trude se opstati

Podravsko-prigorski ugostitelji dišu na škrge: Zbog kava za van nećemo ni otvarati, a kazne su prevelike da idemo u otvaranje bez dozvole

14:35h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Najavu Stožera o ukidanju pojedinih mjera s prvim danom veljače s velikim nestrpljenjem očekuju brojni podravsko-prigorski ugostitelji.


Nakon sveobuhvatnog sastanka na kojem su razmotrili aktualnu situaciju iz više kuteva, Stožer je danas potvrdio kako aktualne mjere vrijede do kraja tjedna, a do isteka tog roka će objaviti odluku.

Božinović kaže da bi najgore bilo otvoriti pa ponovo zatvoriti

– Brojevi su nam iz tjedna u tjedan bolji, ali još nisu zanemarivi. Incidencija nam je 216. Usporena nam je dinamika cijepljenja, još smo u zimskom razdoblju. Tu su i novi sojevi. To je, rekao bih, razlog za zabrinutost. Tu još stvari nisu sasvim jasne u tome kojom se brzinom šire, jesu li infektivniji, razvijaju li teže kliničke slike. Vlada je od početka rekla da neće biti lockdowna i policijskog sata, Hrvatska ima najliberalnije mjere u EU, mislim da nas je samo Estonija prestigla – poručio je Davor Božinović te dodao kako nema prevelikog uporišta da se u ovakvim okolnostima dogodi strategija velikog popuštanja.

– Najgore bi bilo da se nešto otvori i da onda okolnosti natjeraju na ponovno zatvaranje. Treba još vidjeti što će biti s novim sojevima i s cjepivom. Ostajemo na racionalnom ponašanju, ovo nije trenutak kada možemo ići s većim popuštanjima. Brojevi moraju ići dolje. Što se više ljudi zarazi veće su šanse za mutacije, nije slučajno da se o mutacijama razgovara na razini EU. Bit će još puno razgovora kako sve urediti – rekao je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Prosvjed je demokratsko sredstvo

Odgovorio je i na pitanje o najavama prosvjeda protiv Stožera.

– Razgovori s ministrima i epidemiolozima su krenuli, vidjet će se koja su to područja gdje se može nešto popustiti. Nije ovaj Stožer tu da nekome zagorčava život, ova epidemija nam je svima zagorčala život. Pokušavamo osnovna načela, distancu, higijenu prevesti u stvaran život. Svi se nadamo da ćemo se s daljnjim padom brojeva i procjepljivanjem vratiti u nekakav normalan život, ali je jasno da se to neće dogoditi sutra – rekao je Božinović.

– Prosvjed je demokratsko sredstvo, to nije sporno, ali ne znam što bi to značilo. Protiv koga, protiv čega? Vidim u izjavama predstavnika tih udruga da su svjesni da je situacija komplicirana, složena. Moramo svi dati sve od sebe da izađemo što prije iz ove muke, dodao je Božinović.

Restoranima pao promet za 70 posto

Popuštanje mjera s najvećim nestrpljenjem iščekuju domaći ugostitelji koji su, kako smo doznali u razgovoru s nekima, na izmaku snaga.

– Dišemo na škrge i trudimo se opstati. Maksimalno koristimo mjere koje  su propisali – veli Stanko Krajnik, vlasnik Calypsa Križevcima i Puba u Koprivnici. Restorani rade po sistemu dostave.

– Nismo bili zatvoreni, radimo dostave, ali ni to nije neko rješenje budući da sve više ljudi prelazi na rad od kuće pa nema ni narudžbi u mjeri kojoj su nekad bile. Prema procjeni, promet nam je pao oko 70 posto u odnosu na godinu ranije – kaže Krajnik.

Foto: Ivan Balija
Ivana i Matija // Foto: Ivan Balija
Smatra kako bi otvaranje kafića za prodaju kava bilo zanemarivo

– Ljudi su već pronašli nova rješenja, kupuju kave na kioscima, aparatima, pumpama, pekarama…ne može se kafićima ponuditi samo opcija da prodaju kavu, i to u veljači. Tko će u veljači sjediti na terasi i piti kavu – pita se Krajnik.

Otvaranje prije reda, bez dozvole, ne vidi kao rješenje jer su kazne prevelike.

– Pokušat ćemo izdržati još neko vrijeme, nadamo se najboljem. Nažalost, za povratak na staro bit će potrebne, ne tjedni i mjeseci, nego godine – smatra on te spremno potvrđuje da bi se istog trena pridružio organiziranom prosvjedu ukoliko bi ga bilo.

Zbog kava ne bi ni otvarali

Vlasnica poznatog kafića u centru Koprivnice s iskustvom u ovom poslu, dužem od gotovo dva desetljeća, smatra kako odobrenje da prodaju kavu za van nema nikakvog smisla.

– Ako bi to bilo samo to, ne bi ni otvarali. Ne možemo živjeti samo od kava. Ne piju ljudi cijeli dan samo kavu. Nadam se da ipak neće biti tako, jer definitivne odluke još uvijek nema. Dozvola za terasu je isto ok, ali, tko će u ovom periodu godine, po ovakvim temperaturama sjediti vani. Ali, ako to budu samo kave za van, ne mislim otvarati – odlučna je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Brine ju i pomisao što će se dogoditi ukoliko se broj zaraženih opet poveća.

– Opet će svi uprijeti prstom u nas, da se zaraza proširila u kafićima. Onaj prvi lockdown nam je svima dobro došao. S veseljem smo dočekali da nas je netko prisilno zatvorio jer smo se barem malo odmorili. U ovom poslu inače nema odmora, ni blagdana, ni vikenda, a sad smo se valjda prvi put u životu odmarali. Tada još nije bilo bolesnih pa smo na koncu bili sretni, no ovo je sada postalo neizdrživo, prvo financijski, a onda i na sve ostale načine – kaže vlasnica kafića koja je svoj identitet odlučila sačuvati od javnosti jer ju žaloste konstantno loši komentari na račun vlasnika.

O kafiću su ovisni konobari, čistačice, dobavljači…

– Svi gledaju samo gazdu, vlasnika kafića, govore kako ne može izdržati, pa valjda je nešto uštedio. Ali malo ih razumije da je o tom vlasniku ovisan cijeli niz zaposlenih, ne samo konobara. Primjerice, naš objekt čistile su dvije gospođe koje su sada bez posla, dobavljači, oni koji proizvode pića poput pivovara. Svi oni ovise o nama. Pivovara si ne može nadomjestiti prodaju bačvi piva preko trgovina jer bačve prodaju isključivo kafićima – kaže nam kako nije baš pretjerano uvjerena da će doći dan kada će svi ponovo pohrliti u kafiće, a promet se vratiti na staro.

– Da, možda i hoće, ali ovaj minus koji je nastao, nikako više nećemo moći nadoknaditi – zaključila je.

čitam...