15.1 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
STIGLO RJEŠENJE

Pogača z oreji dobila trajnu zaštitu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
P

Trajna zaštita ne znači da je to kraj brige na promicanju ovog posebnog, starinskog kolača. Rješenje obavezuje na nastavak istraživanja, ali i njene popularizacije na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Ne propustite

Na adresu Grada Đurđevca, Turističke zajednice i Udruge žena Grada Đurđevca došao je dugo očekivani „papir“, točnije Rješenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u kojem se utvrđuje da priprema tradicijskog kolača – Pogače z oreji, ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra koje će pod brojem Z-7473 biti trajno upisano u Registar kulturnih dobara RH, odnosno na Listu zaštićenih kulturnih dobara.

– Iako smo imali niz verbalnih potvrda da je naša Pogača z oreji prošla sve provjere i spremna za trajnu zaštitu, sad kada to vidimo na papiru, osjećaj i zadovoljstvo je drugačije, veće. Trajna zaštita ne znači da je to kraj naše brige na promicanju ovog posebnog, starinskog kolača jer nas rješenje obavezuje na nastavak istraživanja, ali i njene popularizacije na lokalnoj i nacionalnoj razini. Uz sve to imamo obvezu i njene zaštite ili od prevelike komercijalizacije ili pak od potpunog nestanka – rekla je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca.

Na kraju dosadašnjih višegodišnjih aktivnosti na njenoj zaštiti i na početku novih aktivnosti vezanih uz obaveze koje nosi trajna zaštita, Mirjana Mišulin se zahvalila Gradu Đurđevcu i Turističkoj zajednici na logističkoj i svekolikoj drugoj pomoći oko tog važnog projekta.

Posebice se zahvalila inicijatorici i koordinatorici zaštite Pogače z oreji, Anđeli Lenhard Antolin, kao i svim članicama Udruge žena grada Đurđevca koje ju izvrsno pripremaju i koje su je do sada primjereno prezentirale, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

4 NL BJ-KC-VT

Mladost i Podravac u derbiju susjeda na tablici, Molve traže oporavak nakon “šestice” protiv jakih Cvetkovčana

U 20. kolu 4. nogometne lige čekaju nas dva županijska derbija. Prvi se igra u subotu u Molvama protiv Mladosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×