24.1 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Podravka // 9,9 milijuna eura u podizanje efikasnosti energetske učinkovitosti
P

Ne propustite

Podravka će, zahvaljujući odobrenom zajmu od strane EBRD-a u iznosu od 9,9 milijuna eura, provesti ulaganje u poboljšanje vlastite energetske učinkovitosti.

Zajmom će se financirati ulaganje u poboljšanja na raznim tvornicama i zgradi sjedišta. Očekuje se da će se ovim poboljšanjima energetske učinkovitosti na godišnjoj razini uštedjeti 5.614 kNm3 plina, 7,309 MWh struje, 45.000 m3 vode i 14.918 t CO2. Navedeni potencijal utvrdili su neovisni konzultanti, u suradnji s Podravkinim stručnjacima, koji su procjenjivali energiju, izvore i zgrade.

Ulaganja u energetsku učinkovitost sačinjavaju integralni dio Podravkinih širih nastojanja da se ojača konkurentnost kompanije na međunarodnom tržištu. Petogodišnji strateški plan kompanije usmjeren je ka jačanju Podravkinog položaja na tržištu, osobito u smislu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

– Sigurni smo da će planirane investicije znatno povećati konkurentnost Podravke te će odteretiti i okoliš poboljšanjem proizvodnih standarda i metoda kompanije. Ovo su ulaganja u budućnost koja će se vratiti i u ekonomskom i u okolišnom smislu – izjavila je Vedrana Jelušić-Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, istaknuo je kako Podravka kao društveno odgovorna kompanija kontinuirano vodi računa te provodi niz aktivnosti usmjerenih prema očuvanju okoliša.

– Sredstva iz ovog zajma namjeravamo uložiti u područje energetske učinkovitosti te kroz optimalniju potrošnju energenata smanjiti utjecaj na okoliš i pri tome podići dosadašnju razinu efikasnosti poslovanja na razinu naših konkurenata s kojima se svakodnevno natječemo na sve zahtjevnijem međunarodnom tržištu. Nakon detaljno provedenih analiza cjelokupnog poslovanja, utvrđeni su potencijali unapređenja poslovnih procesa i u samom području energetske učinkovitosti te ćemo sve učiniti kako bi trošak energije po jedinici proizvoda sveli na najmanju moguću mjeru – zaključio je Mršić.

EBRD je do sada odobrio oko 150 projekata u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 2,75 milijardi eur. Investicije su podijeljene na sektore industrije, trgovine i poljoprivrednog poslovanja, energetskog i financijskog sektora te sektora infrastrukture. Samo ove godine EBRD planira uložiti oko 230 milijuna eura u zemlju, fokusirajući se na korporacije, općinske uprave i prekogranične inicijative.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Podravino moja mila

FOTO/VIDEO Predivne podravske tradicijske pjesme začarale su centar

Predivne podravske tradicijske pjesme odzvanjaju danas centrom Pitomače. "Podravino moja mila" večer je posvećena upravo tim pjesmama, a brojni su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×