19.3 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Podravske pisanice u Rigi i Parizu
P

Ne propustite

U nekoliko proteklih dana dvije Pisanice od srca postavljene su u dva velika europska grada, Rigi i Parizu.

Na svečanosti primopredaje Pisanice od srca u Rigi, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture, okupili su se brojni turisti i žitelji Rige. Službena predstavnica grada Rige, gradska vijećnica i članica uprave „Ureda za razvoj turizma Rige”, gospođa Vita Jermoloviča; Maija Līne, predstavnica Ministarstva kulture Latvije; Diana Čivle, voditeljica organizacije “Riga 2014” te Dzintars Zilgalvis, direktor muzeja naivne umjetnosti “NOASS” ugostili su našu delegaciju predvođenu županom Darkom Korenom i direktorom TU TZ KKŽ Zdravkom Mihevcom. Pisanica je poklonjena organizaciji „Riga 2014.”, a nakon Uskrsa pisanica će završiti u muzeju naivne umjetnosti „NOASS”, čiji direktor je izrazio želju za uspostavom daljnje suradnje. Domaćini iz udruge “BALKĀNU ZIEDS”, udruge koja razvija prijateljske odnose između Latvije i Hrvatske, Astra Ozola i Ivica Jendrok, potrudili su se da boravak u Rigi prođe u dobrom raspoloženju. Zbor koji je sudjelovao u programu ugodno je iznenadio izvođenjem pjesme Mamica su štrukle pekli, a na kraju svečanosti poveli su sve prisutne u kolo uz pjesmu Lepa Anka kolo vodi.

Nakon postavljanja Pisanice od srca u Rigi, delegacija je boravila u Parizu gdje je Pisanica od srca, u suradnji s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Parizu, poklonjena Europskoj kući u samom centru Pariza. Svečanosti postavljanja uz župana Darka Korena i direktora Turističkog ureda Zdravka Mihevca, prisustvovali su veleposlanik Republike Hrvatske Ivo Goldstein, gospodin Guy Legras, član upravnog odbora Europske kuće u Parizu i Marina Tomas Billet, direktorica predstavništva HTZ-a Pariz. Veleposlanik Goldstein pohvalio je projekt „Pisanica od srca” i istaknuo važnost promocije hrvatske kulturne baštine i naivne umjetnosti. Nakon svečanog otkrivanja uzvanici su imali priliku pogledati film jedne od francuskih televizijskih kuća, o naivi i naivnoj umjetnosti u Podravini, te vidjeti tehniku oslikavanja na staklu koju je demonstrirao predstavnik naivnih slikara gospodin Zlatko Štrfiček. Prisutni nisu krili oduševljenje Pisanicom od srca i naivnom umjetnosti, a predstavnici Europske Kuće najavili su kako će Pisanica biti izložena cijele godine na različitim lokacijama u Parizu.

Posjetitelji su mogli uživati u ponudi podravskih specijaliteta koje je pripremio restoran Klas iz Koprivnice i vinima Vinarije Matočec iz Đurđevca.

Troškove smještaja delegacije TZ KKŽ u Rigi snosili su domaćini, a HTZ je iznosom od 33.870,00 kuna financirao troškove transporta pisanice, putne troškove i troškove boravka u Parizu te prigodnog domjenka.

{vsig}fun/04-2014/pisanice{/vsig}

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kulturno-umjetnička manifestacija

FOTO/VIDEO Brojni mještani uživali u bogatom programu Đelekovečke večeri, Samoščanec: Ovogodišnji dan općine posvećen je našoj tradiciji

Brojni mještani jučer su mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu Đelekovečke večeri. Bogat program održan je u Domu kulture Pajo...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×