost resursa. Investicijski prioritet je ulaganje u sektor otpada kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Unije u području okoliša i zadovoljile potrebe koje su utvrdile države članice za ulaganjem koje nadilazi te zahtjeve. Specifični cilj je smanjenje količina otpada koji se odlaže na odlagalište.

Nositelj projekta je Komunalac. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om je 14.318.950,46 kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi su 8.928.471,60 kuna, ukupni i znos sufinanciranja 4.464.235,80 kuna.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Slavljenicima krasnih imena na Ž želimo živahan imendan!

Željko, Željana, Želimir i Željka danas slave imendan! Željko je zelena, ekskluzivna, sretna, vesela, draga i izvanredna osoba. Željana je poletna,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×