19.3 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BOGAT PROGRAM

Počinje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, evo što vas sve očekuje
P

Od 2020. ovo događanje podržava ciljeve održivog razvoja, a ove godine usredotočuje se na cilj kvalitetnog obrazovanja kojim se želi omogućiti svima jednak pristup kvalitetnom obrazovanju i promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja

Ne propustite

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja ističe značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje, te primjereno promiče ulogu muzeja u kulturnoj razmjeni i razvoju.

Od 2020. ovo događanje podržava ciljeve održivog razvoja, a ove godine usredotočuje se na cilj kvalitetnog obrazovanja kojim se želi omogućiti svima jednak pristup kvalitetnom obrazovanju i promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja. Taj dan je prilika da se ukaže na potencijal baštinskih ustanova u pružanju sveobuhvatnog edukativnog iskustva te razvijanja inkluzivnog demokratskog društva koje podrazumijeva da se znanjem premošćuju sve prepreke te da se inovacije ujedinjuju s tradicijom.

Muzejska izložba „Od Danice do Jasenovca“ na programu je na Spomen području Danica u srijedu 15. svibnja od 10 do 18 sati.

– Ova iznimno značajna muzejska izložba veliki je doprinos praksi i njegovanju kulture sjećanja na najcrnju točku kako u višestoljetnoj tako i u povijesti našega grada u vrijeme kolaboracionističke i fašističke Nezavisne države Hrvatske. Izložba je realizirana i plod je dvadeset godišnje suradnje Odjela povijesti Muzeja grada Koprivnice sa središnjom hrvatskom muzejskom ustanovom za pitanja holokausta i genocida 1941. – 1945. godine Javnom ustanovom Spomen područje Jasenovac – rekli su iz Muzeja.

Njezina velika važnost očituje se u činjenici da nakon punih 83 godine donosi detaljan spisak s imenima i prezimenima, dokumentima, svjedočanstvima i fotografijama 899 logoraša Danice koji su prošli kroz sustav koncentracijskog logora Jasenovac 1941.-1942. godine odnosno njih 751 koji su u tom sustavu izgubili život. Preostali dio logoraša ubijen je u drugim logorima u NDH poput sustav logora Gospić te Slana i Matajna na Pagu odnosno u Auschwitzu i Auschwitz – Birkenau u nacističkoj Njemačkoj odnosno Poljskoj. Prvi koncentracijski logor Danica na području NDH bio je logor Danica u Koprivnici. Nalazio se na mjestu istoimene bivše tvornice kemijskih proizvoda. Osnovan je 15. travnja 1941., a zatvoren 1. rujna 1942. godine. Kroz logor je prošlo ukupno 4349 logoraša Srba, Židova, Hrvata, Roma i ostalih čija imena su utvrđena u četrdeset godišnjem istraživanju dr. Zdravka Dizdara i objavljena u vrlo obimnoj troknjižnoj ediciji „Logor Danica I,II,III“ u nakladi Muzeja grada Koprivnice. Tematika izložbe nadovezuje se u svom temeljnom poslanju i svojim edukativnim i istraživačkim budućim potencijalima na ovogodišnju glavnu temu Međunarodnog dana muzeja.

otvorenje izložbe, važno je zvati se ivan, galerija koprivnica
Foto: Grad Koprivnica

Program Skriveno lice Koprivnice odvija se u Galeriji Koprivnica 15. svibnja u periodu od 11 do 15 sati

– Skriveno lice Koprivnice je interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni program koji se odvija u koprivničkim kvartovima. Stanovnici su pozvani da podijele sjećanja, donesu predmete i fotografije za koje misle da su važni za povijest kvarta i grada, intervjui se snimaju (zvuk i video), a nakon toga se priče uređuju i predstavljaju na web stranici Skriveno lice Koprivnice – pojasnili su.

Stanovnici Koprivnice koji to žele mogu postati dio digitalnog muzeja grada. Od prikupljenih priča, predmeta, audio i video materijala ovaj će program stvoriti svojevrsni arhiv svakodnevnog života koji će se u budućnosti moći pretraživati i proširivati i tako postati kontinuirani proces s naglaskom na kulturnoj baštini kao temi i novim medijima kao kanalu komunikacije kojim sudjelujemo u životu zajednice, dokumentiranjem okoline i učenjem o kulturnom nasljeđu. U programu Međunarodnog dana muzeja održat će se akcija snimanja sjećanja za centar Koprivnice i to 15. svibnja. od 11 do 15 sati, a svi stanovnici tog kvarta mogu doći u Galeriju i pridružiti se programu koji vode Vesna Peršić Kovač i Maša Zamljačanec.

Samostalnu izložbu Ivana Brkića pod nazivom Digitalno doba možete pogledati u Galeriji Koprivnica 17. svibnja u 19 sati.

Digitalno doba je samostalna izložba suvremene autorske fotografije koju je koprivnički profesionalni fotograf Ivan Brkić snimio između 2003. i 2023. godine. Izložba obrađuje dvadeset godina novinske, reportažne, dokumentarne, muzejske, korporativne i umjetničke fotografije autora koji je svoju edukaciju i fotografsku praksu započeo u Muzeju grada Koprivnice tijekom školske godine 2003/2004. kao učenik varaždinske srednje škole.

– Kao fotograf početnik pripravnik bio je suradnik na programima Galerije Koprivnica, a kasnije, sve do danas, vanjski suradnik i povremeni muzejski fotograf u Muzeju grada Koprivnice. Brkić na samom početku 21. stoljeća pripada prvoj generaciji koprivničkih fotografa koji su svoje znanje od samog početka stjecali u digitalnom okruženju – rečeno je prilikom najave događanja.

U Brkićevom slučaju radilo se o kameri Olympus E-10, digitalnoj singl-lens 35-140 mm, f2/2.4, refleksnoj kameri s 4.0 megapixel CCD slikom koja je svijetu predstavljena 2000., a u Muzej grada Koprivnice došla 2001. godine. Osim osnovnog upoznavanja sa školskim programom, Brkić se u muzeju upoznao s različitim pristupom fotografiji kao vizualnom mediju i pomoćnoj znanstvenoj disciplinu te alatu za istraživanje i dokumentiranje kulturnih dobara i povijesnih događaja te različitim radnim procesima koji su mu pružili širu sliku i usmjerili ga u dokumentarnu, reportažnu, korporativnu i autorsku fotografiju. Od 2003. do 2023. Brkić je u prva dva desetljeća 21. stoljeća snimio 5 TB digitalnih slika koje su s posebnim okom za detalj zabilježile gospodarski, socijalni, politički, društveni, sportski i kulturni život grada Koprivnice i okolice. Kustosica i autorica izložbe Draženka Jalšić Ernečić odabrala je 100 najznačajnijih fotografija za koje možemo tvrditi kako su obilježile digitalno doba prve četvrtine 21. stoljeća.

Muzejska zlevanka
Galerija Koprivnica / 18. 5. 2024. 10,00 – 14 sati

 

PRVI DIO
Mario Periša, Draženka Jalšić Ernečić :
Sveučilište Sjever i partnerska suradnja Muzeja grada Koprivnice i Katedre za fotografiju
Gostujući govornik, vanjski suradnik
Kultura u fokusu
Suradnja na programima (Franović, KUF, izložbe itd)
Terenska nastava
Gostujuća predavanja na Sveučilištu Sjever
Luka Borčić, Helena Kušenić, Denis Jakupi, Nadja Orkić:
Studentska terenska nastava i suradnja, muzej kao mjestom edukacije
Key study terenske nastave, DAB
Vesna Peršić Kovač, Maša Zamljačanec:
Predstavljanje muzejskih istraživačkih projekata kroz multimedijsku prezentaciju
Skriveno lice Koprivnice
Razgovor, rekapitulacija

 

DRUGI DIO
Draženka Jalšić Ernečić: Muzej i fotografija

O fotografiji i stručnom radu muzeja (zbirke, dokumentacija, terenska fotografija)
Draženka Jalšić Ernečić, Helena Kušenić, Vesna Peršić Kovač
Muzej iza scene: vodstvo po muzejskim prostorima posjetiteljima nedostupnim
Muzejske čuvaonice i spremišta – Fototeka – Fotoarhiv – Digitalni repozitorij
Istraživački rad – Stručna obrada muzejskih predmeta – Upoznavanje muzejskih zbirki
Razgovor, rekapitulacija
Program panel razgovora bi trajao dva bloka po pola sata, odnosno 2 puta po jedan školski sat, a u razgovor bi se osim učenika, gimnazijalaca i studenata mogli uključiti i zainteresirani posjetitelji i korisnici muzejskih usluga.

Muzejsku zlevanku osigurala je Podravka.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×