19.3 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kompanija sa srcem

Podravka jača od inflacije, dobit povećali za 20 posto, plaće radnika rasle 18 posto, M. Dalić: Godina je bila teža nego što smo mislili, ali našli smo rješenja za brojne izazove
P

Neto dobit za 2021. godinu iznosila je 309,2 milijuna kuna, a sada je

Ne propustite

Točno dvije godine prošle su otkako je Martina Dalić došla na čelo Podravke. Mnoge je taj potez iznenadio, bilo je u javnosti i onih koji su glasno negodovali, no činjenica je da je aktualna predsjednica Uprave u tom kratkom periodu ‘pokrenula stvari’ i već sad napravila više nego neki njezini prethodnici.

Da je na dobrom putu vidjelo se prije točno godinu dana, kada su se iz najveće koprivničke kompanije pohvalili rekordnim poslovnim rezultatima, unatoč tome što je 2021. bila pandemijska godina. Neto dobit iznosila je tada 309,2 milijuna kuna, a prihodi od prodaje bili su nešto veći od 4,6 milijardi kuna. Prihodi su rasli u oba segmenta, Prehrani i Farmaceutici, a rasle su i plaće zaposlenika. Rekli su iz Podravke tada da su u trajno povećanje primanja radnika, posebice onih s najnižim plaćama, uložili 21 milijun kuna, a isplaćene su im i jednokratne nagrade za uspješno poslovanje

U drugu godinu M. Dalić zakoračila je još snažnije. Nakon što joj je potvrđen novi petogodišnji mandat, novo ruho uskoro je dobila i totalno obnovljena sedmerokatnica u Starčevićevoj, klimatizirane su tvornice, na Danici se s početkom jeseni krenulo i u izgradnju nove u kojoj će se proizvoditi tjestenina i otvoriti nova radna mjesta, a koja bi trebala biti u funkciji već od ljeta. Moderniziran je i pogon za preradu voća i povrća i predstavljene nove inovacije u tvornici Kalnik u Varaždinu, izgrađene su sunčane elektrane na krovovima pojedinih tvornica, ponovno se ulagalo u plaće zaposlenika, a u najavi su i neke nove investicije.

Kalnik, Podravka
Foto: Ivan Balija

Također, tu je i dionica Podravke, koja već dulje vrijeme drži cijenu od gotovo 100 eura, a ne smije se zanemariti ni činjenica da je krajem prošle godine Podravke prodala za otprilike 30 milijuna eura nekretnine u slovenskoj metropoli. Sve to upućivalo je na još jednu uspješnu godinu, što je danas i potvrđeno. Nakon što je na prošlotjednoj sjednici Uprava razmatrala rezultate, poslovne brojke danas je potvrdio i Nadzorni odbor kompanije, na čijem je čelu Damir Grbavac. Unatoč ratu u Ukrajini, inflaciji i divljanju cijena na tržištu te brojke su još veće nego lani.

Naime, Grupa Podravka je u 2022. godini poslovala s neto dobiti u visini 369,6 milijuna kuna, što je 19,5 % više nego godinu prije. Ostvareni prihodi iznose 5,03 milijarde kuna, što je rast za 395,3 milijuna kuna, ili 8,5 % u odnosu na prošlu godinu.

– Prošla poslovna godina bila je puno teža i izazovnija nego što smo to očekivali na njezinu početku. Obilježili su je napori za svladavanje tržišnih nestabilnosti koje je izazvao rat u Ukrajini, a koje su se osobito vidjele u snažnom i brzom rastu troškova sirovina, ambalaže i energije, uz ograničen pristup pojedinim tržištima. Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima smo se suočili u prošloj godini. Istodobno, uspjeli smo pronaći i nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40 posto ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca. Osobito sam zadovoljna da su u tako nepovoljnim tržišnim uvjetima, u planiranom roku provedene i sve investicije u modernizaciju – napomenula je M. Dalić.

Novi spomenik ispred Podravkine sedmerokatnice
Martina Dalić i član Uprave Davor Doko //Foto: Ivan Balija

Pohvalili su se iz Podravke da su u modernizaciju poslovanja uložili gotovo 400 milijuna kuna, a posebno ih veseli činjenica da su dvaput ulagali u plaće i primanja zaposlenika.

– Prvo povećanje plaća i primanja bilo je u ožujku i travnju, a drugo nakon dovršetka kolektivnih pregovora u prosincu. Rezultat tih mjera vidljiv je u kretanju visine prosječne plaće i primanja radnika Podravke kojima su prosječna neto primanja u prosincu 2022. veća od ostvarenih u prosincu 2021. za 18 posto – navode iz Kompanije.

Napomenuli su da su u povećanje plaća i primanja u 2022. godini uložili 76,5 milijuna kuna, a dio dogovorenih primanja isplaćivat će se i u 2023. godini. Također, u godini u koju smo zakoračili nastavlja s realizacijom zacrtanih strateških ciljeva, fokusirajući se na investicije, modernizaciju proizvodnih procesa, ulaganja u zaposlenike te održivi razvoj usmjeren
na energetsku samoodrživost i poljoprivrednu samodostatnost.

Inače, Podravka danas ima svoja društva u čak 16 zemalja, proizvodnju u četiri, a njezini se brendovi mogu kupiti u gotovo 70 zemalja svijeta. Unutar Grupe Podravke nalaze se

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Doroteja i Eleonora, a njima se pridružio i Vilim, danas slave imendan

Doroteja, Eleonora i Vilim, današnji slavljenici! Doroteja je dinamična, odana, razborita, opuštena, tajnovita, ekspresivna, jasna i aktualna. Eleonora je energična, lojalna,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×