bliži se ljeto

Počele su pripreme za turističku sezonu: saznajte koja se zanimanja najviše traže i gdje

Hrvatski zavod za zapošljavanje anketira sve nezaposlene o spremnosti za rad tijekom sezone, za različita zanimanja.

09:36h
0
mg
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Nitko ne zna kada će početi i kako će izgledati turistička sezona, ali za nju su pripreme počele. U očekivanju najboljeg, turistički sektor već traži sezonce, piše RTL.

Hrvatski zavod za zapošljavanje anketira sve nezaposlene o spremnosti za rad tijekom sezone, za različita zanimanja. Najviše se provjerava tko želi raditi posao sobarice – traži ih se 800. Kao i 700 čistačica, 370 konobara i 190 kuharica. Najveća potražnja je u Istri i na Kvarneru.

Kamp u Omišlju prvi put ove zime nije zatvorio vrata. Gosti dolaze vikendom u solidnom broju, a ovdje se već naveliko priprema za pravu sezonu. U ranijim, normalnim godinama imali su 80 sezonaca.

– Prošle godine možda smo zaposlili deset manje, svi odjeli, svi objekti su nam radili u potpunosti jedino smo kasnije otvarali. Ove godine smo krenuli s pripremama radne snage, radimo kao da je sve u najboljem redu, radit ćemo s punim brojem djelatnika, dapače čak ih namjeravamo i povećati – rekao je Luka Majcen, direktor kampa u Omišlju.

Hotelska grupacija iz Crikvenice koja ima objekte i u Dalmaciji u sezoni treba do 300 sezonaca. Potraga je već počela. Prve hotele otvaraju 1. ožujka.

– Prošle godine smo uglavnom ostali u granicama Hrvatske, znači osim lokalnog stanovništva, domicilnog, stanovništva iz Gorskog kotara i Rijeke uglavnom je to bio Bjelovar i Slavonija, čini nam se i ako mogu bit iskren nadamo se da ćemo ove godine trebat više ljudi pa ćemo morat posegnut za nešto radne snage s radnim dozvolama – rekao je Goran Fabris, predsjednik Uprave Jadran d.d. Crikvenica.