Počinju 15. Galovićeve jeseni

13:03h
0
galovic velika

Počinju Galovićeve jeseniKoprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Belupa Stanislav Biondić i predsjednica Organizacijskog odbora Astrid Pavlović na konferenciji za novinare predstavili su program ovogodišnjih Galovićevih jeseni.

– Ovogodišnja, 15. po redu Galovićeva jesen, nastavlja uspješnu evoluciju započetu prošle godine i profilira se kao jedini hrvatski festival književnosti u novim medijima i novim literarnim formama koje uz njih nastaju. Na Jesenima od prošle godine ravnopravno koegzistiraju različite vrste «literarnih» uradaka, od «klasične» gutenbergovske književne produkcije do «literarnog» što iskrsava u blogovima, reklamama, filmovima, muzici ili na internetskim forumima, dok su festivalski programi osvježeni nekim novim senzibilitetima, prije svega onima koje donose internetske generacije, njihova kultura i ikonografija, rečeno je o festivalu.

Ciljevi festivala su između ostalog popularizacija, aktualizacija, revitalizacija, interpretacija, evokacija djela i života Galovića, dostupnost književnih djela hrvatskih starih i suvremenih autora procesom audio i video digitalizacije, uključivanje djece vrtićke i osnovnoškolske dobi u aktivno očuvanje kajkavskog narječja i literarne baštine kreativnim radioničkim tipom rada, kao i edukacija svih uzrasta za nove medije u literarne i šire izražajne svrhe.

I ove su godine Grad Koprivnica i Organizacijski odbor 15. Galovićeve jeseni raspisali tri natječaja – natječaj za najbolje prozno književno djelo koje se bavi temama podvojenog identiteta, On-line natječaj za kratku priču na temu dvojnika te natječaj za najbolji blog koji se bavi temom alter ega.

 

PROGRAM FESTIVALA

Petak, 24. listopada 2008.

U petak ujutro će u tri gradska dječja vrtića akademski slikar Darko Markić održati likovne radionice za vrtičku djecu; Marina Poklepović – Kostelac će u Domoljubu, za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, održati radionicu lutkarskog kazališta sjena dok će Knjigoslušaonica trajati tijekom cijelog dana na dječjem odjelu koprivničke Opće bolnice.

Tijekom dana u gimnaziji Fran Galović odvijat će se sljedeće radionice: Jezik foruma ili pozicioniranje identiteta jezikom, Fanzin-streetzin-franzin-webzin i Projekt-novo zanimanje, radionica digitalne fotografije za učenike od 5. do 8. razreda pod nazivom Začarano ogledalo, promocija projekta učenika gimnazije o Franu Galoviću, a postojat će mogućnost da se nauči kako od fanzina do streetzina te kako od bloga do webzina i webcomicsa. Neka od imena voditelja radionica su: Krešimir Međeral (prof.), Irena Jukić-Pranjić (akademska sliakrica), Željka Gradski- Galić (akademska kiparica) i Matija Pisačić (akademski slikar).

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ također će biti poprište raznih događanja. Promocija kritičkog izdanja Galovićeve poezije Zaboravljeni perivoj Božice Jelušić odvijat će se u jutarnjim satima, radionica digitalne slikovnice za djecu od 5 do 10 godina u popodnevnim dok će se navečer održati autorska večer Božidara Prosenjaka u sklopu Galović konvencionalno.

 

Subota, 25. listopada 2008.

U jutarnjim satima organizirana je akcija čitanja građana na G-točkama u gradu i okolici te ispijanje kavice sa piscima finalistima natječaja za prozno djelo u gradskim kafićima. Očekujemo Dalibora Šimpragu, Mašu Kolanović, Ivana Vidića, Andreu Pisac, Sanju Bilić, Dragu Glamuzinu, Aleksandru Kardum, Anu Horvat i Julijanu Adamović.

Poslijepodne je predviđeno za potpisivanje knjiga u Šarenom dućanu (lokalna knjižara), ekološku akciju sadnje drveća koje se spominje u Galovićevim djelima te tribine u Domoljubu (gradsko kazalište) na kojoj će razgovarati o odnosima književnosti i novih medija.

Svečanost dodjele nagrada za raspisane natječaje počet će u 22 sata u MMC Kugla, a  nastaviti se koncertom banda Zadruga i Večerju ‘z Črne šume.