24.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 14. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Poduzetnica D. Ključarić optužena za malverzacije teške 1,3 milijuna kn, pritvoren i Z. Kosec
P

Ne propustite

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (rođenih 1969., 1959., 1980., 1956.,1977. i 1972.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju  iz čl. 246. st. 2. u svezi st.1. Kaznenog zakona/11 i pomaganja u tom kaznenom djelu, utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. KZ-a/11 i pomaganja u tom kaznenom djelu, krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 2. i st. 1. KZ-a/97 i poticanja na to kazneno djelo te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a/11. (29. 5. 2014.). Podravski list objavio je kako se radi o koprivničkoj poduzetnici Davorki Ključarić (44) koja je prošlog tjedna uhićena zbog sumnje u gospodarski kriminal, a uhićen je i njezin nekadašnji partner Zdravko Kosec (54) iz Velikog Bukovca.

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenica od 2007. do 2010. godine sa žiro računa trgovačkog društva u kojem je bila direktorica podigla novac u iznosu od preko 350.000,00 kuna te ga zadržala za sebe na štetu društva.

Ujedno, postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenica u ožujku 2010. godine na prijedlog drugookrivljenika u ime svog društva ispostavila dvama društvima trećeg, četvrtog i petog okrivljenika račune za navodnu kupnju merkantilnog kukuruza i ječma i navodnu kupnju opreme za kafić i izvođenje građevinskih radova, iako račune nisu pratili nikakvi stvarno izvedeni poslovi niti stvarne isporuke robe. Nakon toga su trećeokrivljenik, četvrtokrivljenik i petookrivljenik u svojim društvima takve račune knjižili kao vjerodostojne poslovne isprave te temeljem istih odbili pretporez , uskrativši na taj način neobračunom i neplaćanjem poreza na dodanu vrijednost proračunu iznos od ukupno gotovo 220.000,00 kuna , poslije čega je trećeokrivljenik na ime usluge za izdavanje fiktivnih računa drugookrivljeniku na ruke predao iznos od 5.000,00 kuna, a njegovom društvu predao kukuruz vrijednosti preko 15.000,00 kuna. Radi izvlačenja novca iz društva na ime plaćanja fiktivnog računa, prvookrivljenica je podigla s računa društva 99.500,00 kuna i predala ga drugookrivljeniku koji je za sebe zadržao 19.500,00 kuna, a iznos od 80.000,00 kuna predao je trećem i četvrtom okrivljeniku koji su novac, na štetu svog društva, zadržali za sebe.

Ujedno, prvookrivljenica je osnovano sumnjiva da je tijekom 2010. godine, u ime dvaju društava u kojima je bila direktorica, izdala društvu šestookrivljenika četiri fiktivna računa za navodno pružanje građevinskih usluga i kupnju robe, iako račune nisu pratile nikakve stvarne isporuke robe i pružanje usluga, nakon čega je šestookrivljenik takve račune u svom društvu knjižio kao vjerodostojne poslovne isprave te temeljem istih odbio pretporez, uskrativši na taj način proračunu Republike Hrvatske 142.079,55 kune, pri čemu je na ime usluge izdavanja fiktivnih računa prvookrivljenici predao 1.000,00 eura. Radi navodnog plaćanja fiktivnih računa društvima prvookrivljenice, šestookrivljenik je iz blagajne svog društva podigao gotovo 480.000,00 kuna i zadržao ih za sebe, te sastavio isplatnice koje je potpisala i prvookrivljenica u kojima je neistinito prikazao da je taj novac isplaćen društvu prvookrivljenika na ime plaćanja fiktivnih računa.

Također, prvookrivljenicu se osnovano sumnjiči da u svojim društvima od 2007. godine nadalje uopće nije vodila poslovne knjige koje je po zakonu bila obvezna voditi.

Sveukupno su malverzacije za koje ih se sumnjiči teške oko 1,3 milijuna kuna, a za Ključarić i Koseca sutkinja istrage odredila je na prijedlog državnog odvjetnika istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

OŠ Molve

FOTO Učenici iz Molvi prisustvovali na okruglom stolu “Gen Z Akademija”, nakon toga uslijedilo je fotografiranje s influenserima

U utorak, učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Molve prisustvovali su okruglom stolu pod nazivom "Gen Z Akademija"...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×