potpisan ugovor

Počinje renoviranje objekta za osobe s invaliditetom, Mraz: Cijela zgrada bit će nam pristupačna, malo je takvih u gradu

Predviđeni završetak radova je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a iako je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna kuna s PDV-om, Ugovor je potpisan na 11.511.714,89 kuna s PDV-om. Razlika je nastala zbog poskupljenja materijala uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom

16:05h
0
Foto: Ivan Balija
Zgrada uskoro kreće u potpunu renovaciju // Foto: Ivan Balija

Kako bi ih se što uspješnije uključili u društvo, odnosno, kako bi se općenito unaprijedio njihov svakodnevni život, osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju uskoro će u sklopu Kampusa dobiti na korištešnje potpuno preuređenu zgradu.

Točnije rečeno, dobili su je već ranije, ali s obzirom na to da se ista ne nalazi u najboljem stanju i da praktički nije korištena od odlaska vojske, uskoro će se riješiti i taj problem. Veliki korak prema realizaciji projekta napravljen je danas, potpisivanjem Ugovora o izvođenju radova u sklopu projekta „Deinstitucionalizacijom do prava na neovisan život“.

Potpisali su ga Marija Mraz, predsjednica Udruge “Bolje sutra” i Stjepan Njegač, direktor tvrtke MOD, koja će izvoditi radove. Spomenutim projektom izgradit će se, obnoviti i prilagoditi prostor zgrade na Trgu Žarka Dolinara 17, koji je, kako smo već napisali, Udruga dobila od Grada Koprivnice.

Kako napominju iz Udruge, socijalne usluge koje će se pružati u okviru ovog projekta su usluge za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem, usluga poludnevnog boravka za 50 korisnika i za odrasle osobe s invaliditetom, usluge psihosocijalne podrške u obitelji te usluge individualne i grupne psihosocijalne podrške.

Foto: Udruga “Bolje sutra”

Izvođač radova dužan je u roku od deset dana od potpisivanja Ugovora započeti s izvršenjem istog, odnosno u navedenom roku će Ugovaratelj biti uveden u posao. Deset dana nakon toga izvođač je dužan predati plan izrade radova.

– Radi se o rekonstrukciji jedne zgrade u kampusu i nadam se da će nam uvjeti pandemije i stanje materijala na tržištu ići na ruku. Ne bih sad htio govoriti o kompletnim radovima, no obavit će se rekonstrukcija zgrade zajedno s s energetskom obnovom zgrade, kao i promjena svih instalacija – rekao je Njegač.

Optimizmom je zračila i Marija Mraz, koja se već duže vrijeme zalaže za jedan ovakav prostor.

– Napomenula bih samo kako će cijela zgrada biti pristupačna za osobe s invaliditetom, malo je prostora koji je takav iako je u našem gradu još i dobra situacija, ali na tome moramo raditi  istaknula je predsjednica Udruge Bolje sutra.

Foto: Ivan Balija
Riječ je o zgradi u kojoj je bila vojnička kuhinja // Foto: Ivan Balija

Inače, predviđeni završetak radova je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a iako je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna kuna s PDV-om, Ugovor je potpisan na 11.511.714,89 kuna s PDV-om. Razlika u procijenjenoj i potpisanoj vrijednost nastala je zbog poskupljenja materijala uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom.

Samom potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec sa članovima Dubravkom Horvat i Goranom Međurečanom, kao i zaposlenici i članovi Udruge Bolje sutra.

– Vrijeme je uzelo svoje i same okolnosti i cijene su se promijenile, ali sam uvjerena da ćemo svi zajedno uspjeti riješiti sve i doći da zajedničkog cilja, odnosno stvaranja novog doma za osobe s invaliditetom, mjesta za realiziranje brojnih aktivnosti i socijalnih usluga – rekla je u ime Grada Ksenija Ostriž.

Na kraju dodajmo kako su partneri Udruge „Bolje sutra“ u ovom projektu Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Ukupna vrijednost projekta je 12.968.589,95 kuna, a potpuni iznos sufinanciran je iz sredstava Europske unije.