hds

Pokreću se stvari oko osnivanja agrocentara, Hrg: Male proizvođače treba spojiti u jedan lanac i njihove proizvode će otkupljivati Podravka

Pogodnost je ove županije što je inicijator uvrštavanja agrocentara koje osniva županija u Nacionalnu strategiju iz Koprivnice, pa mogu koristiti i njegove savjete.

14:00h
0
Gradsko vijeće grada Križevaca
Branko Hrg // Foto: Ivan Brkić

Predstavnici Hrvatske demokršćanske stranke Koprivničko-križevačke županije sazvali su konferenciju za medije na kojoj je glavna tema bilo osnivanje agrocentara. Konferenciji su prisustvovali Đuro Zvonar, Vjekoslav Indir i Branko Hrg.

Županije nikad nisu smisleno i funkcionalno zaživjele i dobile pravi smisao postojanja, a to je briga o ravnomjernom i sveukupnom razvoju područja. Činjenica je da im jednim dijelom to nije bilo ni omogućeno dovoljnom fiskalnom decentralizacijom, što je dijelom ispravljeno pa od siječnja 2018. lokalna i regionalna samouprava dobiva znatno veća sredstva, a na raspolaganju ima i ogromne potencijale EU fondova.

Hrvatska je ruralna zemlja, ali svih ovih godina napravljen je niz odluka koje su rezultirale odlaskom stanovništva iz ruralnih dijelova i još većim zaostajanjem u razvoju. Posebno se to odnosi na uništenu poljoprivredu na malim gospodarstvima.

Koprivničko-križevačka županija nije pozitivna iznimka, no više od nekih drugih pruža joj se prilika osnivanjem agrocentara.

– Osnivanje agrocentara je jako zanimljivo za naš kraj, jer za razvoj agrocentara postoje i uvjeti i tradicija. Ti uvjeti su bili zapostavljeni, a sada se napokon o tome počelo otvoreno pričati i to treba iskoristiti. Imamo puno malih obiteljskih gospodarstava koja bi tako mogla steći dodatne prihode. Sve predispozicije postoje, a time bi mogli i zaustaviti odlazak mladih. Uvjete za poljoprivredu imamo, a tako bi proizvode mogli plasirati i van granica Republike Hrvatske. O tome se pričalo i prije godinu dana i sada je vrijeme da s nešto i poduzme – smatra Indir.

Foto: Ivan Balija
Vjekoslav Indir // Foto: Ivan Balija

Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030. godine predviđa se osnivanje agrocentara čiji bi glavni nositelji bile županije. O potrebi osnivanja istih kako bi se organizirala proizvodnja, a najviše otkup poljoprivrednih proizvoda od malih proizvođača saborski zastupnik Branko Hrg u svojim raspravama u Hrvatskom saboru govori više od dvije godine.

– U tijeku je izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine te su se po prvi puta počeli spominjati i agrocentri. Pred više od dvije godine u izbornoj kampanji smo promovirali potrebu o organiziranju otkupa proizvoda od malih gospodarstava, a to se sada napokon i pokreće. Smatramo da Koprivničko-križevačka županija ima priliku i pogodnost krenuti u taj program i prije Nacionalne strategije. Ovdje je niz malih domaćinstava, a imamo i Podravku. Ovakvo povezivanje malih proizvođača u jedan lanac i plasiranje proizvoda Podravki može biti pilot projekt agrocentara – smatra Hrg.

Podravka će tako lakše zadržati svoje proizvodne pogone u Koprivnici, posebno one gdje im sirovinu mogu osigurati mali proizvođači, a županija može tome doprinijeti.

Cilj mora biti borba za ostanak ljudi u ovim krajevima i zato županija ne treba čekati donošenje Nacionalne strategije, već odmah krenuti u osnivanje agrocentara.

Pogodnost je ove županije što je inicijator uvrštavanja agrocentara koje osniva županija u Nacionalnu strategiju iz Koprivnice, pa mogu koristiti i njegove savjete.

Loading...