28.1 C
Koprivnica
Petak, 21. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
razlog nepoznat

Podravkina dionica ‘divlja’ na Zagrebačkoj burzi, dostigla je rekordnu cijenu, a ukupan promet u tri dana veći je od 8,5 milijuna kuna
P

Posljednji put ovakav skok imali smo krajem rujna kada je Mesna industrija Braća Pivac pokupovala preko 200 tisuća dionica i tako s 3,18 posto ušla u vlasništvo kompanije

Ne propustite

Čelnici Podravke i svi oni koji posjeduju dionice najveće koprivničke kompanije ovih dana zadovoljno trljaju ruke. Naime, Podravkina dionica doslovno ‘divlja’ na Zagrebačkoj burzi u protekla tri dana, a rezultat toga je najviša cijena iste u povijesti. U ponedjeljak u 16 sati, zaključna cijena trgovanja bila je 706 kuna, a ista se i danas drži kroz cijeli dan.

Nakon što se kroz proteklih mjesec dana kretala u cjenovnom rangu od 630 do 660 kuna, povećani promet zabilježen je u petak, a što se dan više bližio kraju, to je i cijena bila viša. Posljednji radni dan prošlog tjedna tako je dionica zaključana na 690 kuna, a promet je dosegao nešto više od 3,5 milijuna kuna. Ukupna količina dionica kojima se trgovalo zaustavila se na brojci 5185.

Rekordni ponedjeljak sa zaključnom cijenom na 706 kuna

Sličan promet zabilježen je i na početku ovog tjedna, odnosno u ponedjeljak. U opticaju je bilo 13 dionica manje nego u petak, ali su one dostigle veću cijenu, jer se ukupni promet zaustavio na nešto više od 3,6 milijuna kuna. To, jasno, znači da je cijena dionice bila viša nego u petak, a već oko 9.30 sati skočila je iznad 700 kuna i više se nije spuštala. U jednom trenutku dostigla je cijenu od 710 kuna, no zaključna cijena trgovanja bila je 706 kuna, što je, kako smo na početku napisali, rekord.

Screenshot Zagrebačka burza

Ta cijena održava se i danas kroz cijelo prijepodne, iako je promet dionicama znatno manji nego u petak i ponedjeljak. Barem je bio do 14.30 sati, kada je pisan ovaj tekst. U to vrijeme ukupni promet bio je na nešto više od 1,4 milijuna kuna, a to se odnosi na 2020 dionica koje su bile u prometu.

Vlada strah od inflacije, a u opticaju je veliki novac

Tko i što stoji iza ovih brojki, odnosno zašto je interes tako naglo skočio teško je dokučiti, no kako nam je u razgovoru prije dva mjeseca rekao jedan od stručnjaka i investitora upoznat s ovom temom, u opticaju je mnogo novca i veliki interes nikoga ne treba čuditi.

– Vlada strah od inflacije i ljudi, laički rečeno, trpaju bilo što u bilo što, kupuju se nekretnine, dionice i rastu cijene svega. Vrijednost se ulaže u nešto, da ne ostane na papiru – rekao nam je.

Mnogi smatraju da iza svega stoji preuzimanje koprivničke kompanije, no naš stručnjak tvrdi da se to sigurno neće dogoditi preko noći.

– Tada cijena dionice neće biti ispod 1500 kuna. Teoretski je moguće preuzimanje, no za sada tu nema ništa konkretno – špekulirao je naš sugovornik.

Cijena divlja neposredno pred izbore za čelnika Podravke
Foto: Ivan Balija
Martina Dalić uskoro bi trebala dobiti novi petogodišnji mandat na čelu Podravke // Foto: Ivan Balija

Posljednji put ovakav skok imali smo krajem rujna kada je Mesna industrija Braća Pivac pokupovala preko 200 tisuća dionica i tako s 3,18 posto ušla u vlasništvo kompanije. Nekoliko dana nakon toga cijena je u jednom trenutku skočila do čak 724 kune, no nije se dugo zadržala na tome, odnosno to nije bila zaključna cijena trgovanja.

Zanimljivo, sve ovo događa se neposredno pred mjesec u kojemu bi Martina Dalić trebala dobiti novi petogodišnji mandat na čelu Podravke. Je li ovaj skok cijene povezan s tim izborima pokazat će vrijeme.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nije mu bilo spasa

FOTO I VIDEO // Strašna nesreća kod Koprivnice, motociklist na mjestu poginuo, oglasila se i policija!

Strašna prometna nesreća dogodila se nešto prije 19.30 sati na državnoj cesti u Reki kod Koprivnice. Kako doznajemo od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×