5.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 25. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
VRIJEME JE REKONSTRUKCIJe

Poduzetnički život Koprivničanke Sanje naglo je stao, salon je zatvorila, no ne predaje se: Bit će potrebne promjene, no vidim svijetlu budućnost
P

Sve one misli biološkog, egzistencijalnog i društvenog opstanka vrtjele su joj se po glavi, ali priznaje da je ubrzo prihvatila situaciju i odlučila na nju gledati optimistično.

Ne propustite

Sanja Domitrović, vlasnica salona “Sanja D – The Bridal Showroom”, suočila se ovih dana s onim najgorim za njezin posao. Vjenčanja se odgađaju ili otkazuju, a ako mladenci i odluče ne odgoditi svoj najljepši dan u životu, vjenčati se mogu samo uz prisutnost kumova, svećenika i fotografa. Javna događanja su zabranjena tako da je mogućnost šivanja svečanih haljina također odgođena za neka bolja vremena. Sve to dovodi do onog što je očito, svoj salon Sanja je zatvorila.

– Zatvoreni smo odlukom Stožera civilne zaštite RH s danom 19. ožujka ove godine, s obzirom na to da spadamo u kategoriju uslužne djelatnosti koja je u direktnom kontaktu s klijenticama – rekla nam je Sanja Domitrović.

Sa zatvaranjem salona sve ostalo je automatski stalo, novih upita za šivanjem Sanja nema, a većina poslova koje je imala bili su unaprijed dogovoreni.

– Sad smo trebali krenuti sa sezonskim periodom, odnosno pripremom i izradom haljina za vjenčanja i ostale svečane događaje, no mladenci i maturantice su bili zabrinuti i u neizvjesnosti jer nisu znali kako se postaviti. Hoće li čekati i imati strpljenja ili pomaknuti datume, s obzirom na to da su to sve eventi koji su se dogovarali i do godine dana prije. Samim time zahtijevaju veliki angažman s puno strana, a s njihovim eventima, stao je i moj posao jer smo svi povezani – objašnjava nam Sanja.

Sanja D // Foto: Matija Gudlin
Sanja Domitrović // Foto: Matija Gudlin

Sanja priznaje da ju je od samog početka, u trenutku kada je shvatila ozbiljnost situacije, ulovila određena doza panike, jer istina je, kako kaže, da nam je svima odjednom i sasvim neplanirano stao svakodnevan život.

– Posao, dnevne obaveze, automatizirani način života koji više-manje svi vodimo, sve se promijenilo. Dogodila se neočekivana promjena kod koje mozak automatski radi sto na sat i procesuira najgore moguće scenarije te postavlja sto pitanja. Hoćemo li svi biti dobro, kako ću s poslom, što će se dogoditi s nama kao društvom – pitala se puno puta iz dana u dan.

Sve one misli biološkog, egzistencijalnog i društvenog opstanka vrtjele su joj se po glavi, ali priznaje da je ubrzo prihvatila situaciju i odlučila na nju gledati optimistično.

– Sigurna sam da nam sve ovo nosi nove, bolje promjene, nove mogućnosti, kolektivno buđenje, shift na svim područjima, rekonstrukciju prioriteta i vraćanje onim vrijednostima koje smo svi malo stavili u drugi plan – uvjerena je koprivnička poduzetnica.

Sanja D // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

No, postavlja se pitanje je li tako optimistična i kada je u pitanju budućnost njezinog salona.

– Definitivno vidim pozitivnu budućnost, no naravno s novim, boljim promjenama i prilagodbama. Bit će potrebna rekonstrukcija poslovanja te razvijanje novog online segmenta koji će mi znatnije olakšati poslovanje i u ovakvim neplaniranim ili iznenadnim situacijama – govori Sanja Domitrović.

Naša sugovornica nam objašnjava kako se prijavila na HZZ mjeru “očuvanje radnih mjesta”, a jučer je dobila i pozitivan odgovor da joj je mjera odobrena.

– Zaista sam HZZ-u, kao i svim ostalim malim, ali velikim ljudima koji se zalažu za nas poduzetnike, zahvalna na ažurnosti, predanom radu i angažmanu da svima pomognu i olakšaju daljnji put – govori Sanja.

Sanja D // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Sreća u nesreći jest da je Sanja jedina zaposlena u salonu, no ima nekoliko direktnih vanjskih suradnika.

– Moji vanjski suradnici su ljudi koji imaju svoje firme, odnosno obrte i u istoj su poziciji kao i ja, no prihvatili su situaciju te gledaju optimistično u budućnost. Spremni su iz svega izvući najbolje što mogu kako bi im posao i dalje funkcionira, samo na jednom novom i boljem nivou – rekla je.

Sanja D // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Činjenica da je dobila pozitivan odgovor na zahtjev koji je podnijela, uvelike joj pomaže i olakšava poslovnu budućnost.

– Financijski gledajući, teško bi dugo opstala s obzirom na to da treba pokriti troškove poslovanja, namete i ostala davanja. Da nisam dobila financijsku pomoć od države i da nisam dobila podršku predivnih ljudi, obitelji i prijatelja te da nisam dobila podršku vlasnice poslovnog prostora u kojem je moj salon, a koja mi se sama javila i odrekla se najamnine, teško bi bilo. Ovako, vjerujem u bolju budućnost i hvala im svima na tome – zaključila je Sanja Domitrović te nadodala kako sad kod kuće zaista uživa u svim onim prioritetima koje je prije zapostavljala, a davala pažnju nečemu što joj je oduzimalo više energije, nego što joj je davalo.

I zaista, ako ćemo gledati na situaciju pozitivnim očima ili očima poduzetnice čija firma u ovom trenutku ne radi, a pitanje je kada će početi i u kojem obujmu, mogli bismo reći da smo napokon na neki način svi dobili ono što jako priželjkujemo, vrijeme za sebe, vrijeme za ljude koje volimo, a neki mir i spokoj nalazi se u čitavom ovom neredu.

Sanja D // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Obljetnica

FOTO/VIDEO Rotary klub Koprivnica slavi 20. rođendan u Domoljubu, došli brojni poznati Koprivničanci

Rotary klub Koprivnica svečanošću u Domoljubu slavi svoju 20. obljetnicu. Tim su povodom u Domoljub došle brojne Koprivničanke i Koprivničanci...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×